Pildid ja video: Tais valmistutakse sajandi tormiks, turistid põgenevad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Troopilise tormi Pabuk lähenemine on tühjendanud osa Tai populaarsetest  puhkusesaartest, eelkõige need, mis asuvad Tai lahes.

Kümned tuhanded turistid katkestasid oma puhkuse, lahkudes nii Koh Phangnani, Koh Samui kui Koh Tao saarelt, kus veel mõned päevad tagasi leidsid aset suured aastavahetuspeod, teatab theguardian.com.

Tai populaarsed puhkekohad on turistidest tühjenenud. Pildil Surat Thani sadamaala
Tai populaarsed puhkekohad on turistidest tühjenenud. Pildil Surat Thani sadamaala Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP/Scanpix

«Meie andmetel on lahkunud 30 000 – 50 000 turisti. Seega on puhkusesaared peaaegu tühjad,» sõnas Koh Phangnani kuberner Krikkrai Songthanee.

USA, Briti ja Tai meteoroloogide teatel tabab torm Tai idaranniku saari ning ida- ja kagurannikut, möllates seal kogu nädalalõpu.   

Meteoroloogide sõnul on tegemist lausa sajandi tormiga, sest Pabuk on üle pika aja esimene torm, mis mis tabab Tai idaosa mussoonvihmade perioodi välisel ajal.

Tugev tuul ja vihm Tai idarannikul enne troopilise tormi Pabuk saabumist
Tugev tuul ja vihm Tai idarannikul enne troopilise tormi Pabuk saabumist Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Ennustuste kohaselt peaks tormis olema keskmine tuulekiirus 28 meetrit sekundis ning praegustel andmetel ei peaks see torm orkaaniks paisuma.

Juba enne Pabuki saabumist tekkis paduvihm ning laine kõrgus kerkis merel 5 – 7 meetrini.

Tormilained Tai lahes
Tormilained Tai lahes Foto: MADAREE TOHLALA / AFPScanpix

Bangkok Airways teatas, et jätab ära kõik tänased, 4. jaanuari lennud Koh Samuile. Lisaks katkes 3. jaanuaril saartevaheline laevaliiklus. 

Kohalikud elanikud on kindlustanud oma eluasemeid, ostnud igaks juhuks kokku süüa ja bensiini.

Turistidele, kes ei ole saanud või ei ole jõudnud lahkuda, üritatakse tagada ohutu majutuspaik.

Tai võimude teatel hukkus 2. jaanuaril Koh Samuil 56-aastane venelane, kes tormihoiatusest hoolimata läks ujuma. Ohust annavad märku rannal olevad punased lipud.

Meteoroloogide teatel möllab torm eelkõige Tai idarannikul ja seal asuvatel saartel, kuid selle mõju on tunda ka Andamani mere saarestikes, kus on oodata tugevat tuult, paduvihma ja kuni kolmemeetriseid laineid.

Pabuk tähendab lao keeles «hiigelsäga».  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles