Indiat külastanud turist sai koeralt marutõve ja suri

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PRAKASH SINGH / AFP / Scanpix

Kui 65-aastane Virginia naine läks valuga paremas käes esmaabisse, siis ei olnud mingit vihjet selle kohta, et ta on nakatunud maailma ühe ohtlikuima viirusega ja ilma õigeaegse arstiabita on ta määratud surma.

Nimelt sai Indias puhkusel olnud naine oma hotelli ees võõralt kutsikalt hammustada. Haava küll pesti veega, kuid mingit edasist ravi sellele ei järgnenud.

Viirus tapab aastas 59 000 inimest, enim on see levinud mitmetes Aafrika, Aasia ja Ladina-Ameerika piirkondades. Juhul kui haiguspilt on juba välja kujunenud, ei ole haigus ravitav, vaid lõpeb alati nakatunud looma või inimese surmaga. See naine sai marutaudi tüve, mis on levinud India koerte seas.

Tavaliselt ei esine marutõve sümptomid kohe, seega jõudis ka see Indias joogat harrastanud turist veel koju tagasigi pöörduda ja oma tavapärase eluga jätkata. Naine ei olnud teadlik, et ta on nakatunud.

Kuus nädalat pärast koerahammustust toimetati naine tõsiste haigusnähtudega haiglasse. Haiglas diagnoositi tal marutõbi. Naise elu päästa ei õnnestunud ning üsna pea ta suri.  

Marutõve eelnähtude periood algab iivelduse, oksendamise, väsimuse, palaviku ja teiste mittespetsiifiliste sümptomitega. Haiguse süvenedes tekivad hingamishäired, mis avalduvad periooditi sügavas hingamises nn «ohkamistes».

Haiguspilt võib kulgeda erinevalt: osa haigetel ilmnevad ärritus- ja agressiivsusnähud, orientatsiooni kadumine, lihastõmblused, krambid, mis kaelas ja kõrilihases tingivad tugeva valu neelamisel või isegi vedeliku nägemisel (hüdrofoobia ehk vee kartus). Kogu selle faasi jooksul on patsient teadvusel.

Marutõbi võib kulgeda ka pärsitud vormina, mille käigus saabub surm tavaliselt südame või hingamise seiskumise tõttu.

Rohkem informatsiooni marutõve ja selle ennetamise kohta leiate terviseameti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles