VAHUR JOA INTERVJUU Teleekraanidel alustav juutuuber Hensugusta on sotsiaalmeedia sõltlane ja kasvatab kodus sipelgaid

Hensugusta Foto: Erakogu
Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kanal2 teatas eelmise aasta lõpus, et 2019. aastal hakkab nende kanalis tegutsema edukas ja andekas juutuuber Tartust. Hensugusta, kelle pärisnimi on Henri Karpov, hakkab huumoriga läbikülvatud saates seiklema koos oma perega.

Tunnistan ausalt, kuigi ma olen Hensugustast kuulnud, siis ei ole ma tema tööga tuttav. Seda enam üllatas mind tema huumorimeel, mis on segu Briti irooniast ja Ameerika sarkasmist. On väga värskendav näha noore inimese elujõulist ja humoorikat suhtumist elusse, kui meie elus on nii palju halli ja igavat. 

Hensugusta hakkab 12. jaanuarist Kanal2 juhtima saadet «Hensugusta Show» ja see pakub pealtvaatajatele külmadel talveõhtutel positiivseid ja sooje tundeid.

Hensugusta
Hensugusta Foto: Erakogu

Kust sa pärit oled? Kui vana sa oled? Kus sa üles kasvasid?

Olen sündinud Eesti kanepipealinnas Tartus ja oma 21 tiiru ümber päikese vastu võtnud Tartu külje all Ülenurmes. Pool elu olen korteris elanud ja ülejäänud vanemate ehitatud majas, kus nad praegugi veel mulle ulualust pakuvad.

Mida sulle meeldis lapsepõlves teha? Kuidas sa kirjeldaksid oma lapsepõlve?

Lapsepõlv oli mul ülimalt tore ja arvestades sellega, et praegu suurena midagi veeni ei süsti, siis oli ka kasvatus vanemate poolt õige. Mulle meeldis tohutult aias ringi möllata, mis päädis sellega, et oma tiineka aastad kasvatasin aias arbuuse, meloneid, virsikuid, aprikoose ja viinamarju. Mingil hetkel kasvasid mul toas ka vihmaussid ja raagritsikad.

Miks sa vihmausse ja raagritsikaid kasvatasid?

Mulle meeldis suure hiiglase kombel kõrvalt vaadata, kuidas selliste olendite elu käib. Siiamaani vaatan Youtube’ist kanalit AntsCanada, kus üks vend sipelgaid kasvatab, mis kõlab täiesti totralt. Samuti on mul enda toas kaks akvaariumit. Nendega tegelemine ja üleüldse looduses olemine on minu viis n-ö peale tegemiseks ehk mõnusad stressimaandajad.

Mis on sinu lapsepõlve kõige meeldivam kogemus? Kogemus, mida sa ka praegu hea sõnaga meenutad?

Mul pole vist otseselt lemmikut kogemust, aga mulle meeldis hullult käia isaga kalal ja emaga Kauksis. Üleüldiselt olin selline elu nautiv, alatoidetud ilmega ja ülimalt etteulatuvate hammastega eeskujulik poiss.

Mis on sinu lapse- või noorpõlve kõige traagilisem kogemus? Midagi, mis sind on inimesena muutnud? Midagi, mis sulle on palju õpetanud?

Õnneks pole midagi traagilist minuga juhtunud. Küll, aga olin natuke rivist väljas (olles suur «Vanade ja kobedate» fänn) kui sain teada, et Maie ja Silvi on tegelikult mehed ja samad inimesed, kes mängivad Valdurit ja Väinot. See oli mu väikse aju jaoks liiga palju.

Samas küsisin selle küsimuse oma vanemate käest ja ema ütles, et kui olin kahe kuune, siis mingi x-tervisemure tõttu ütles arst, et ma ei ela ööd üle. Spoiler alert! Jäin ellu! Või teine kord kui tiba vanemana kukkus suur redel maja küljest lahti ja ma jäin multika stiilis täpselt kahe pulga vahele ning pääsesin kriimuta. Elu nagu seiklusfilmis.

Hensugusta
Hensugusta Foto: Erakogu

Millega sinu vanemad tegelevad? On sul õdesid-vendi? Milline on sinu läbisaamine oma perega?

Arvestades seda, et ma elan ikka veel pere juures pean järgmised laused ülivõrdes kirjutama, kuna ma siiralt soovin jätkata edasi elamist nii.

Minu suurepärane ja andekas ema on õpetaja Tartu Veeriku Koolis ning mu rõõmsameelne ja ülimalt tark isa on müügimees A le Coqis. Õdede ja vendadega on nii, et planeedid ei olnud joondus õigel ajahetkel ehk sain endale kaks nooremat õde. Perega läbisaamise küsimusele vastan ma lühidalt: mine vaata youtube«ist järele.

Sa ütlesid, et su isa töötab A le Coqis. Juutuuberi Deana Noobi isa töötab samas asutuses. Kas te Deanaga teate teineteist ka isiklikult või olete ainult YouTube'is maailmas kokku puutunud?

Pean tunnistama, et kui ma ühel hetkel viisin kokku Deana perekonnanime Tarmo Noopiga, siis tundsin nagu oleksin avastanud uue loomaliigi või lahendanud tõsise matemaatikavalemi. Deananabanaga olen kohtunud Youtube’iga seotud üritustel kaks korda.

Kes olid sinu eeskujud üleskasvades? Kelleks sa tahtsid saada, kui sa laps olid?

Kui ma mõtlen eeskujudele, siis millegi pärast on ainult üks nägu silme ees ja see on Arnold Rüütel. Ma ei tea miks ja olen ülimalt segaduses, et mu mälu ei too kedagi teist silme ette. Samas soovisin väiksena saada ka A le Coqi tööle nagu mu isa ehk sellest võiks järeldada, et suur eeskuju oli isa.

Sa mainisid eeskujudena Arnold Rüütlit. See on naljakas, sest ma näen sinus natuke Ingridit. Oled sa kunagi mõelnud teha Lydia Koidulat, et rohkem Ingrid Rüütli moodi välja näha?

Kuidas sa sellest unenäost teadsid??

Millised on sinu hobid? Millega sulle meeldib oma vaba aega sisustada? Kellega sa koos oma vaba aega veedad?

Peale aianduse ja kalapüügi tegelen ma ka väikest viisi rahvatantsuga. Vabal ajal olen ma vist tõsine sotsiaalmeedia sõltlane ehk saan oma kaifi kätte sarjadest ja Youtube»i videotest. Samas veedan ka rohkelt aega oma pere ja sõpradega. Hetkel on selline tunne nagu täidaks kohtinguprofiili.

Milliseid sarju sa vaatad (ning jah, see kõik ongi sinu kohtinguprofiili jaoks)?

Fingers crossed, et mõni sugar mamma näeb seda sel juhul. Sarjad, millega ei saa kunagi valesti minna on «Friends», «Parks and Recreation», «Chuck», «Supernatural» ja «Grey’s Anatomy». Samas hetkel ootan uut hooaega «Game of Thronesil» ja «Peaky Blindersil».

Hensugusta
Hensugusta Foto: Erakogu

Milline on sinu hariduskäik? Kus sa koolis käisid?

Käisin üheksa aastat kohalikus koolis Ülenurme Gümnaasiumis. Lõpetasin seitse klassi kiituskirjaga. Ma muidu ei eputa, aga no kurat sain selle kõige tõttu migreeni ja pingepeavalud ehk mainida natuke ikka võib. Kuna võitlesin oma viimased õppeaastad ebaõigluse eest ehk seaduste täitmise pärast, sest kooli juhtkond ja mõned õpetajad ei pidanud neist kinni, siis otsustasin, et tühja kah, kaua nende tuuleveskitega ikka jännata. Juhtuski nii, et tegin ühe oma elu parima otsuse ja sattusin Tartu Jaan Poska Gümnaasiumisse, kust sai alguse Youtube ja suurem enesearendus. Peale gümnaasiumi lõpetamist sattusin Tartu Ülikooli Infokorraldust õppima. Pärast aastat raamatukogunduse, arhiivinduse, muuseumitöö ja dokumendihalduse õpinguid võtsin akadeemilise ja olen praeguseks pool aastat n-ö emaduspuhkusel olnud.

Miks ka YouTube'iga tegema hakkasid? Kas arvasid kunagi, et sind nii suur edu saadab? Kuidas YouTube»i tegemine sinu elu muutnud on?

Ma soovisin end vist välja elada ja kui avastasin, et suudan enda loominguga mõne inimese päeva rõõmsamaks teha, siis sellest tuli ka motivatsioon, mis on tänase päevani püsinud.

Mu eesmärk ei olnud mitte kunagi saada populaarseks vms. Seda oleks võinud filmida kui mul täitus 3000 inimest ja vaatasime emaga täiesti juhmide nägudega seda numbrit. Päris sürr on mõelda, et olen üle kahe poole aasta teinud pea iga nädal üks või kaks videot. Ilma pausideta.

Küsimusele «Kuidas Youtube»i tegemine sinu elu muutnud on» saan lühidalt vastata, et kõik. Kõik on muutunud! Mina ja mu pere elavad elu, mis on täiesti ebatavaline ja ootamatusi täis. Miski pole kindel ja ma tunnen, et elan elu täiel rinnal! Ja noh 41 000 inimest on tulnud kõige sellega kaasa, mis paneb ütlema «What the actual F***?»

Kust tuleb nimi Hensugusta? Mis selle taga on?

«Hensu» on üks mu hüüdnimedest ja «gusta» tuleb ühes vanast meme»st! Mõtlesin proovida ka teisi kasutajanimesid, aga «Henripendri» ei kõlanud nii lahedalt.

Ma eeldan, et «gusta» tuleb meme'ist «​me gusta». Kas oled mõelnud ka selliste klassikute nagu «troll face», «forever alone», «grumpy cat» või «pedobear» peale?

Väga priima! Sa oled vist kolmas inimene, kes on üldse aru saanud, mis meme’st ma räägin. Tol ajahetkel kõnetas mind ka «forever alone» vend, aga enesehaletsusel jookseb ka mingi piir.

Milliseid meme'i keskkondi sa igapäevaselt külastad? Reddit, 9gag vms?

Ma ei tea, kuidas see võimalik on, aga sõpradega käib meme’ide vahetus igas sotsiaalmeedia kanalis. See meenutab väiksena Yu-Gi-Oh kaartide või kleepsude vahetust.

Juutuuber Hensugusta on sotsiaalmeedia sõltlane ja kasvatab kodus sipelgaid
Juutuuber Hensugusta on sotsiaalmeedia sõltlane ja kasvatab kodus sipelgaid Foto: Erakogu

Kui palju aega sa nädalas YouTube«ile pühendad? Kust tulevad sinu videode ideed?

Kogu monteerimise ja iseenda eksponeerimisega kaamera ees või siis perekonna erinevatesse ebamugavatesse olukorda panemisele läheb umbes ööpäeva jagu tunde. Eelmine nädal ühe video jaoks köögi lumega katmisele läks tiba rohkem aega. Päevad pole vennad!

Videote jaoks tuleb vahel inspiratsioon internetist ja tavaliselt keeran asjadele oma nõksu juurde.

Milline on kõige populaarsem video, mida oled teinud?

Ma vaatasin just järgi ja minu üllatuseks on troonilt lükatud video, kus vaatan esimest korda Maria Rannavälja videoid. Tuleb välja, et üks mu veidramaid videoid, kus ma reageerin eestlaste tehtud Pet Shop mänguasjadega videotele on hetkel esikohal 195 000 vaatamisega. Ma sooviks väga videosisu rohkem kirjeldada, aga kui näete seda videot, siis mõistate, miks see hetkel keeruline on.

Kas mõni video on ka selline, mille tegemist kahetsed, või mis ei tulnud välja päris nii nagu plaanisid?

Jah, see kus mu aktifotosid on näha! Ei, tegelikult vist pole ühtegi, mida ma kahetseksin. Mul on see komme, et kui ma video üles panen, siis ma ei suuda vaadata seda mitte kunagi uuesti.

Kas sa oled rohkem suve või talveinimene? Mis on sinu lemmik riik, kuhu sa oled reisinud, või paik, mida külastanud? Kas on ka mõni koht, kuhu sa enam iial tagasi ei läheks?

Mul on küll mõned Siberi juured, aga olen totaalne suveinimene, sest suvel muutun koheselt põllumulla värvi pruuniks. Seevastu talvel ei lähe ma nagu teised eestlased valgeks, vaid  muutun halliks. Lemmik riik on hetkel kindlasti Läti, teatud asjaoludel, aga kindlasti ei saa märkimata jätta viimase suve seisuga Kreekale kuuluvat Kreeta saart. Siiani ei suuda uskuda, et see polnud mõni laksu all tehtud reis, sest nii ilusat kohta pole ma veel näinud, kus on inimesed, kes on üdini positiivsed.

Kirjelda, kuidas sa enda saate Kanal2 said? Mida selleks tegema pidid?

Olles terve elu televaataja rollis olnud, arvasin, et oma saate saamiseks pead magama kellegagi, aga võta näpust. Õnneks ei pidanud! Juhtus nii, et  lahe vandersell Sander Valge, kes teeb samuti mitmes meediakanalis saateid ja videoid võttis ühendust, et neil on selline vahva idee ja mina sobiksin väga hästi sinna ette taidlema.

Missugune sinu saade olema saab?

Tahaks lubada piimajõgesid ja pudrumägesid, aga mul pole veel aimugi, kuidas televaatajad reageerivad. Ma pole peale Youtube'i kunagi puutunud kokku tööga, mida tehes saab nii palju naerda, et piinlik lausa. Kogu saatetiim on olnud ülimalt pühendunud ja väga õige huumorisoonega inimesed on pulti pandud.

See on vägagi teistmoodi saade ja ma olen kindel, et keskmisele D-vitamiini puudusega eestlasele toob see naeratuse näole.

Millega sa sooviksid tulevikus tegeleda? Kas sa tahaksid kätt proovida ka mõnes muus valdkonnas?

Mul pole mitte kunagi unistusi olnud. Võtan vastu kõik, mis tuleb, sest olen sisimas ikkagi introvert, aga sunnin end ebamugavatesse olukordadesse pidevalt. See cheesy lausegi on, et elu algab seal, kus lõpeb mugavustsoon. Samas sooviksin arendada endas näitlemisoskust, sest näitlemine on alati nii paeluv tundunud.

Kas sa oled praegu kellegagi suhtes?

Praegu olen parajalt paks mees oma parimates aastates ehk hetkel ei ole suhtes.

Kus sa tahaksid olla viie aasta pärast? Kas sul oleks siis pere ja lapsed või keskendud karjäärile? Missugused on sinu pereväärtused?

Kui kliimasoojenemise tõttu pole selleks ajaks Tartu just vee all, siis sooviksin elada ikka veel siin kandis. Saada läbi pere ja sõpradega ning tegeleda meeldiva hobiga, mis võiks ka natuke kopikat sisse tuua. Lapsi ja pere ma nii lähitulevikus ette ei näe, sest tunnen, et ma pole isegi veel suureks kasvanud ja loodan, et niipea ei pea ka.  Samas, kui peaks juhtuma mõni tilluke autosignaali häält tegev põngerjas tulema, siis tunnen sisimas, et saaksin ülimalt hästi hakkama temaga.

Hensugusta koos õega.
Hensugusta koos õega. Foto: Erakogu

Kui võtta lahti sõnastik sõna «säravvalge», siis leiaks sealt Hensugusta laialt naeratamas. Henri eluterve ja humoorikas suhtumine elusse on inspireeriv ja motiveerib kindlasti ka kõige väetimaid end kokku võtma ning tegutsema hakkama.

Eestimaa talved ei ole pikad, aga kui suusahuvi pole, siis pakub Hensugusta saade kindlasti seda vajalikku kirge, mis enne voodisse minekut kaasa võtta.

Olgem terved ja teineteiste vastu head!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles