Raske, kuid mitte päris võimatu: kuidas lumelaviinis ellu jääda?

Elina Roosaar
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viimase nädala jooksul on lumelaviinide tõttu hukkunud inimesi nii Norras kui Austrias. Avaldame Mental Flossi nipid, mis aitavad selles keerulises olukorras ellu jääda.

1. Kanna endaga kaasas väikest laviinimajakat, mis hädaohu korral aitab päästjatel sind üles leida.

2. Vabane kõigest üleliigsest (suuskadest, suusakeppidest, seljakotist, kirkast) ning püüa ujumisliigutuste abil laviini pinnal püsida. Kui n-ö ujumine osutub liiga keeruliseks, püüa laviini vastu võidelda. Tee kõike, et püsida laviini pinnal.

3. Püüa üht kätt üleval hoida – see võimaldab sul suunda määrata, kuhu poole kaevama hakata. Teisalt on päästjatel sind kergem märgata, kui su käsi ulatub lumest välja.

4. Kuigi tavaolukorras peetakse sülitamist väga ebaviisakaks, siis lume alla mattununa aitab sülitamine õiget suunda määrata. Vaata, kuhu kukub sülg ja kaeva vastupidises suunas.

5. Püüa säilitada rahu. Karjumine ei aita, sest seda ei kuule tõenäoliselt keegi ja raiskad lihtsalt asjata hapnikku. Keskendu kaevamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles