Video: lastelaul, mis on roninud edetabelite tippu, ja mis on üks populaarsemaid YouTube'is

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Baby Shark» muusikavideo on populaarne igalpool, kus see ilmub
«Baby Shark» muusikavideo on populaarne igalpool, kus see ilmub Foto: Facebook/Bounce Patrol

Eelmisel aastal jõudis nii mitmegi riigi muusikaedetabeli tippu laul, mis ilmus sinna mõnevõrre ootamatult. Lihtne lastelaul, kus sõnadekülluse asemel domineerib rõõmsameelne muusika ning lihtsad liigutused, mille inglisekeelne versioon on viinud YouTube'is ligi poole miljardi viitamiseni.

Filmide, muusika ja telesarjade loojad teavad, et laste näol on tegu väga hea sihtrühmaga, kellele oma tooteid suunata. Mitmed lastefilmid jõuavad iga-aasta TOP10 kõige enam raha sisse toonud filmide edatabelitesse. Teatrietendused, mänguasjad, multifilmid ja mis kõik veel teenivad laste pealt metsikut edu.

Samamoodi läks ka eelmisel aastal ühe Austraalia lasteprogrammis avaldatud lauluga «Baby Shark», mille sõnadeaharuse kompenseerib rõõmus muusika ja kergesti kaasatehtavad liigutused. 

Laulu põlvnemine läheb tegelikult tagasi aastasse 2007, mil saksakeelse versiooniga tekkinud tantsuliigutused muutusid äärmiselt populaarseks. «Kleiner Hai» on loodud Alexandra Mülleri poolt ja tema videot on vaadatud enam kui 22 miljonit korda, kirjutab Vikipeedia.

Laul põhineb filmi «Lõuad» temaatikal, mil väike hai kasvab üles ja sööb siis ujuja ära. «Kleiner Hai» oli niivõrd menukas, et teenis Müllerile ka professionaalse plaadilepingu. «Kleiner Hai» tõusis Saksa muusikaedetabelis 25. ja Austraalias 21. kohale.

Sellele järgnes tüüpiline näide rahvasponsorlusest, mille alusel koguti kokku selline hulk raha, et «Kleiner Hai» sai oma muusikavideo.

«Kleiner Hai» sai ka oma koreakeelse versiooni, viies laulu uutesse kõrgustesse.

«Baby Shark» video produtseeris Pinkfong, mille näol on tegu hariduslikke saateid loova ettevõttega. Nemad andsid loole uue nime (korea keeles Sang-eo Gajok), mis tõlgituna tähendabki «Baby Shark». Video avaldati 25. novembril 2015 ja see on jaanuar 2019 seisuga teeninud üle 150 miljoni vaatamise.

Selle versiooni juures kasutatakse muusikana Antonín Dvořák üheksandat sümfooniat, mis oma kõlalt sarnaneb Ameerika trilleris «Lõuad» tuntud saanud pinget kruvivale muusikale. Laul räägib haiperest, kes läheb teisi kalu jahtima, kuid kes suudavad turvalisse kohta põgeneda.

Videost sai 2017. aastal Indoneesias ja Aasias suur hitt ning telefoni aplikatsioon oli «pere» kategoorias Lõuna-Koreas, Bangladeshis, Singapuris, Hong Kongis ja Indoneesias esikümnes.

Selle kuu seisuga on «Baby Shark» tantsuversiooni, mis laeti YouTube'i üles 17. juunil 2016, vaadatud enam kui 2,1 miljardit korda. Nende vaatajanumbritega on tegu 26 kõige enam vaadatuima videoga YouTube'is.

Inglisekeelne versioon laeti YouTube'i üles eelmise aasta 12. mail «Bounce Patrol Kids» kanalis. Laulus «Baby Shark» näeb, kuidas viis näitlejat on endale võtnud ühe haiperekonna liikme rolli ning käivad kordamööda ekraanil. Kõige esimesena ilmub laulu nimitegelane beebihai, kellele järgnevad ema, isa, vanaema ja vanaisa. Haiperekond räägib läbi liigutuste ja nende taga liikuva arvutigraafika oma keskkonnast ja päevastest seiklustest.

«Baby Shark» jõudis esimesele positsioonile kahes USA Billboard (US Kid Digital Songs ja US LyricFind Global). Lisaks sellele oli see 32. Billboardi suures laulude edetabelis, kuues Suurbritannia singelite tabelis, 9. Rootsis, 12. Šotimaal jne.

Lihtne neljaminutiline laul on rõõmus ja äärmiselt positiivne, kuid ka kummituslikult meeldejääv. Laulu saavad kaasa laulda nii vanad kui noored, sest selles pole palju sõnu, mida meelde jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles