KGB salafailide kohaselt on Egiptuse Suur püramiid «elus» (13)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuses Giza platool asuv Suur püramiid
Egiptuses Giza platool asuv Suur püramiid Foto: MOHAMED EL-SHAHED / AFP/Scanpix

Nõukogude Liidu riikliku julgeoleku, sisejulgeoleku ja välisteabehanke ametkonna KGB salafailide kohaselt on Egiptuses Giza platool asuv Suur püramiid «elus», kuna selles on tunda tugevad magnetilist jõudu, mis pärineb selle ehitise kiviplokkidest.

Amazon Prime dokumentaalsaate kohaselt saatsid nõukogude võimud 1960. aastatel oma teadlased Suurt püramiidi uurima, leides üsna palju ebatavalist, kaasa arvatud matusekambri, muumia ja sarkofaagi, teatab msn.com.

Egiptuses Giza latool asuv suur püramiid
Egiptuses Giza latool asuv suur püramiid Foto: akg / Bildarchiv Steffens / akg / Bildarchiv Steffens/Scanpix

Doksaate tegijad leidsid üles kunagise diplomaatilise käskjala, kes oli venelaste Suure püramiidi uurimisega kursis. See mees ei soovinud oma isikut avaldada, kuid ta kirjeldas, mis aastakümneid tagasi aset leidis.

KGB arhiivides olevate püramiididokumentide seas on ka ühe väga kõrgel kohal olnud KGB ametniku teade: «Minu agendid konfiskeerisid Suurt püramiidi uurinud teadlase märkmed ja tähelepanekud. Tegemist on riiklikult tähtsa saladusega».

Lisaks oli üles loetletud Suurest püramiidist leitud objektid, juures märkus, et täpset leiukohta ei ole märgitud.

«15 kasti arheoloogilisi esemeid, üks osaliselt mumifitseeritud surnukeha, üks kivist sarkofaag ja kaheksa kivitahvlit, millel on hieroglüüfid,» on dokumendis.

Selle dokumendi koostas esimesena Suurde püramiidi sisenenud vene teadlane.

«Püramiidi uurimise ajal oli tunda tugevat magnetjõudu, mis pärines selle püramiidi kividest. Me ei osanud seda teaduslikult selgitada, selle allikas jäi mõistatuseks. See jõud tekitas ebatavalisi tundeid, külmavärinaid, peapööritust ja uimasust,» on kirjas KGB arhiivis oleval dokumendil.

Veel üks memo on krüptoloogiline raport. Vaarao haua ehk püramiidi seintel olevate joonistuste ja kirjutiste kohaselt peaksid iidsed tiivulised jumalad taas Maale saabuma.

Dokumentaalsaate tegijate sõnul suhtusid nõukogude võimud Vana-Egiptuse mütoloogiasse ja legendidesse täie tõsidusega arvates, et need saavad teoks.

Ühe raporti kohaselt saatsid nõukogude võimud arheolooge valvama eliitväeosa sõdurid, kuna arvati, et iidsed jõud ärkavad ellu ja siis on vaja teadlaste elu kaitsta ning leitut saladuses hoida.  

Sarkofaagi avamise ajal olid julgeolekumeetmed väga ranged.

Dokumentaalsaate tegijate sõnul olid nõukogude võimud ja teadlased veendunud, et Suure püramiidi «elusoleku» taga on midagi maavälist, mis oli vanadele egiptlastele teada, kuid hiljem kadus see koos püramiidi loojate ning Vana-Egiptuse ühiskonna ja kultuuriga.

Nõukogude Liidu teaduste akadeemia teadlased Suure püramiidi saladust lahendada, seostades seda maavälise ja üleloomulikuga. 

Giza platool on kokku kolm püramiidi, lisaks Suurele püramiidile, mida nimetatakse ka Hufu ja Cheopsi püramiidiks, on seal veel kaks püramiidi, Khafre ehk Chepreni ja Menkaura ehk Mykerinose püramiid.  

Turistid laskumas Suure püramiidi kividelt
Turistid laskumas Suure püramiidi kividelt Foto: MOHAMED EL-SHAHED / AFP/Scanpix

Giza platoo püramiidid asuvad Egiptuse pealinnast Kairost 13 kilomeetri kaugusel edelas.

Need iidsed püramiidid, mida seni peetakse üheks seitsmest maailmaimest, toovad igal aastal kohale sadu tuhandeid turiste.

Vaarao Cheopsi matmispüramiidi ehitati 2551 – 2471 eKr, tegemist on Egiptuse püramiididest suurima ja maailmas kõrgeima püramiidi. Selle ehitise algne kõrgus oli 146 meetrit, nüüdne on 138 meetrit. 

Turist tegemas Hufu ehk Suure püramiidi juures fotot
Turist tegemas Hufu ehk Suure püramiidi juures fotot Foto: MOHAMED EL-SHAHED / AFP/Scanpix

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles