Siberis varises mägi kokku, kohalike arvates on süüdi tulnukad või meteoriit

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurjakuulutavad pilved Vene mäetippude ümber. Pilt on illustratiivne.
Kurjakuulutavad pilved Vene mäetippude ümber. Pilt on illustratiivne. Foto: Caters News Agency/Scanpix

Vene sõjavägi on saadetud uurima Siberis kokku varisenud mäge, mis blokeerib Bureja jõge ja ähvardab ümberkaudseid külasid üleujutusega. Kohalikud usuvad, et varingu taga on tulnukad või meteoriit.

Detsembri keskpaigas varises Siberis Verhnebureinski rajoonis kokku mägi, blokeerides olulise osa Bureja jõest, mistõttu ähvardab vool nüüd kohalikud külad üle ujutada, vahendab Mirror. Asja on uurima saadetud Vene sõjaväelased, kellele on antud ülesandeks mägi minema pommitada, et jõgi jälle normaalselt voolata saaks. Hetkel takistab Bureja jõe voolu hiiglaslik 160 meetri kõrgune kivikamakas.

Väidetavalt varises kivilaviinis piisavalt kive, et täita 13 600 olümpiasuuruses ujumisbasseini. Kui sõjaväelastel ei õnnestu olukorda piisavalt kiiresti parandada, tuleb 400 külaelanikku evakueerida. Peagi võivad külad ka elektrita jääda, kuna kohalikku hüdroelektrijaama ei jõua varingu tõttu piisavalt vett. Ekspertide sõnul võib järgneda teinegi tohutu maalihe.

Üleujutus Bureja jõe hüdroelektrijaamas 2013. aastal.
Üleujutus Bureja jõe hüdroelektrijaamas 2013. aastal. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Verhnebureinski rajooni juht Aleksei Maslov on veendunud, et varingu põhjustas meteoriit. Ida-Venemaa küsitlusest selgus, et 27 protsenti kohalikest nõustub Masloviga. 33 protsenti vastanutest aga usub, et varingu taga on maavälised jõud.

Jahimehed, kes pärast varingut esimesena sündmuskohale jõudsid, väitsid, et laviinis langenud kivid olid kuumad ja nende peal sai käsi soojendada.

Briti teadlane Dave Petley väidab, et Bureja jõe kohal kõrgunud 580-meetrine mäenõlv oli varemgi pinges ja on väheusutav, et meteoriit seda mõjutanuks. Küll aga on üllatav, et varing toimus talvel, kui maa on jäätunud, mitte mõnel soojemal aastaajal.

Varing Siberis blokeeris jõe ja ähvardab kohalikke üleujutusega.
Varing Siberis blokeeris jõe ja ähvardab kohalikke üleujutusega. Foto: TV Zvezda
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles