Dante Põrgu üheksa ringi: mis näitlejate, lauljate või suurte mõtlejatega sa ühte ringi kuulud?

Elu24
Copy
Johnny Depp, Britney Spears, Ricky Gervais, Christian Bale ja Jessica Simpson
Johnny Depp, Britney Spears, Ricky Gervais, Christian Bale ja Jessica Simpson Foto: Elu24 fotomontaaž

«Jumalik komöödia» on Dante Alighieri poeem minategelase külaskäigust põrgusse, purgatooriumi ja paradiisi. Dante alustas selle kirjutamist 1307. aasta paiku ja lõpetas 1321, kirjutab Vikipeedia. See koosneb kolmest osast: «Põrgu», «Purgatoorium» ja «Paradiis».

Teoses «Põrgu» kirjeldab Dante üheksat ringi, kuhu inimesed vastavalt oma pattude tõsidusele langevad. 

Portaal History lists on huvitunutele need ringid välja toonud ja lihtsasti lahti kirjutanud.

Kuna Dante kirjutas teose 14. sajandil, siis on mõnes ringis olevad inimesed seotud just antiik - või vana ajaga. Seega on mõned tänapäevased inimesed, rikkad ja kuulsad, sinna asetatud vastavalt nende kohta käinud uudislugudele.

Tutvu Dante loodud üheksa põrguringiga ja vaata, kus on sinule kõige sobivam koht.

Esimene ring - LIMBO

Dante esimeses põrguringis resideeruvad kõik mitte-kristlased ning ristimata paganad, keda karistatakse terve igavikuga põrgus. Nad elavad lossis, mille on seitse väravat, mis sümboliseerivad seitset voorust. Seitse voorust on ju nimelt kristluse üks alustalasid.

Dante ise on sellesse ringi paigutanud mitmed antiikaja suurnimed nagu Homeros, Sokrates, Aristoteles, Cicero, Hippokrates ning Julius Caesar. Tänapäevast saaks sellesse ringi lisada terve hulga inimesi, kes ei ole jumalat omaks võtnud. Nende seas näiteks briti koomik Ricky Gervais, näitleja Stephen Fry, lavastaja (ja näperdaja) Woody Allen, teadlased Steven Pinker, Sam Harris, Stephen Hawking ja Richard Dawkins.

Ricky Gervais.
Ricky Gervais. Foto: SCANPIX

Teine ring - IHA

Teises põrguringis asuvad kõik need inimesed, kelle üle iha võimu võttis. Neid karistatakse tugevate tuuleiilidega, mis neid edasi ja tagasi puhuvad, takistamast neil leida rahu ning puhkust. Tuul sümboliseerib rahutust, mis kontrollivad inimesi, kes juhinduvad loomalikest ihadest. 

Dante on sellesse ringi paigutanud Kleopatra, Tristani, Trooja Heleni ning teised, kes oma elu ajal kaasat petsid. Või liialt palju seksuaalsetele ihadele alla vandusid.

Tänapäevast saaks sellesse nimekirja tuua Ashton Kutcheri, Madonna, Ernest Hemingway, Pablo Picasso, Whoopi Goldbergi, Marilyn Monroe, Albert Einsteini, Kris Jenneri, Elizabeth Taylori ja Donald Trumpi.

Ajalooliselt ka William Shakespears ja Benjamin Franklin.

President Donald Trump.
President Donald Trump. Foto: CARLOS BARRIA / AFP

Kolmas ring - APLUS, ÕGARDLIKKUS

Kolmandas ringis vaatab apluse ohvriks langenud inimhingede üle uss-koletis Kerberus. Selles ringis resideeruvad patused peavad lebama rõveda lima sees ning nende peale sajab igavene jäine vihm. Rõve lima sümboliseerib isiklikku allakäiku nendes, kes tarbisid liialt sööki ja jooki ning teisi maiseid mõnusid. Jäine vihm, mis takistab patustel teisi lamajaid näha, sümboliseerib õgardi ihnust ning külmust.

Tänapäevast saaks sellesse nimekirja lisada Charlie Sheeni, Elvis Presley, Mike Tysoni, Mariah Carey, Steven Seagali, Val Kilmeri, Kelly Clarksoni, Jessica Simpsoni ja ka Kesha.

Kelly Clarkson.
Kelly Clarkson. Foto: Chris Pizzello / Scanpix

Neljas ring - AHNUS

Neljandas põrguringis on inimesed, keda karistati ahnuse eest. Nemad on omakorda jagatud kahte gruppi. Esimesed on need, kes kogusid kokku suure vara ning seda kellegagi ei jaganud; ja teised need, kes kõik vara kiiresti ära kulutasid. Selle ringi patused peavad rinnaga lükkama suuri raskuseid. See tegevus sümboliseerib nende isekust eluajal sihikindlalt vaid rikkuse poole pürgida.

Dante on sellesse ringi paigutanud mitmed paavstid ja kirikuinimesed.

Tänapäevast saaks siia tuua mitmed suurärimehed ja korporatsioonide juhid, kelle kätte kuulub 60% maailma varast.

Jeff Bezos.
Jeff Bezos. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Viies ring - VIHA

Viiendas ringis on raevukad ja hüljatud hinged, keda karistatakse oma pattude eest. Sellel tasemel võitlevad raevukad hinged omavahel Styxi jõel, samal ajal kui hüljatud hinged jälgivad neid veepiiri all. Jällegi peegeldab karistus inimhingede sooritatud pattu.

Ainuke tuttav nägu, keda Dante selles ringis näeb on tuntud Firenze poliitik Filippo Argenti, kes konfiskeeris Dante vara, kui viimane linnast välja saadeti.

Tänapäevast oleks selles nimekirjas vihased kuulsused nagu Mel Gibson, Alec Baldwin, Chris Brown, Naomi Campbell, Christian Bale ja Courtney Love. Siia saaks panna ka Charlie Sheeni, aga tema jäi juba eelmises ringis maha.

Mel Gibson
Mel Gibson Foto: AP / Scanpix

Kuues ring - KETSERLUS

Kuuendas ringis on ketserid, kes on igaveseks vangistatud põlevatesse katakombidesse. Selles ringis kohtab Dante mitmeid tuntud ajaloolisi tegelasi nagu filosoof Epikuros, endine Rooma keiser Frederick II ja paavst Anastasius II.

Paavsti osas on aga paljudel ajaloolastel kahtlus, et Dante lisas ta sinna kogemata. Dante pidas siiski arvatavasti silmas Bütsantsi keisrit Anastasius I.

Rohkem tänapäevasematest inimestest saaks välja tuua mitmed teadlased ja leiutajad, kelle professiooniga Jumalasse uskumine sugugi ei sobinud. Sigmund Freud, Thomas Edison, Marie Curie, Mark Twain ja mitmed teised leiaksid oma koha just Dante kuuendas põrguringis.

Sigmund Freud
Sigmund Freud Foto: Wikipedia.org

Seitsmes ring - VÄGIVALD

Seitsmes põrguring jaguneb omaette veel kolmeks eraldi ringiks. Kõige välimine ring on «koduks» mõrtsukatele ja nendele, kes näitasid vägivalda teiste inimeste ja vara vastu. Selles ringis kohtas Dante Alexander Suurt, Dionüüsus I, Guy de Montforti ja teisi ajaloolisi ning mütoloogilisi figuure, nagu Kentaur, kes on uputatud põleva vere ja tule sisse.

Keskmises ringis on enesetapjad, kes on muudetud puudeks ja põõsasteks, mida söövad harpüiad (kotkad, nahkhiired). Huvitaval kombel on selles ringis ka priiskava elustiiliga inimesed, keda ajavad taga koerad, ning kes nende poolt tükkideks rebitakse.

Enesetapjate seast leiab Robin Williamsi, Kurt Cobaini, Dana Plato, Hunter S. Thompson, Vincent Van Gogh jt.

Kurt Cobain
Kurt Cobain Foto: Robert Sorbo/AP/Scanpix

Kõige sisemises ringis on jumalateotajad, pühaduserüvetajad ja sodomiidid, kes resideeruvad põleva liivaga kõrbes ning kellele sajab peale tulevihm.

Avalikult on vägivaldset käitumist näidanud ja selle eest karistada saanud Britney Spears, Shia LaBeouf, Nicholas Cage, Carmen Electra, Joe Budden, Lindsay Lohan ja Johnny Depp.

Johnny Depp.
Johnny Depp. Foto: Rich Fury / AFP/Scanpix

Kaheksas ring - PETISED

Kaheksandas ringis resideeruvad mitmesugused erinevad petised. See ring jaguneb 10 borgiaks ehk kiviseks kraaviks, mida ühendavad omavahel sillad.

1. borgias on sobitajad ja võrgutajad.

2. borgias on meelitajad.

3. borgias on simooniad ehk inimesed, kes ostsid kirikuameti.

4. borgias on loitsijad ning valeprohvetid.

5. borgias on korrumpeerunud poliitikud.

6. borgias on silmakirjateenrid.

7. borgias on vargad.

8. borgias on kurjad nõunikud.

9. borgias on kahepalgelised inimesed.

10. borgias leiab mitmed võltsijad nagu alkeemikud, valevandujad ja valerahategijad.

Tänapäevased kuulsad petised on maailma suurima Ponzi skeemiga maha saanud Bernie Madoff, siis ka Frank Abagnale ja Charles Ponzi ise. 

Iseenesest saaks siia ringi paigutada ka maksudest kõrvalehoidjad, nagu jalgpallurid Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi.

Lionel Messi
Lionel Messi Foto: ADELANTADO/MARCA/SIPA / ADELANTADO/MARCA/SIPA

Üheksas ring - REETURID

Viimane ehk üheksas ring jaguneb omakorda neljaks ringiks. Seal olevad patused on jaotatud tõsiduse järgi, kuid kõiki karistatakse jäätunud järves külmumisega. Need, kes said hakkama suurema patuga, need on sügavamal järve põhjas.

Esimene ring on nimetatud Kaini, kes tappis oma venna Aabeli, järgi kainaks. Teine ring kannab nime Antenora. See sai nime Trooja Anthenora järgi, kes oli Trooja sõja ajal Priama nõunik. Kolmas ring on Ptolomaea, nimetatud Abubusi poja Ptolemy järgi. Neljas ring kannab nime Judecca, mis on nimetatud Juuda järgi, kes reetis Jeesus Kristuse.

Modernsema aja reeturitest saab välja tuua Guy Fawkes'i, Jane Fonda, Rosenbergid, Benedict Arnoldi ja Robert Fordi, kellest viimane tappis Jesse James'i. 

Portestiliikumiste sümboliks saanud Guy Fawkes'i maskid.
Portestiliikumiste sümboliks saanud Guy Fawkes'i maskid. Foto: Anne-Christine Poujoula/AFP/Scanpix

KES EESTI TUNTUD INIMESTEST LEIAKSID ENDALE KOHA DANTE PÕRGUS? 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles