Video: kohus määras, et hotellikett peab pühapäeval tööle sunnitud nõdepesijale maksma 21,5 miljonit dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miami Conradi hotelli endine nõudepesija Marie Jean Pierre
Miami Conradi hotelli endine nõudepesija Marie Jean Pierre Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ameerika Ühendriikides Floridas võib Miami Conradi neljatärnihotelli endine nõudepesija saada pühapäeviti töötamise eest 21,5 miljonit dollarit (18,7 miljonit eurot).

60-aastane nõudepesija Marie Jean Pierre andis kohtusse oma tööandja, Virginia hotelliketi Park Hotels & Resorts, kuna ta tööandja rikkus 1964. aasta inimõigusseadust, teatab msn.com.

Haiti päritolu naise sõnul on ta usklik ja pühapäev on hingamispäev, mil ta käib kirikus, kuid tööandja nõudis, et ta peab töötama. Hotellikett vallandas Pierre’i 2016. aastal ja naine andis endise tööandja kohtusse.

Pierre lootis kohtu kaudu saada umbes 500 000 dollarit pühapäevase töötamise eest. Kohus langetas otsuse, et kuna tööandja rikkus nii naise inim- kui religioonivabaduse õigust, siis tuleb kompensatsioonisumma suurem, 21,5 miljonit dollarit.  

«Ma armastan jumalat ja selle tõttu ei saa ma pühapäeviti töötada. Pühapäev on jumala austamise päev,» sõnas naine.

Pierre töötas hotellis nõudepesijana kümme aastat, 2006–2016. Algaastatel võeti tema pühapäevast kirikuskäimist arvesse ning töögraafik tehti nii, et ta sai kõik pühapäevad vabaks.

Kuid 2009 tulid uued juhid ja Pierre’i sooviga käia pühapäeviti kirikus enam ei arvestatud.

2016. aasta alguses ei ilmunud naine kuuel pühapäeval Miami Conradi hotelli tööle, kuna ta oli Miami-Dade’i maakonna baptistikirikus jumalateenistusel.

USA Florida Miami Conradi hotell
USA Florida Miami Conradi hotell Foto: MAVRIXONLINE.COM /Scanpix

Tööandja vallandas nõudepesija 2016. aasta märtsis. Põhjenduseks toodi tööle mitteilmumine ja töösse lohakalt suhtumine.

Naise ekstööandaja esindaja sõnas kohtus, et neile ei olnud teada ta soov käia pühapäeviti kirikus. Samuti ei teadnud nad seda, et ta tegeles tööst vabal ajal heategevusega, aidates kodutuid ja vaeseid.  

Naise advokaadi Marc Brumeri teatel külastas hotelliketi juhte selle kiriku pastor, mille kogudusse Pierre kuulub, kuid ka see ei pannud tööandjat talle vabu pühapäevi andma.

USA Miami Conradi hotelli endine nõudepesija Marie Jean Pierre ja ta advokaat Marc Brumer
USA Miami Conradi hotelli endine nõudepesija Marie Jean Pierre ja ta advokaat Marc Brumer Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Lisaks 21,5 miljonile dollarile sai naine veel 500 000 dollarit (435 000 eurot) emotsionaalse stressi eest ja 35 000 dollarit (30 450 eurot) saamata jäänud töötasu.

Advokaat Brumeri sõnul ei läinud ta klient kohtusse «raha taga ajama», vaid ta tahtis oma õiguste austamist.

«Pierre’i juhtum on sõnum firmajuhtidele, olgu need firmad kas suured või väikesed. Töötajate eripäradega tuleb arvestada või nendega arvestamata jätmine läheb neile väga kalliks,» sõnas advokaat.

Park Hotels & Resorts esindaja teatas, et nad kavatsevad kohtu otsuse edasi kaevata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles