Eestlased püüavad Soome eepose Broadway lavadele viia

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnust võrsunud Kristi Roosmaa sõitis oma unistusele järele New Yorki ja püüab nüüd Soome eepose Broadway lavadele viia.
Pärnust võrsunud Kristi Roosmaa sõitis oma unistusele järele New Yorki ja püüab nüüd Soome eepose Broadway lavadele viia. Foto: Erakogu

New Yorgis resideeruvad soomlased ja eestlased tulevad kokku, et legendaarne Soome eepos «Kalevale» kuulsa Broadway lavale tuua. Aga veel enne kui see unistus täide viiakse, antakse mitmeid etendusi ja kontserte üle USA.

Produktsioon, mille õnnistas sisse soome päritolu helilooja Johanna Telander, on inspireeritud Soome 100. aastapäeva pidustustest, et tähistada ja populariseerida seda ikoonilist lugu, mis on aastakümnete jooksul olnud suureks inspiratsiooniks tuhandetele inimestele, kirjutab Eesti Elu.

Eestlannast näitleja ja laulja Kristi Roosmaa ja digitaalkunstnik Valev Laube hakkavad koostööd tegema Soome ja Ameerika loomeinimestega, et üheskoos «Kalevala» muusikal lavadele tuua. Muusikal, millega püütakse Broadwayle jõuda, kirjutas Johanna Telander. Produktsiooni meeskonda kuuluvad veel ka «America’s Got Talent» finalist Freckled Sky ja kahekordne Emmy võitja John Koski.

«Kalevala» ja «Kalevipoja» lood on nii soomlaste kui eestlaste seas tuntud ja armastatud, kuid muu maailma ei tea neist suurt midagi. Ja seda selle muusikaliga muuta tahetaksegi. Kui «Kalevala» on edukas, siis võidavad sellest ka eestlased, sest Eesti ja Soome eeposed on omavahel väga sarnased.

Soome rahvuseepos Kalevala FOTO: Kalevala Illustratsioon
Soome rahvuseepos Kalevala FOTO: Kalevala Illustratsioon Foto: Kalevala illustratsioon

Vikipeedia andmetel on «Kalevala» on 19. sajandil Elias Lönnroti poolt soome, ingeri ja karjala runolaulude ja mütoloogia põhjal koostatud Soome ja Karjala rahvuseepos. «Kalevalat» peetakse üheks soome kirjanduse tähelepanuväärseimaks teoseks. «Kalevala» oli oluline ka Soome rahvusliku identiteedi väljakujunemisel, mis viis 1917. aastal Soome isesesvumiseni Venemaast.

Eestlaste eepos «Kalevipoeg», mis on kokku pandud Friedrich Reinhold Kreutzwaldi poolt, on soomlaste teosest väga palju mõjutatud. Mõlemas teoses on sarnased jumalused ning sündmused. Mõlemat teost õpetatakse ja õpitakse erinevates Eesti koolide astmetes.

«Kalevipoega» peetakse üheks eesti kirjanduse olulisemaks teoseks ning selle motiive on hiljem kasutanud mitmed kunstnikud, heliloojad ja kirjanikud. Samuti oli teosel roll Eesti rahvusliku eneseteadvuse väljakujunemisel, kirjutab Vikipeedia. Esimene «Kalevipoja» variant, tuntud kui «Alg-Kalevipoeg», valmis 1853. aastal ja koosnes 12 loost, kuid jäi Vene tsaaririigis kehtinud tsensuuri tõttu ilmumata. «Kalevipoja» lõplik versioon ilmus 1862. aastal ja koosneb 19 023 värsist, mis on jaotatud kaheks sissejuhatavaks osaks ja 20 looks. «Kalevipoega» on täistekstina tõlgitud 13 keelde.

Kalevipoeg kündmas
Kalevipoeg kündmas Foto: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS

«Kalevala» muusikali idee sai alguse 2017. aastal, kui helilooja Johanna Telander soovis tähistada Soome vabariigi 100. aastapäeva. Pärast seda on produktsioon kasvanud metsikult suureks ja koosneb nüüd mitmekesisest grupist inimestest. Nende seas on «Kassides» ja «Ooperi fantoomis» kaasa teinud Raissa Katona Bennett, eestlannast näitleja-laulja Kristi Roosmaa ning Soome näitleja-laulja Reeta Vestman. 

2018. aastal andis produktsioonimeeskond mitmeid kontserte üle New Yorgi, mille hulka kuulusid ka esinemine New Yorgi Eesti ja Skandinaavia majades. 16. detsembril 2018 said soomlased nautida etenduse kontserversiooni Musiikkiteatteri Kapsäkkiis, kus tegid kaasa Reeta Vestman, Nina Tapio, Jussu Pöyhönen, Mikael Saari, Mikael Haavisto, Petrus Kähkönen, Heljä Heikkinen, Tuukka Raitala ja Anssi Valikainen. 

Soome laulja-näitleja Reeta Vestman
Soome laulja-näitleja Reeta Vestman Foto: Facebook

Produktsioonimeeskond soovib 2019. aastal kontsertitega New Yorgis jätkata, kuid tahavad ka läänerannikule laieneda.

Eestlanna Kristi Roosmaa, kes on muusikalis üks peaosalisi, kirjeldab «Kalevalat» kui kultuurilist kingitust: «Ma tõesti usun, et kultuur koos traditsioonide, väärtuste ning kunstiliste aaretega on miski, mis ühendab inimesi üle terve maailma. «Kalevala» on suurepärane lugu, mis põhineb Soome eeposel, mis õpetab nooremale generatsioonile elukannatusi, pühendumist ja väärtuseid, ning vanemale generatsioonile endaks jäämist.»

Kristi Roosmaa, praeguse nimega Kristi Roosmaa Tootell, on sündinud 10. juunil 1981 Pärnus. Ta on eesti päritolu muusikalinäitleja ja modell.

Roosmaa on lõpetanud 2003. aastal Tartu Ülikooli Õigusinstituudi juristina. 2005. aastal lõpetas ta Ameerika Muusikali- ja Draamaakadeemia New Yorgis ja 2008. aastal Broadway Tantsukooli rahvusvahelise tantsuprogrammi, kirjutab Vikipeedia. Kristi Roosmaa on esimene eesti muusikalilaulja, kes on kaks korda laulnud New Yorgi kontserdimaja Carnegie Halli laval solistina.

Kristi Roosmaa
Kristi Roosmaa Foto: Facebook

Valev Laube, kes liitus projektiga alguses vaid graafilise disainerina, abistades meeskonda veebi ja sotsiaalmeediaga, on nüüdseks kasvanud produktsiooni hädavajalikuks liikmeks. 

Laube kirjeldab koostööd eestlaste ja soomlaste vahel teatud verstapostina. «Ma arvan, et see on suur asi näha tervet suurt gruppi inimesi kirglikult rääkimas iidset lugu, millega me kõik üles kasvasime ning millesse uskusime. Me näeme, kuidas see projekt toob inimesed kokku, et üheskoos saaksime teineteisel aidata lugu terve maailmani viia. Kuigi me keskendume New Yorgile, siis oleme me rõõmsad, kui me saame seda «Kalevala» versiooni näidata Soomes ja üle terve Euroopa. Me oleme esinemiskutseid saanud ka USA läänerannikult ja isegi Uus-Meremaalt,» sõnas Laube. 

Digitaalkunstnik Valev Laube
Digitaalkunstnik Valev Laube Foto: Pressifoto

«New Yorgis on eestlaste kogukond meie jaoks hädavajalik olnud, aidates meid sama kirglikult kui soomlased. See on üks neid maagilisi lugusid, mille puhul inimesed tunnevad vajadust, et kõik seda kuuleksid,» ütles eesti päritolu kunstnik, disainer, mänedžer ja produtsent Laube.

Hoia «Kalevala» muusikali tulevastel etendustel silm peale, vaadates muusikali veebiportaali või nende Facebooki lehekülge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles