Austraalias Adelaide’is mõõdeti kuumarekord 46,6 kraadi, mis võimaldab sillutisel mune praadida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalias Adelaide'is on nii kuum, et päikese poolt kuumaks köetud sillutisel saab mune praadida
Austraalias Adelaide'is on nii kuum, et päikese poolt kuumaks köetud sillutisel saab mune praadida Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Lõunapoolkeral asuvas Austraalias on suvi ning alates detsembrist 2018 on Austraalia lõuna- ja kaguosas olnud kuumalaine, mille jooksul on erinevates paikades püstitatud 17 soojarekordit.

Sel nädalal mõõdeti Lõuna-Austraalia osariigi pealinnas Adelaide’is sealne rekordkuumus, mis on 46,6 kraadi, teatab theguardian.com.

Austraalias hakati temperatuure regulaarselt mõõtma 80 aastat tagasi ja nüüdne Adelaide’i rekord on samas ka Austraalia osariikide pealinnade temperatuurirekord.

Adelaide’ist 300 kilomeetri kaugusele põhja jäävas väikelinnas Port Augustas mõõdeti 23. jaanuaril 49,5 kraadi, mis on samuti sealne rekord.

Juba möödunud nädalal kerkis 1,3 miljoni elanikuga Adelaide’is õhutemperatuur 45 kraadini. Adelaide'i elanikud on postitanud sotsiaalmeediasse fotosid, millel on näha, et nad saavad päikese poolt kuumaks köetud sillutisel mune praadida. 

Austraalias Adelaide'is on nii kuum, et päikese poolt kuumaks köetud sillutisel saab mune praadida
Austraalias Adelaide'is on nii kuum, et päikese poolt kuumaks köetud sillutisel saab mune praadida Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Alates kuumalaine algusest on Lõuna-Austraalias hukkunud palju loomi, kaasa arvatud kalu ja kuna kuumalaine on jätkunud, siis on veel loomade massilist suremist oodata.

Lisaks Lõuna-Austraaliale ohustab kuumus nii nimesi kui loomi ka New South Walesis ning Kesk- ja Lääne-Austraalias, kus on joogivee puudumise tõttu hukatud 2500 kaamelit. Sama saatus ootab varsti metsikuid hobuseid.

Lõuna-Austraalia veel mitmes paigas mõõdeti rekordiline temperatuur. Näiteks Sternhouse Bays oli see 45,6 kraadi, Port Lincolnis 47 kraadi ning nii Minnipas kui Snowtownis 47,3 kraadi.

Termomeeter näitamas ligi 40-kraadist kuumust. Pilt on illustreeriv
Termomeeter näitamas ligi 40-kraadist kuumust. Pilt on illustreeriv Foto: Philippe Huguen / AFP/Scanpix

Austraalia meteoroloogiaameti teatel on viimaste aastate suved olnud väga kuumad ja kuivad, selle põhjuseks on kliimamuutus.

Möödunud nädalal oli Austraalias kõige kuumem Victoria osariigis. Sealsetes linnades Milduras, Swan Hillis ja Echucas mõõdeti 46 kraadi. Meteoroloogide teatel võib see kuumarekord lähiajal puruneda.

Austraalia lahtised tennisemeistrivõistlused leiavad aset kuumuses, sest meteoroloogide teatel on Melbourne’is temperatuur 43 – 45 kraadi.

Kuumus viib nii austraallased kui turistid veekogudesse end jahutama.

Austraalias on kuumalaine, mille tõttu inimesed otsivad veest jahutust
Austraalias on kuumalaine, mille tõttu inimesed otsivad veest jahutust Foto: EPA/Scanpix
Austraalia kuumalaine sunnib inimesed veest jahutust otsima. Pildil Adelaide'i üks randadest
Austraalia kuumalaine sunnib inimesed veest jahutust otsima. Pildil Adelaide'i üks randadest Foto: EPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles