Britid on marus: miks prints Philipi autos on turvavöö hoiatussüsteem välja lülitatud? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Philip
Prints Philip Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Briti meedia uurimine näitas, et kuningliku pere liikmed sõidavad Land Roveritega, millel on turvavöö hoiatussüsteem välja lülitatud.

Seda olevat tehtud eelkõige prints Philipi käsul, kelle arvates ei pea rooli taga olles turvavööd kasutama.

Prints Philip autoroolis
Prints Philip autoroolis Foto: NEIL HALL / REUTERS/Scanpix

97-aastane prints sattus brittide pahameele alla pärast seda, kui ta 17. jaanuaril tekitas Ida-Inglismaal Norfolkis Sandringhami lossi lähedal liiklusõnnetuse. Seni arutatakse, kas eakas prints peaks ikka ise autot juhtima.

17. jaanuaril sattus prints Philip Sandtinghami lossi juures autoõnnetusse. Printsi Land Rover on külili
17. jaanuaril sattus prints Philip Sandtinghami lossi juures autoõnnetusse. Printsi Land Rover on külili Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Printsi Land Rover Freelander põrkas kokku Kiaga. Kias kaassõitjana olnud 46-aastane naine sai käeluumurru. Prints Philip, Kiat juhtinud 28-aastane naine ja selle naise üheksakuune laps pääsesid vigastusteta.

Briti avalikkus arvas, et prints sai õppetunni ja enam autorooli ei istu, kuid nad pidid pettuma. Vaid paar päeva pärast õnnetust nähti Philipit taas autoroolis ja seekord ilma turvavööta.

Prints Philip mais 2018
Prints Philip mais 2018 Foto: Steve Parsons / PA Wire/PA Images/Scanpix

«Uurimine näitas, et nii kuninganna Elizabeth II, ta abikaasa, prints Philipi kui veel mõne kuningliku pere liikme autodes on turvavöö hoiatussüsteem välja lülitatud. Seda põhjusel, et nad peavad seda mõttetuks ja häirivaks,» teatas meedia.  

Tänapäeva autodel on hoiatussüsteem, mis annab kohe märku kui sõidu ajal turvavöö on lahti. Teade lahtise turvavöö kohta võib olla valgussignaal või valguse ja heli ühishoiatus.

Briti kuningakoda kinnitas, et Elizabeth II ja prints Philipi autodes lülitati see turvasüsteem välja, kuna kuningannat ja ta abikaasat selline hoiatus tüütas.

Briti seaduse kohaselt peavad kõik autoga sõitjad kasutama turvavööd.

«See on kohutav, et kuningliku pere Land Roverites on see süsteem välja lülitatud. See on väga ohtlik. Need siniverelised arvavad, et seadused nende kohta ei kehti,» kirjutati sotsiaalmeedias.

Elizabeth II ja ta mees prints Philip mais 2018
Elizabeth II ja ta mees prints Philip mais 2018 Foto: Steve Parsons / PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti liiklusturvalisuse ameti teatel on nad saanud murelikelt kodanikelt kümneid kirju ja kõnesid, mis puudutavad prints Philipi õnnetust ja ta auto turvavöösüsteemi deaktiveerimist.

«Avalikkus jälgib kuningliku pere liikmete käitumist. Prints Philipi liikluskäitumine ei ole just postiivne ja teistele eeskujuks. Ta saadab rahvale oma käitumisega vale sõnumi, et turvavöö ei peagi kinni olema,» teatas liiklusturvalisuse ameti esindaja Lawrence Waterman.

Briti meedia avalikustas seoses prints Philipi nüüdse õnnetusega 1964. aastal tehtud video, millel on näha printsi ühte varasemat liiklusõnnetust.

Siis oli prints Philip roolis, kaassõitja oli ta abikaasa, kuninganna Elizabeth II. Prints oli tähelepanematu ja sõitis teisele autole sisse, kuid keegi siiski raskelt vigastada ei saanud. Teise auto juhil oli paar muljumist ja marrastust.

Briti meedia teatel näitab see 1964. aasta video, et prints Philip on alati vilistanud liiklusreeglitele ega ole neid täitnud.

Briti populaarne saatejuht Piers Morgan võttis samuti prints Philipi liikluskultuuri teemal sõna, nimetades printsi maailma kõige rumalamaks ja liikluses kõige ohtlikumaks inimeseks.

Prints Philip sattus 17. jaanuaril Ida-Inglismaal Norfolkis autoõnnetusse. Pildil kahe auto kokkupõrke tagajärjel tekkinud prügi
Prints Philip sattus 17. jaanuaril Ida-Inglismaal Norfolkis autoõnnetusse. Pildil kahe auto kokkupõrke tagajärjel tekkinud prügi Foto: CHRIS RADBURN / REUTERS/Scanpix

«Minu arvates ei peaks 97-aastane mees autot juhtima. Seda eriti siis, kui on olemas inimesed, kes saavad seda tema eest teha. Kuna keegi ei ole printsile autojuhtimist keelanud, siis arvatavalt tekitab ta veel ohuolukordi ja liiklusõnnetusi,» lausus saatejuht.

Morgai teatel sai prints Philip õnnetusele järgnenud päeval uue Land Roveri, millega läks kohe sõitma, kuid turvavööd kinni ei pannud.

Saatejuht kirjutas sotsiaalmeedias irooniliselt, kehastudes prints Philipiks: «Te arvate, et saate mul keelata autoga sõitmise? Olen piisavalt mõjukas ja rikas, et saada kohe uus auto. Miks ma peaksin mingitele nõmedatele seadustele alluma?»

Piers Morgan 2017
Piers Morgan 2017 Foto: Ian West / PA Wire/PA Images/Scanpix

Morgani sõnul ajab ülbe prints tal südame pahaks.

Kuninganna Elizabeth II on Ühendkuningriigis ainus inimene, kes saab oma mehel, prints Philipil keelata autojuhtimise, kuid seni ei ole ta keelanud.

Briti politsei tõhustas pärast prints Philipi õnnetust  Norfolki A149 teel järelevalvet.

Politsei kiiruskaameraga Ida-Inglismaal Norfolkis A149 teel, kus prints Philipi õnnetus aset leidis
Politsei kiiruskaameraga Ida-Inglismaal Norfolkis A149 teel, kus prints Philipi õnnetus aset leidis Foto: SWNSJames Linsell-Clark/Scanpix

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles