Video: müstiline juhtum pommituslennukiga Flying Fortress, mille lugu pole siiani päriselt lahendada suudetud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA õhujõudude B-17 pommituslennuk 1944
USA õhujõudude B-17 pommituslennuk 1944 Foto: akg-images / akg-images

Teise maailmasõja ajal leidis aset nii kangelaslikke kui müstilis juhtumeid, millest üks toimus Ameerika Ühendriikide õhuväe pommitajaga Boeing B-17 Flying Fortress.

Sõjaajaloolased on üritanud lahendada mõistatust, mis puudutab seda fantoomlennukit, mis saabus ootamatult mitte kuskilt ja mille pardal ei olnud ühtegi meeskonnaliiget, teatab mysteriousuniverse.org.

Teise maailmasõja ajal asus Briti kuningliku õhuväe jälgimise ja õhutõrje keskus Belgias Kortenbergi lähedal. Keskuses töötanud sõjaväelased märkasid 23. novembril 1944 nende suunas lendamas lennukit, mis osutus USA õhujõudude B-17 pommituslennukiks. Tegemist oli suure ja raske pommitajaga, mille tõttu seda lennukit kutsuti Flying Fortress ehk Lendav kindlus.

Jälgmiskeskuses olnute teatel lendas see lennuk võrdlemisi kiiresti ja maandus lähedasele lennuväljale. Selle lennuki ootamatu ilmumine ja maandumine üllatas, kuna sel ajal ei olnud mitte ühegi lennuki saabumist ette nähtud. Selle tõttu arvati, et tegemist võis olla hädamaandumisega.

Briti õhuväe jälgimiskeskus võttis ühendust õhuväebaasiga, kust kinnitati, et nad ei oodanud ameeriklaste B-17 lennukit.

Selle lennuki maandumist näinud briti sõjaväelaste arvates oli tegemist tõesti hädamaandumisega, sest lennuk maandus kiiresti ja sõna otseses mõttes «kukkus» vastu maad, kuid eriti vigastada ei saanud. Samuti ei süttinud see lennuk maandumisel ega pärast seda.

Britid ootasid 20 minutit, kuid mitte kedagi B-17 lennukist ei väljunud, samas mootorid töötasid edasi. Lõpuks läksid müstilise lennuki maandumise tunnistajaks olnud sõdurid uurima, kes või mis ameeriklaste lennukis olla võib.

Nad avasid kere all asunud sisenemisluugi ja astusid sisse arvates, et leiavad eest kas vigastatud või surnud meeskonnaliikmed, kuid nad ei leidnud mitte kedagi.

Britid uurisid kogu lennuki läbi ja nad ei leidnud pardalt mitte ühtegi inimest. Samas oli märke, mis näitasid, et veel mõni aeg tagasi oli meeskond pardal.

Võimalik, et nad olid lennu alguses olemas, kuid millegipärast jätsid lennuki ootamatult maha, kuid kuidas nad lahkusid, ei olnud kohe teada.

B-17 Flying Fortress sisevaade
B-17 Flying Fortress sisevaade Foto: akg-images /Scanpix

Brittide sõnul oli B-17 pommituslennukis šokolaade, mille sööjad olid jätnud söömise pooleli. Pardal olid olemas ka kõikide meesmkonnaliikmete langevarjud, mitte ühtegi ei puudunud. Lisaks rippusid nagides meeste lennujoped.

Briti õhutõrjekeskuse komandör John Crisp meenutas hiljem: «Meie kõige suurem üllatus pärast seda, kui me ei leidnud mitte kedagi lennukist, olid alles olnud langevarjud, mis olid kokku pakitud nagu nad olema peavad. Kuna mitte keegi neid ei kasutanud, siis kuhu kadus meeskond? Navigaatorite laual olid kaardid, mida alles hiljuti kasutati ja mille kõrval old lennumärkmed. Ka meeskonna joped rippusid nagides, kus nad lennu ajal tavaliselt on. Siin ja seal oli näha poolikuid šokolaaditahvleid».

Crisp koos oma meestega pani B-17 mootorid lõpuks seisma, imestades ikka, kuhu kadus meeskond ning kuidas sai see lennuk ilma juhtimiseta lennata ja maanduda.  

B-17 pommituslennuki logiraamatu viimane sissekanne oli krüptiline lause «bad flak», mis võis viidata õhutõrje tule alla sattumisele.

Brittide sõnul ei olnud see jänkide sõjalennuk õhutõrjerelvade tõttu vigastada saanud, väikesed vigastused tekkisid vaid karmi ja kiire maandumise tõttu.

Edasine uurimine näitas, et see müstiline «iselendaja» kuulus USA 91. pommituslennukite gruppi, mis pommitas Saksamaal Merseburgis asuvat naftatöötlustehast.

USA B-17 pommituslennukid Saksamaal Merseburgi kohal 1944
USA B-17 pommituslennukid Saksamaal Merseburgi kohal 1944 Foto: akg-images /Scanpix

Leiti üles B-17 pommitaja meeskonnaliikmed, kes kõik olid elus ja terved. Nende teatel sattus pommitaja saksa õhuväe tule alla ja üks mootor lakkas töötamast. Meeskond langetas otsuse lennata tagasi Inglismaal asuvasse baasi, kuid siis kaotasid nad veel teise mootori ja nad said aru, et sinna nad ei jõua.

Siis võeti kurss Belgiale ja Briti õhuväebaasile. Meeskond viskas lennukist välja rasked esemed, et kaalu vähendada. Kuid ka see ei aidanud ja meeskond langetas otsuse viia lennuk üsna maapinna lähedale, et nad saaksid ilma langevarjudeta pardalt lahkuda. Nii tehtigi ja selle tõttu ei olnud ühtegi langevarju kasutatud ja brittide saabudes olid need alles.

Lennuk pandi enne pardalt lahkumist automaatlennurežiimile. Ameeriklased arvasid, et B-17 kukub mõnes suvalises kohas alla ja hävineb, kuid lennuk maandus Belgias, jäädes peaaegu kahjustamata. 

Sõjaajaloolaste teatel on selles loos siiski vasturääkivusi. Brittide raporti kohaselt töötasid B-17 maandumisel kõik neli mootorit, ameeriklaste teatel said töötada vaid kaks, sest kaks ülejäänut olid vigastada saanud.  

Ekspertide hinnangul ei oleks selline suur pommituslennuk nagu seda on B-17 saanud ikkagi ilma piloodita maanduda ja maandumine toimus veel nii täpselt, et ta jõudis Belgia Kortenbergi sõjaväelennuväljale.

Ameeriklaste väite kohaselt jäid nad vaenlase tule alla, samas brittide raportis on kirjas, et lennuki kerel ei olnud mitte ühtegi vigastust.   

Britid ja ameeriklased uurisid pikalt B-17 lennukiga juhtunut, kuid seni ei ole seda müsteeriumit lõpuni lahendatud.

«Autopiloodil lendamine on üks asi, maandumine hoopis midagi muud. Selles juhtumis oleks nagu keegi ikkagi seda lennukit juhtinud ja ta maapinnale toonud. Kas see oli kummituspiloot? Samas ei olnud pardal mitte kedagi. Üllatav on ka see, et sellistel maandumistel saab lennuk tavaliselt vigastada, süttib ja plahvatab, kuid seda ei juhtunud. Veel on küsimuseks, et kuidas sai lennuk maanduda õiges paigas, kus kellegi elu ohtu ei sattunud,» teatasid lennundusajaloolased.

B-17 Flying Fortress pommitamas 1944 Saksamaa linnu
B-17 Flying Fortress pommitamas 1944 Saksamaa linnu Foto: War / ©2002 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

On neid piloote, kelle arvates soosis saatus seda autopiloodil lennanud lennukit ja kõik sündmused toimusid õigel ajal, lausa sekundilise täpsusega, olles lihtsalt pime juhus. Pilootide arvates on võimalus, et nii juhtub, üks miljonist.

Seni oletatakse, et B-17 meeskond võis oma lennuki kohta valetada, kuid seda võisid teha ka selle leidnud britid. Võimalik, et britid ja ameeriklased tegid koos mingi autopiloodil lendamise ja maandumise katse, mille detailides oli varem kokku lepitud.

Nii Briti kui USA meedia ristis selle lennuki hiljem B-17 Phantom Fortressiks, kuna fantoomlennuk maandus meeskonnata ja iseseisvalt, olles autopiloodil.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles