Jaapanlanna ja tumedanahalise ameeriklase tütar on nüüd Jaapani rahvuskangelane

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naomi Osaka poserimas Austraalias Melbourne'i Brightoni rannas võidukarikaga
Naomi Osaka poserimas Austraalias Melbourne'i Brightoni rannas võidukarikaga Foto: / imago/Xinhua/Scanpix

Jaapani ja Haiti-USA juurtega Naomi Osaka on maailmas esimene Aasia päritolu tennisist, kes tõusis elukutseliste naistennisistide organisatsiooni (WTA) edetabelis esimeseks.

21-aastasest Osakast sai esitennisist pärast USA ja Austraalia lahtistel tennisemeistrivõistlustel naiste üksikmängu võitmist, teatab iltasanomat.fi.

Naomi Osaka Austraalia lahtiste tennisemeistrivõistluste karikaga
Naomi Osaka Austraalia lahtiste tennisemeistrivõistluste karikaga Foto: SAEED KHAN / AFP/Scanpix

Kuid Osaka perega on seotud skandaal, mis leidis aset enne tema sündi.

Jaapani saartest kõige põhjapoolsemal, Hokkaidol leidis 1990. aastate keskel aset peredraama, kui Tamaki Osaka isa sai kuulda, et ta tütrel on suhe tumedanahalise Haiti päritolu ameeriklase Leonard Maxime François’ga.

Jaapan on seni väga homogeenne ja jaapanlased abielluvad välismaalastega üsna harva.

Isa teatas oma tütrele, et ta on peret häbistanud, nimetades teda ka prostituudiks.

Tütar otsustas, et ta ei loobu oma kallimast, nad kolisid Lõuna-Jaapanisse ning ta lõpetades oma perega suhtlemise.

Paar sai kaks tütart, Mari ja Naomi, kes mõlemad on tennisistid. Nad kannavad ema perekonnanime, kuna nad sündisid Jaapanis, kus nende isa nime kandmine oleks neile takistusi tekitanud.

Kui Naomi oli 2000. aastal kolmeaastane ja ta õde neljane, kolis pere USAsse New Yorki, kus elab ta isa perekond. hiljem asuti elama Floridasse, kus isa tutvustas tütardele tennist, mis mõlemale meeldima hakkas.

Sel nädalal sai Tamaki Osaka ja Leonard Maxime François’ tütrest Naomi Osakast Jaapani rahvuskangelane, kes pärast Austraalia lahtiste tennisemeistrivõistluste naiste üksikmängu võitmist sai maailmas esimeseks Aasia päritolu naistennisistiks, kes on WTA edetabelis esikohal.

Naomi Osaka koos oma isa Leonard Maxime François'ga
Naomi Osaka koos oma isa Leonard Maxime François'ga Foto: SAEED KHAN / AFP/Scanpix

«Olen uhke selle üle, et maailma uus tennisekuninganna on pärit Jaapanist,» õnnitles Jaapani peaminister Shinzo Abe Twitteris Osakat.

Naomi Osaka tennisistiteekond sai alguse sellest, et ta isale meeldis 1990. aastatel vaadata televiisorist USA naistennisistide Venus ja Serena Williamsi mänge. Neid kahte tennisisti treenis nende isa Richard Williams, kes ei olnud professionaalne tennisetreener. 

Leonard Maxime François arvas, et hoolimata sellest, et ta ei ole ise kunagi tennist mänginud, suudab ta oma tütardest teha uued Williamsid.

Naomi ja Mari ei käinud koolis nagu teised lapsed, vaid treenisid päeval oma isa käe all tennist, mida isa õppis raamatute ja videote abil. Õhtuti õpetas emal neile seda, mis oli kooliprogrammis.

Isa sundis tütreid harjutama lööke ja lööma tuhandeid palle päevas.

Naomi Osaka ütles ühes 2018. aastal antud intervjuus, et alguses pidas ta tennist tüütavaks, kuid siis tekkis temas võistlushimu ja ta tahtis olla oma vanemast õest parem.

Alguses oli Mari pere suur lootus ja Naomi jäi talle sageli alla.

Naomi Osaka 5. septembril 2018 USA lahtiste tennisemeistrivõistluste naiste üksikmängu veerandfinaalis, kus ta vastaseks oli ukrainlanna Lesia Tšurenko
Naomi Osaka 5. septembril 2018 USA lahtiste tennisemeistrivõistluste naiste üksikmängu veerandfinaalis, kus ta vastaseks oli ukrainlanna Lesia Tšurenko Foto: Danielle Parhizkaran / USA TODAY Sports/Scanpix

«Ma ei suutnud kohe Marist parem olla, kuid ma ei jätnud jonni. Sõnasin alati enne meie kohtumisi, et lõpuks ma võidan teda,» lausus Naomi Osaka intervjuus.

Pärast 12 aastat pingutusi jõudis see päev kätte.

Naomi Osaka 26. jaanuaril Austraalia lahtiste tennisemeistrivõistluste naiste üksikmängu eelsel pressikonverentsil
Naomi Osaka 26. jaanuaril Austraalia lahtiste tennisemeistrivõistluste naiste üksikmängu eelsel pressikonverentsil Foto: / imago/Xinhua/Scanpix

Mari Osaka tennisistikarjääri on saatnud mitmed vigastused, ta on praegu naiste tenniseedetabelis 332. kohal. Ta mängib Grand Slam turniiride asemel väiksematel turniiridel.

Sellest hoolimata on õed jäänud lähedasteks ja võimalusel treenivad koos.

Naomi Osaka sõnas, et pärast Austraalia lahtiste tennisemeistrivõistluste võitu helistas ta esmalt emale, kes soovitas tal kohe magama minna ja siis õele.

«Õel oli mu võidu üle väga hea meel,» teatas Osaka WTA Insider podcastis.

Naomi Osaka lapsepõlveiidol oli Serena Williams, kellega ta on mänginud ja keda ta on nüüdseks võitnud.

Naomi Osaka ja Serena Williams 2018 USA lahtistel tennisemeistrivõistlustel
Naomi Osaka ja Serena Williams 2018 USA lahtistel tennisemeistrivõistlustel Foto: USA TODAY SPORTS /Scanpix

2018. aasta USA lahtised tennisemeistrivõistlused läksid ajalukku nii sellega, et Williamsi ja kohtuniku vahel tekkis tüli kui ka Osaka naiste üksikmängu võiduga.  

Pärast Austraalia lahtiseid küsisid reporterid Osakalt, et kas ta suudab teha Serena Slami ehk võita 12 kuu jooksul kõik neli tennise suurturniiri. Serena Williams on seda teinud.

Selleks on Naomi Osakal vaja võita veel Prantsuse lahtised tennisemeistrivõistlused ja Wimbledoni tenniseturniir.

«Olen sellele mõelnud, kuid ma ei oska öelda, kas suudan seda,» lausus tennisist.

Mis puudutab aga Naomi Osaka jaapanlasest vanaisa, siis temast on saanud oma eduka lapselapse suurim fänn. Naomi Osakal on turniiridel alati kaasas vanaisa kingitud õnneamulett omamori.

Naomi Osaka on praegu Jaapani kõige populaarsem sportlane, ta on ka teda toetavate Nissani ja Citizeni reklaamnägu.

Naomi Osaka üks sponsporitest on veel nuudlifirma Nissin Foods, mis tegi animareklaami, milles peategelane on Naomi Osaka, kuid teda kujutati selles valgenahalisena.

See firma sattus skandaali ja teda süüdistati rassismis.

Naomi Osaka selgitas, et ta kontakteerus firmaga, nad arutasid juhtunut ja firma vabandas ta ees.

«Vestlesin Nissin Foods juhtidega ja nad palusid minult andeks. On ilmselge, et ma olen tumedanahaline,» lausus tennisist.

16. oktoobril 1997 Jaapanis Osakas Chūō-kus sündinud Naomi Osaka võitis 2018 USA lahtised tennisemeistrivõistlused  ja 2019. aastal Austraalia lahtised tennismeistrivõistlused naiste üksikmängus.

See tennisist on 180 sentimeetrit pikk ja kaalub 69 kilogrammi.

Ta on saanud auhinnaraha 10,7 miljonit dollarit (9,4 miljonit eurot).

Naomi Osaka alistas Austraalia lahtistel tennisemeistrivõisltlustel naiste üksikmängus tšehhitar Petra Kvitova
Naomi Osaka alistas Austraalia lahtistel tennisemeistrivõisltlustel naiste üksikmängus tšehhitar Petra Kvitova Foto: lvxiaowei / imago/Xinhua/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles