Video: kui ameeriklased värisesid 40-kraadises pakases, siis maailma kuklapoolel Austraalias kõrbetakse 46-kraadises kuumuses

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia Sydney Bondi Beach jaanuaris 2019
Austraalia Sydney Bondi Beach jaanuaris 2019 Foto: Stringer / Reuters/Scanpix

USA Keskläänt, eelkõige Suure järvistu piirkonda tabas sel nädalal arktiline külm, mis tõi kaasa rohkem kui 40 miinuskraadi, mõjutades umbes 55 miljoni ameeriklase elu.

Samas teisel pool maakera Austraalias on suvi, mille tõttu on seal alates 2018. aasta detsembrist olnud rekordkuumi päevi. Jaanuar 2019 oli Austraalia temperatuuride mõõtmise ajaloos kuumim kuu, sest enamikul päevadel ulatus temperatuur üle 40 kraadi, teatab cnn.com.  

Austraalia kuumalaine sunnib inimesed veest jahutust otsima. Pildil Adelaide'i üks randadest
Austraalia kuumalaine sunnib inimesed veest jahutust otsima. Pildil Adelaide'i üks randadest Foto: EPA/Scanpix

Meteoroloogide sõnul on tegemist kliimamuutusest tingitud fenomeniga ning ka järgnevatel aastatel on oodata suvisel ajal väga kõrgeid temperatuure.

Lõunapoolkeral asuvas Austraalias on kuumus jätkunud. Ka sel nädalal on mõõdetud mitmes paigas pluss 46 kraadi.

Austraalias on nii kuum, et «küpsenud» nahkhiired kukuvad puudelt ning metsikuid hobuseid, koaalasid ja kängurusid on surnud massiliselt.

Austraalia kuumalaine põhjustas sajakonna metsiku hobuse hukkumise
Austraalia kuumalaine põhjustas sajakonna metsiku hobuse hukkumise Foto: RALPH TURNER HANDOUT / EPA / Scanpix

Looduskaitsetöötajad on üritanud loomi aidata, andes neile juua. 

Looduskaitsetöötaja jootmas Adelaide'is janust koaalat
Looduskaitsetöötaja jootmas Adelaide'is janust koaalat Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Lisaks veel kalad, kes on elu kaotanud jõgedes vohavate mürgiste vetikate tõttu.

Kuumus ja kuivus on hävitanud laiadel aladel farmerite saagi, järel on vaid kuivanud põllud, millel tuul kannab laiali kuivanud mullast tekkinud tolmu.

Lehmad kuumuse ja kuivuse tõttu tolmusel karjamaal New South Walesis
Lehmad kuumuse ja kuivuse tõttu tolmusel karjamaal New South Walesis Foto: David Gray / Reuters/Scanpix

On olnud metsa- ja maastikupõlenguid, mille kustutamine on võtnud tule kiire leviku tõttu kaua aega.

Lisaks on kümned tuhanded austraallased juba mõnda aega ilma elektrita, kuna kuumus on kahjustanud mitmel pool elektrisüsteeme, mille parandamine võtab aega.

Kliimateadlase Michael Grose sõnul on Austraalia tulevik üsna tume, kuna kliimamuutuse tõttu tuleb seal äärmustemperatuure aina enam ette.

Grose selgitas, et 2100. aastal võib Adelaide’is juba ühel kuul iga päev olla temperatuur  üle 40 kraadi. Praegu on selliseid kuumi päevi alla kümne.

«Me võime võidelda kliimamuutusega, vähendades saastatust, kuid see ei aita. Kliima muutub nii inimtegevuse kui Maa enda regulatsioonide tõttu. Kliimamuutus nõuab senistes arusaamades, seisukohtades ja tegevuses muutusi, sest vastasel korral on meil, inimkonnal väga raske ellu jääda,» teatas Grose.

Kaart, millel on näha temperatuure maailma erinevates paikades
Kaart, millel on näha temperatuure maailma erinevates paikades Foto: twitter.com

Kliimateadlaste sõnul väljendub kliimamuutus eelkõige äärmuslikes ilmaoludes, mida on praegu näha nii Põhja-Ameerikas kui Austraalias. Kliimamuutusega kaasnevad ka varasemast tugevamad tormid ja orkaanid. Need võivad tekkida ka paikades, kus neid tavaliselt ei esine.

«Kui ameeriklased otsivad varju külma eest, siis austraallased otsivad kuuma eest. Äärmustemperatuurid ei ole kunagi midagi head kaasa toonud,» nentisid kliimateadlased.

Sissepakitud chicagolane liikumas külmas
Sissepakitud chicagolane liikumas külmas Foto: Scott Olson / AFP/Scanpix

Sel nädalalõpul ennustatakse USA Keskläände, kaasa arvatud Illinoisi Chicagosse järsku temperatuuri tõusu kuni pluss kümne kraadini.

Austraalias aga jätkub kuum ilm ning meteoroloogide teatel võib seal olla ka veebruaris päevi, mil temperatuur on üle 40 kraadi.

Lapsed jahutamas end Melbourne'i purskkaevudes
Lapsed jahutamas end Melbourne'i purskkaevudes Foto: Jewel Samad / AFP/Scanpix

​​​​​​​

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles