Video: Mustast merest leiti U-23 allveelaev, mis kuulus «Hitleri kadunud laevastikku»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustast merest leiti Saksamaa U-23 allveelaev
Mustast merest leiti Saksamaa U-23 allveelaev Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Türgi meedia teatel leidsid sukeldujad Mustast merest, Türgi rannikust 3,7 kilomeetri kauguselt allveelaeva, mis on 40 meetri sügavusel.

Allveelaeva vrakk leiti kaugjuhitavate allveerobotite abil, mis võivad sukelduda kuni 1000 meetri sügavusele.

Ekspertide hinnangul on tegemist Saksamaa U-23 allveelaevaga, mis kuulus Teise maailmasõja ajal allveelaevade eskaadrisse, mille Saksamaa viis Mustale merele. Sellesse eskaadrisse kuulus lisaks U-23 veel viis allveelaeva, U-18, U-19, U-20, U-21 ja U-22.

Mustast merest leiti Saksamaa U-23 allveelaev
Mustast merest leiti Saksamaa U-23 allveelaev Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Saksamaa diktaatori Adolf Hitleri käsul kasutati neid allveelaevu operatsioonis Barbarossa, mis oli koodnimetus sissetungile Nõukogude Liitu. See algas 22. juunil 1941.  

Operatsioon sai nime Saksa-Rooma keisri ja Švaabimaa hertsogi Friedrich I Barbarossa järgi, kes legendi kohaselt päästab saksa rahva, kui see satub suurde ohtu.

Sõjaajaloolased andsid neile allveelaevadele hüüdnimeks «Hitleri kadunud laevastik», kuna neist laevadest ei jäänud mitte ühtegi alles.

Teise maailmasõja ajal palus Saksamaa neutraalselt Türgilt luba kasutada nende merealasid, Marmara merd ning Dardanellide ja Bosporuse väina oma allveelaevade viimiseks Mustale merele.

1936. aastast kehtiva Montreux' konventsiooni järgi on Türgi Bosporuse väin rahvusvaheliseks laevanduseks avatud, kuid Türgil on õigus seal piirata Musta mere riikide hulka mittekuuluvate maade aluste liikumist.

Montreux’ leping keelas Türgil andmast Saksamaale luba viia need allveelaevad Mustale merele, selle tõttu transportisid sakslased kuue allveelaeva detailid Saksamaalt Hamburgist Rumeeniasse, Musta mere äärsesse sadamalinna Constantasse, kus allveelaevad kokku pandi. Rumeenia oli siis Saksamaa liitlane.  

Saksa merevägi kasutas Musta mere flotilli Nõukogude Liidu vastastes merelahingutes 27. oktoobrist 1942 kuni 25. augustini 1944, mil nõukogude merevägi vallutas Constanta. Selleks ajaks oli Nõukogude Liidu merevägi uputanud Mustal merel kuuest saksa allaveelaevast kolm ja kolm oleks võinud langeda nõukogude laevastiku kätte.  

Saksa meremehed uputasid need kolm allveelaeva ja meeskonnad teatasid endast Türgi võimudele. Need sakslased olid kuni Teise maailmasõja lõpuni Türgis interneerimislaagris.

40 meetri pikkune U-23 allveelaev on seega üks neist, mille saksa meremehed 1944. aastal Türgi Sakarya provintsi piirkonnas uputasid.

Mustast merest leti Saksamaa U-23 allveelaev
Mustast merest leti Saksamaa U-23 allveelaev Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Türgi mereväe päästeallveelaev leidis 1994. aastal saksa U-20 allveelaeva, mis on 23 meetri sügavusel. Kolmas uputatud allveelaev, U-19 arvatakse olevat Türgi Zonguldaki provintsi vetes, kuid selle täpne asukoht ei ole teada.

Türgi oli peaaegu kogu Teise maailmasõja neutraalne, astudes Saksamaa vastu sõtta alles 1945. aasta veebruaris. Nende kahe riigi sõdurid ei pidanud kunagi omavahel lahinguid, sest sõda lõppes juba vähem kui kolm kuud hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles