Sülearvuti WiFi kahjustab spermat?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sülearvuti wifi kahjustab spermat?
Sülearvuti wifi kahjustab spermat? Foto: SCANPIX

Argentina ja USA teadlased uurivad, kas sülearvutis surfamine võib meeste viljakust kahjustada.

Laboratooriumis tehtud katsed näitasid, et sülearvuti traadita internet mõjutas sperma kvaliteeti, edastab mtv3.fi.

Pärast sülearvutis surfamist liikusid spermatosoidid aeglasemalt ning nende geneetika oli muutunud võrreldes surfamise-eelse ajaga.

Uurijate sõnul ei saa nad veel lõplikult kinnitada, et traadita interneti ehk WiFi abil internetis surfamine muudab sperma vähem kvaliteetseks.

Uuringus jagati sperma kahte nõusse. Üks nõudest pandi neljaks tunniks sülearvuti juurde, milles oli traadita internet. Teine nõu oli samasugustes tingimustes, kuid ei olnud WiFi levialas.

Tulemused näitasid, et WiFi alas olnud sperma kvaliteet halvenes. Ekspertide arvates võis selle põhjustada elektromagnetiline radiatsioon.

Uuringus osales 29 spermaloovutajat vanuses 26 – 45 eluaastat.

Teadlaste sõnul ei mõjutanud sülearvutist õhkuv soojus katseid. Samas aga on teada, et soojus ja kuumus võib spermatosoide mõjutada.

«Selles testis olid spermatosoidid kehast väljapool. Keha sees kaitsevad neid teised rakud ja koed. Selle tõttu ei saa otseselt öelda, et nelja tunni pikkune surfamine mõjutab meeste viljakust,» lausus viljakusarst Allan Pacey.

Pacey lisas, et edasised uurimised peaksid täpsemaid tulemusi andma. Ta soovitab meestel vältida sülearvuti kasutamist süles. Arvuti põhi soojeneb, tõstes munandites temperatuuri, mis on üks põhjusi, miks sperma kvaliteet vilets on.

Pacey tõi näiteks juhtumi, kus ühe mehe genitaalid said liiga pikast sülearvuti süles hoidmisest kergekujulise põletuse.

«Meie uuring näitas, et kui kasutada sülearvutit, milles on WiFi ning kui see sülearvuti on mehel genitaalide lähedal, võib sperma kvaliteet halveneda ning spermatosoidid kahjustada saada,» selgitas uuringu juht Conrado Avendano.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles