Noormees lasi end täisealiseks saades vaktsineerida: jumal teab, kuidas ma veel elus olen (3)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ethan Lindenberger
Ethan Lindenberger Foto: Facebook

USAs elav noormees, kelle vanemad on vaktsineerimise vastu, tähistas 18. sünnipäeva nii, et lasi endale kõikvõimalike haiguste vastu süste teha.

Ethan Lindenbergeri vanemad õed-vennad on vaktsineeritud, kuid poisi ema Jill Wheeler otsustas poissi mitte vaktsineerida, kui ta sai teada, et ei pea seda tegema. Ohio osariigist pärit Ethan on end nüüd lasknud vaktsineerida järgmiste haiguste vastu: hepatiit, leetrid, mups ja punetised, vahendas Science Alert.

Ta lasi endale vajaminevad süstid teha siis, kui ta sai 18-aastaseks ning sai vaktsineerimise üle ise otsustada. Alaealised peavad süsti saamiseks vanemate loa saama, aga kuna Ethani ema on vaktsineerimise vastane, siis ei lasknud emal tal seda enne teha.

Ethani nooremad õed-vennad on 16, 14, 5 ja 2 ega ole vaktsineeritud. Tema 16-aastane vend on öelnud, et ta tahaks ka vaktsineeritud saada, aga ema ei luba.

Ethan Lindenberger muretseb aga kõige enam oma kaheaastase õe pärast.

«Teadmine, et ta(kaheaastane õde) võib leetrid saada ja ära surra, murrab mu südame,» sõnas Ethan.

Lindenbergerite perekond
Lindenbergerite perekond Foto: Kuvatõmmis/Undark

Noormees seletas, et tema ema Jill Wheeler on mõjutatud valeinformatsioonist, mille tõttu ta arvab, et immuunsüstid tekitavad autismi ning ajukahjustust.

Poiss ütles: «Minu vanemad arvavad, et vaktsiinid on mingisugune valitsuse skeem. See on lollus ja meil on selle pärast olnud mitu vaidlust. Kuid nende uskumuste pärast ei olnud ma millegi vastu vaktsineeritud. Jumal teab, kuidas ma veel elus olen.»

«Minu ema on kogu aeg teadnud, et ma ei nõustu temaga, aga ta arvas, et see läheb mööda. Kuid ei läinud. Kui ma hakkasin ise vaktsiinide kohta uurima, siis sai kiiresti selgeks, et nende kasuks räägib palju rohkem tõendeid,» lisas Ethan.

Ta näitas emale Haiguste Kontrolli ja Tõrje Keskuse artiklit, kus oli kirjas, et vaktsiinid ei põhjusta autismi. «Tema vastus oli lihtsalt: seda nad tahavadki, et sa arvaksid. Ma olin tõeliselt šokeeritud, et maailma suurim terviseorganisatsioon heidetakse niivõrd lihtsalt sellise vandenõuteooria tüüpi väitega kõrvale,» ütles poiss.

Ethan sõnas, et tema ema «karjus ja peksis», kui ta talle vaktsineerimise plaanist rääkis, aga tegi seda ikkagi. Noormees on endale selleks kuuks veel süste planeerinud.

Jill Wheeler, kes omab ja juhib laste teatrikompaniid, sõnas, et Ethani otsus end vaktsineerida lasta oli kui «hoop näkku» ning tundus kui solvang.

«See oli nagu ta oleks mulle näkku sülitanud, öeldes «sa ei tea midagi, ma ei usalda sind milleski. Sa ei tea, millest sa räägid. Sa tegid halva otsuse ja ma parandan selle»,» ütles Jill poja juttu tõlgendades Undarkile.

Ethan andis soovist vaktsineeritud saada teada eelmisel aastal Redditi platvormil, kus ta küsis inimestelt, kas ja millal ta seda tegema peaks. Redditi kommuuni kasutajad soovitasid tal ülekaalukalt seda esimesel võimalusel teha.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles