Müsteerium: Amazonase džunglist leiti 8-meetrise küürvaala korjus

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küürvaalad võivad kasvada kuni 18 meetri pikkusteks. Pilt on illustreeriv.
Küürvaalad võivad kasvada kuni 18 meetri pikkusteks. Pilt on illustreeriv. Foto: Caters News Agency/Scanpix

Amazonase džunglist leiti kaheksa meetri pikkuse küürvaala ehk pikkloibvaala korjus. Leiu teeb veidramaks asjaolu, et talvel voolab Amazonase jõgedes magevesi, vaalad aga elavad ainult soolases vees.

Vaala korjus leiti, kuna selle kohal lendasid raisakotkad, vahendab The Sun. Sündmuskohale sõitnud teadlased avastasid küürvaala ookeanist 15 meetri kauguselt. Teadlaste sõnul oli vaal aastane.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bicho D'água (@bicho_dagua) on

Leitud küürvaal oli 8-meetrine, täiskasvanud isendite pikkus on enamasti 12–16 meetrit. On spekuleeritud, et vaal neelas plastikut, suri selle tagajärjel ning korjus uhuti kaldale.

Huvitav fakt

Läänemeres on küürvaal harv eksikülaline, kuid 1851. aastal ajas torm Harjumaal Allu saare randa 9,7-meetrise surnud küürvaala, vahendab Vikipeedia. Vaal viidi Tallinna, kus seda raha eest näidati. Hiljem ostis Peterburi Teaduste Akadeemia vaala 850 rubla eest ära. Vaala skelett on seal siiani säilinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles