Naudingute ekspert Epp Kärsin: kahjuks ei ole keegi eestlasi seksima õpetanud (10)

Naudingute ekspert Epp Kärsin: kahjuks ei ole keegi eestlaseid seksima õpetanud Foto: Rein Leib
Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Naudingute ja seksiekspert Epp Kärsin rääkis seksi, seksimise ja seksuaaltervise kohta käivatest kõige olulisematest teemadest, et seks inimeste vahel oleks nauditav, kvaliteetne ja ohutu.

Üle 13 000 inimese seksi teemal koolitanud naudingute ekspert Epp Kärsin on seksuaalsuse ja intiimsuse endale südameasjaks võtnud ning jagab mõtteid ja ideid, kuidas «vanainimeste asja» kvaliteetselt ja turvaliselt teha. 

Epp Kärsin rääkis kolmel olulisel teemal, millest iga inimene peaks natuke, rohkem või veel rohkem teadma: SEKS, ENNETUS ja HIV.

Seksiekspert Epp Kärsin arvab, et teisi seksuaalsuse osas kritiseerivad inimesed pole ise head seksi kogenud.
Seksiekspert Epp Kärsin arvab, et teisi seksuaalsuse osas kritiseerivad inimesed pole ise head seksi kogenud. Foto: Henry Neemelaid

SEKS

Miks inimesed ei taha või ei julge seksist rääkida?

Kaldun arvama, et see on seotud sügava sisemise häbitundega ja hirmuga teadmatuse ees. See on tabu. Seksist ei ole meile räägitud ja sajad tuhanded inimesed on kasvanud üles ilma igasuguse ettevalmistuseta seksuaalsusest. Seksuaalsus on sama loomulik kui hingamine ja seedimine, me ei saa seda osa endast välja lülitada.

Inimese seksuaalsel toimimisel on oluline roll tema enesehinnangul ja identiteedi kujunemises, sellest tulenevalt sotsiaalses identiteedis ja kohas kogu ühiskonnas.

Miks see on tabu?

Ühiskond ei ole harjunud, et nii intiimsest teemast tegelikult peab rääkima. Inimestel endil, kes kõige rohkem selle vastu võitlevad on suurimad deemonid nende endi peas. Paljudel ei ole ilusaid kogemusi selles maailmas, mis puudutab seksi ja nii nad arvavadki, et see on mõttetu teema.

Vastupidi, see on elu imelisem kogemus, mida on võimalik tunda, kui me vabastame oma hirmud. Ja sellest tuleb rääkida, sest nii muutub maailm ilusamaks ja paremaks paigaks.

Mida öelda inimestele, kes kritiseerivad neid, kes oma seksuaalsust ei häbene?

Karm, aga tõde on see, et neil ei ole aimugi kui maagiline on seksuaalsus, intiimsus kahe inimese vahel. Nad kritiseerivad, sest nad ei ole kunagi midagi sellist kogenud, nende sees on tohutu pinge. Inimesed, kes on seksuaalselt rahuldamata ongi kõige suuremad vingujad, virisejad ja kritiseerijad ning elavad teiste elu. Neil endil ei ole õnnelikku elu ja nad ei oskagi seda luua. Kui hinges on armastus ja oled ise puhtaim kehastus armastusest, siis elu hoiab Sind!

Milline on hea ja kvaliteetne seks?

Hea ja kvaliteetne seks saab alguse emotsionaalsest sidemest mehe ja naise vahel. Me julgeme jagada ja öelda, mis sobib, suuname ja räägime ootustest. Keegi ei ole hiromant (käejoonte järgi ennustaja - V.J) ja ridade vahelt on raske lugeda. Hea seks on suhte vundament.

Kahjuks, aga ei ole meid eestlasi õpetatud seksima ja igaüks pusib ja teeb nii nagu oskab. Tegelikult on olemas tuhandeid aastaid vana armukunst, mis seda kõike õpetab. Kui on soov rohkem kogeda leiame tee naudingute maailma.

Kuidas seda saavutada?

Rääkida, rääkida ja veelkord rääkida. Ja olla lõpuni üdini aus. Teadlikult suhe luua ja seda hoida on suur kunst, aga koolis sellele rõhku ei panda. Ma soovitan enne kui kokku kolite väga põhjalikult oma partnerit tundma õppida ja ka iseend.

Hea seks saab alguse naisest endast, et ta tunneb oma keha. Ning ka mees, teab ja tunnetab igat millimeetrit oma kehast. Julgege end rahuldada, see on hea seksi aluseks. Meil kõigil on erinev elukogemus ja ootused, ära eelda suhtes ühtegi asja, vaid vestle avameelselt seksist, sest nii teame, mis toimub teise inimese peas, millised on tema tunded ja hoiakud.

Kui tihti naised seksides orgasmi saavad?

Ma tean seda, et kaks naist kolmest vahekorras olles orgasmi ei saa. Seda ütleb Durexi 2016 uuring. Ja 80% teesklevad, et saavad.

Kas selles on keegi süüdi ka? 

Keegi ei ole süüdi, vaid pigem teadmatus.

Kui mehed ja naised teaksid, kuidas meie keha füsioloogia töötab, oleks palju rohkem rahuldatud ja õnnelikke paare

Mida hea seksi kohta veel teadma peaks?

Võtke teineteise jaoks aega, et kirg ja torm suhtes ei lahtuks. Suhe ei ole iseenesest mõistetav, sellega tuleb tegeleda. See on nagu kõige ilusam taim, mis õitseb aastaringselt: ta vajab hellust ja hoolt, väetamist ja värsket vett. Sina lood just sellise suhte nagu soovid, kui armastad jäägitult ja tingimusteta, saad kuhja ja küllaga kõik tagasi. Armastuse energia on kõige väekam!

Seksiekspert Epp Kärsin palub meestel endale teha regulaarselt munandimassaaži ja käia eesnääret kontrollimas.
Seksiekspert Epp Kärsin palub meestel endale teha regulaarselt munandimassaaži ja käia eesnääret kontrollimas. Foto: Konstantin Sednev

ENNETUS

Seksuaaltervis on oluline, aga inimesed ei tea sellest midagi. Miks?

Terviseinfo defineerib mõistet seksuaaltervis, kui inimese võimet nautida ja väljendada oma seksuaalsust turvaliselt, ilma riskita nakatuda seksuaalsel teel levivatesse haigustesse ja hirmuta soovimatu raseduse, vägivalla, diskrimineerimise ning sunduse ees.

Noorem põlvkond teab juba kindlasti rohkem, aga vanus 45 pluss ja vanemad mitte nii väga.

Sel ajal koolides ei olnud seksuaaltervis aktuaalne, sellest ei räägitud ja ei osatud hinnata kui oluline see tegelikult on. Neil, kel on huvi antud teema kohta on leidnud kindlasti ise vastused oma küsimustele, aga enamustel on see tume ja kauge maailm.

Seksuaalsus ja ka seksuaaltervisest rääkimine on ka täna, 21. sajandil paljudele ebamugav, sest neil endil on sellega seotult hirmud ja tabud.

Mis on meeste seksuaaltervise juures kõige olulisem? Midagi, mida nad ei tea, aga peaksid teadma.

Kallid mehed ja ka naised, palun ärge seksige enne, kui te ei ole küsinud paberit selle kohta, et partneril pole suguhaiguseid. Ausalt! Orienteeruvalt 75% suguhaigustest kulgeb sümptomiteta. Inimesed kannavad ja levitavad suguhaigusi pahaaimamatult.

Mõni kindlasti nüüd naerab, aga kondoom, ei kaitse kõikide suguhaiguste eest. Ja peiteaeg sugulisel teel levivatel infektsioonidel võib olla 5-10 ja isegi 20 aastat. See omakorda põhjustab palju probleeme. Enneaegset seemnepurset, eesnäärmepõletikku, lastetust jne.

Palun tehke endale regulaarselt munanditemassaaži ja käige kontrollimas eesnääret. Munandivähk on enam levinud vanuses 15-35 eluaastat ja Euroopa liidus on Eesti mehed teisel kohal, kes surevad eenäärmevähki. Mees, hoia enda tervist ja käi regulaarselt kontrollis, kas siis, kui ei tunne end haigena. Ennetus on pika eluea saladus ja tervelt elatud eluaastaid tuleb juurde!

Kuidas on olukord naistega? Millele peaksid naised tähelepanu pöörama?

Küsige paberit enne kui alustate intiimelu uue partneriga, sama teema nagu meestel. Julge nõuda kondoomi kasutamist.

Käige regulaarselt enda tervist kontrollimas, tehke palun rinnamassaaži alates 20. eluaastast. Varases staadiumis avastatud rinnavähk on kordades paremini ravitav.

Kord aastas külastage naistearsti. Hoidke enda elu vaimselt ja füüsiliselt tasakaalus. Ärge olge suhtes mehega, kes teid ei väärtusta ja teeb pidevalt vaimset terrorit.

Haigused tekivad valest mõtlemisest ja negatiivsest energiast.

Missugune olukord valitseb ühiskonnas?

Saan öelda, et nelja aastaga on palju muutunud. Ühiskond on murrangute piiril. Näen seda läbi enda koolituste ja loengute, inimesed on palju rohkem valmis seda infot vastu võtma.

Teadlikkus on see, mis annab meile tervelt elatud eluaastaid juurde. Seksuaalsust ei saa eitada, vastupidi, sellest tuleb rääkida vabalt ja ilusal moel.

Kui palju kurjust ja vägivalda oleks olemata, kui inimesed avatud südamega näeksid maailma? Seksuaalsust ei saa ja ei tohi alla suruda, see tekitab tohutu kaose. Seda näeb igal sammul Eesti ühiskonnas. Seksuaalsus on omane ja normaalne igale inimesele juba sünnist alates. Miks on meil nii palju seksaalkuritegusid ja samuti laste väärkohtlemist? Mina ütlen, et see on ühiskonnas tegemata jäänud selgitustöö ja see on selle tagajärg.

Kas ja kui tihti inimesed räägivad partneritega oma tervisest, haigustest jne? 

Kindlasti need inimesed, kes on käinud minu koolitustel, julgevad seda teha rohkem. Miks ma selles nii kindel olen? Aga seeppärast, et mulle kirjutatakse ja otsekontakt nende endiga. Julgustan mehi ja naisi jagama enda sisemaailma, koos rõõmude ja murede ja hirmudega. Alles siis saame päriselt õnnelikuks, kui me ei karda olla õrnad ja haavatavad.

Muidugi on mehi ja naisi, kes ei jaga ja ei räägi ning ei hakka seda kunagi tegema. See tuleb lapsepõlvest ja milline on olnud kiindumussuhe emaga. Ega kedagi vägisi sundida saa, kuid emotsionaalne side on ääretult tähtis, et suhtes olles me tunneksime end turvaliselt.

Me soovime, et meie partner oleks õnnelik, sest siis me oleme ise veel õnnelikumad. Armastuses elavad paarid on füüsiliselt ja vaimselt tervemad, nad elavad kauem ja täisväärtuslikult iga päev.

Selle aasta jaanuaris on diagnoositud HIV juba 17 inimesel.
Selle aasta jaanuaris on diagnoositud HIV juba 17 inimesel. Foto: Ronalds Stikans / PantherMedia / Ronalds Stikans

HIV

Mis on HIV'sse haigestunute arv Eestis? 

Alates 1988. aastast on HIV diagnoositud 9918 inimesel, sealhulgas AIDS 543 inimesel.

Selle aasta jaanuaris on diagnoositud HIV juba 17 inimesel.

WHO hinnangul võib olla Eestis halvemate prognooside kohaselt 40% HIV juhtumitest tuvastamata. Seda terviseameti andmetel.

Endiselt oleme Euroopas esikohal, kus on kõige rohkem HIV. Kurb on selle juures see, et ennetus jääb lapsekingadesse…

Kuidas on olukord laste ja täiskasvanute seas?

Eelmisel aastal diagnoositi HIV-d kõige enam inimestel vanuses 30-39 eluaastat.

Terve statistika on olemas terviseameti kodulehel.

Mida teha?

Vaatamata kõigele ei ole aastatega märkimisväärselt HIV uute juhtumite arv vähenenud. Midagi on väga valesti. Suur hulk raha kulub ravimitele, sest HIV positiivsed saavad eluaegset tasuta ravi. Nende töövõime kahaneb ja tervis on kordades halvem ja eriarstide külastatavus on kõrge. Miks on endiselt see epideemia? Ebamugav teema, millest rääkida väga ei taheta.

Täna saavad noored koolis info HIV leviku ja kõige selle kohta, mis on iseenesest väga positiivne. Aga statistika kohaselt on näha, et vanuses 30-39 on enim haigestumisi HIV-sse, just see põlvkond, kes ei ole kuulnud seksuaaltervisest. Kindlasti tuleb kasutada kondoomi, aga paljudele on see jällegi teema, mida püütakse vältida. Kondoom on ainus vahend, mis kaitseb seksuaalsel teel levivate infektsioonide eest.

Minu eesmärk läbi koolituste ja loengute on tõsta just need teravad teemad päevakorda, et inimesed saaksid teadlikumaks ja võtaksid vastutuse enda tervise ja elu eest.

On sul seksi ja/või tervise teemal veel midagi lisada?

Ainult üks palve kõigile lugejatele: seks on suurepärane vahend lõõgastuseks ja naudinguteks, kuid ära unusta turvalisust!

Seksiekspert Epp Kärsin leiab, et seksuaalsusest tuleb rääkida vabalt ja ilusal moel.
Seksiekspert Epp Kärsin leiab, et seksuaalsusest tuleb rääkida vabalt ja ilusal moel. Foto: Konstantin Sednev

Jätkuva ja kasvava populaarsusega Epp Kärsin jagab läbi koolituste tarkuseid kõikidele inimestele vanuses 13-78. Tema koolitused on mitu kuud ette müüdud, mis näitab, et inimesed tahavad oma keha ja seksuaalsust paremini tundma õppida ning seda oma partneriga jagada.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles