10 kõige ebatavalisemat sauna Eestis, mida sa ilmselt veel külastanud pole

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Eestlased on teada-tuntud saunarahvas ning saunast on siin on alati lugu peetud. Nii on see ka tänapäeval. Arvatakse, et saun ei puhasta mitte ainult ihu, vaid ka hinge. Kuum leil ja vihtlemine, karastus külmas vees või lumes, kas saab olla veel midagi mõnusamat? Saunu leiab Eestis igas vormis ja mõõdus, Puhka Eestis pakub välja kümme kõige põnevamat, mida aastaringselt proovida.

Mesi tare kodumaja (Tartu maakond, Varnja alevik)

Mesi tare kodumaja on ainulaadne võimalus ööbida Peipsi järve äärses Varnja vanausuliste külas traditsioonilises vanausuliste majas. Külaliste käsutuses on autentne maja koos hooviga. Nimetame end kodumajaks, sest just seda külalistele pakume: kodust tunnet ja kogemust elada nii nagu vanausulised siin juba sadakond aastat elavad – rahus, vaikuses ja ilma kraaniveeta. Meilt on võimalik rentida paate, jalgrattaid, tellida soome sauna, kilesauna, telksauna või suitsusauna, olemas on ka kümblustünn. Suvel ootab külalisi supelrand, talvisel ajal pakume transporti karakatitsaga järvele.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mesi Tare kodumaja (@mesitare) on

Lammasmäe Puhkekeskuse turbasaun (Lääne-Viru maakond, Linnuse küla)

Lammasmäe puhkekeskus täienes uue saunaga, mis teadaolevalt on maailmas ainus omalaadne – turbasaun. Saun ujub Kunda jõel ning seda on võimalik Lammasmäe puhkekeskuse piires jõel liigutada. Sauna pääsemiseks tuleb kõndida mööda turbaplaatidega kaetud pontoone, mis omajagu kõiguvad. Turbasaunas saab teha mitmesuguseid protseduure ning istumise alla pannakse turbaplaadid. Küllalt ainulaadne on ka turbasauna dušš – katuseräästasse riputatud naeltega sõelapõhjaks taotud ämber, kuhu käsitsi jõest vett pumbatakse. Sauna seintel on kastid, kus kasvavad sootaimed. Kõik see loob looduslähedase meeleolu.

Ujuv soojavee tõrs Vigala jõel (Rapla maakond, Kabala küla)

Ujuv soojavee tõrs on Eestis ainulaadne atraktsioon. Tõrs (kümblustünn) on asetatud 36 ruutmeetri suurusele ujuvale parvele. Tõrs on marmor-PVC sisuga, valgustusega ja korraga mahub sinna kuni kuus inimest. Tõrre kütmiseks on väline puuküttega ahi. Halvema ilma puhul on olemas vihmavari ja kahest küljest piirnev sein. Lisaks on olemas ka riietevahetamiseks sirm. Tõrt on võimalik rentida nii eraldi väiksemale romantilisemale olemisele kui ka parvemajade juurde. Tõrt saame me teisaldada mootori abil. Tõrs on kasutatav aastaringselt, kuid talvel ei ole võimalik seda teisaldada.

Ööbimine Peipsi järvel saunapaadis Mesi-spa (Tartu maakond, Varnja alevik)

Otsid uusi elamusi? Puhka Peipsi järve ääres ja kasuta ainulaadset võimalust ööbida otse Peipsi järvel. Mesi tare kodumaja saunapaat nimega Mesi-spa on sobilik nii romantikapaketiks kui ka perega puhkamiseks. Paadis on neli voodikohta, butiiksaun ning kööginurk koos vajalike tarvikute ja nõudega.

Tuulekalda saunatare (Tartu maakond, Lammiku küla)

Soovid puhata, käia saunas, püüda kala, telkida Emajõe kaldal või lihtsalt koos sõpradega ümber lõkke istuda? Ühesõnaga olla linnakärast eemal ja veeta mõnus päev või nädalavahetus kauni Emajõe kaldal? Tule Tuulekalda saunatarre! Siin saad suvel ujuda ja talvel jääaugus end karastada. Tares on kolm ruumi: leiliruum ihu kütmiseks, eesruum jahtumiseks ning kahte inimest mahutav magamisruum puhkamiseks. Olemas välitualett, suur plats koos telkimisala, kiige, grillimiskoha, laua ja lõkkeasemega. PS! Võid siia tulla ka paadiga mööda jõge.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tuulekalda saunamaja (@tuulekalda) on

Ermistu Puhkeküla parvsaun (Pärnu maakond, Ermistu küla)

Ermistu järve peal asuv privaatne kahekorruseline parvsaun pakub saunaelamusi kuni kümnele inimesele. Esimesel korrusel asub mahukas puuküttega leiliruum, redel ujuma minekuks ja istumisnurgake, teisel korrusel on võimalik grillida ja ühiselt laua ääres istuda ning imeilusat järvevaadet nautida. Rendihind on 25 €/tund ning hinna sees on küttepuud ja paat, millega parvsauna juurde saab sõita.  

Parvesaun Sea Rock (Hiiu maakond, Pärna küla)

Sõru sadamas ootab ekstreemelamuse otsijaid avatud parvesaun Sea Rock. Parve sildumiskohas on juurdepääs maad mööda ajaloolise purjelaeva Alar kõrvalt. Olenevalt ilmaoludest ja klientide soovist teeme väljasõite merele. Soela väinas Sõru silmas on mõõdetud Eesti kiireimad merehoovused, seega peame arvestama loodusjõududega. Puhkuseks vee peal pakume teravat leili, jahutavat merevett, Eesti ühe parema vaatega terrassi ja ööbimist vähemalt viiele inimesele. Sauna platvorm on 5x8 meetrit, sellest umbes poole hõlmab saunamaja. Söögid-joogid saab kaldalt kaasa võtta (pood ja kõrts on Sõru sadamas).  

Priitahtlike pritsumeeste saun tuletõrjeautos (Järva maakond, Järva-Jaani alev)

Kes meist ei teaks, et Järvamaal Järva-Jaanis on muuseume rohkem kui Eesti keskmises väikealevikus? Siin on ka Eesti suurim tuletõrjeautode kollektsioon Järva-Jaani tuletõrjemuuseumis. Paljud «vanakesed» enam tulekuke kustutamiseks ei kõlba, aga muuks otstarbeks küll. Nii teenivad nad rahvast saunamõnusid pakkudes või seminarisaaliks ümber ehitatuna. Järva-Jaanis on mitu elamust pakkuvat sauna, mis on ehitatud just tuletõrjeautodesse. Saun sõidab ka sinna, kuhu sinul just tarvis on. Võimalik on tellida ka vesimassaažidušši tuletõrjeautost.

Hiiumaa Kärusaun (Hiiu maakond, Paluküla)

Hiiumaa kärusaun on ainulaadne mobiilne saun, millega saad saunamõnusid nautida ükskõik millises Hiiumaa imeilusas paigas. Võta sõbrad kokku, haagi saun enda auto taha ning põruta kas või otse mereäärde leili viskama. Boonusena saad nautida ilusat merevaadet läbi sauna klaasseina ning leili lõpetuseks hüppa merevette ujuma. Metsikult tegus Hiiumaa!

Kaptenimaja ja laevasaun (Harju maakond, Rohuneeme küla)

Selles puidust laeva sisse ehitatud saunas tundub nagu seilaksid merel. See on ideaalne koht, kus pidada aktiivne üritus, olgu see siis sünnipäev, juubel, seminar või tore õhtu sõpradega. Vaade otse merele, akna taga luiged, kormoranid ja muud merelinnud – kus mujal leiad sellise elamuse? Laevasaunas saad nautida leilisauna vaatega Aegnale, Naissaarele ning kaunile Tallinna lahele. Tule perega või grupiga. Ette saad tellida toitlustust, mänge ja meresõite. Saunalavale mahub korraga viis inimest, majas on aga ruumi rohkem. Mahutame talvel kuni 25 inimest, suvel kuni 35 inimest. Meie saun on klientide lemmik.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles