Kuula ja võrdle: kas menusarja «Beverly Hills, 90210» tunnusmuusika vehiti maha Paide rokkaritelt?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Paradoks Paidest.
Ansambel Paradoks Paidest. Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Muusikas leiab tahtmise korral sarnasusi igalt poolt. Nüüd on tähelepanu alla kerkinud menusarja «Beverly Hills, 90210» tunnusmuusika, mis algab täpselt nagu aastaid varem sündinud Paide rokkbändi Paradoksi hitt.

Vikipeedia andmetel on Paradoks Paidest pärit rokkbänd, mis asutati 1979. aastal. Ansambli suurim hitt «Ära möödu must lähedalt», mida paljud eestlased teavad ja mäletavad, ilmus plaadi peal esimest korda kümme aastat hiljem. Muusika autor on bändi laulja Peeter Kirss.

Kuula Paradoksi hitti ja pööra tähelepanu just loo sissejuhatusele:

Kuulaja terav kõrv tabas aga ära, et Paide rokkarite hitt algab pea samamoodi nagu USA menusarja «Beverly Hills, 90210» tunnusmuusika, mille autoriks on märgitud John Davis. Seriaal hakkas ookeanitagustel tele-ekraanidel jooksma 1990. aastast, kui «Ära möödu must lähedalt» oli Eestis juba laialt tuntud pala.

Kuula üle, kas kõlab sarnaselt:

Kuna Paidest pärit bänd nautis tuntust ka väljaspool Eestit, andes kontserte nii Venemaal, Kasahstanis, Lätis, Leedus kui ka Soomes, pole teoreetiliselt sugugi välistatud, et hittsarja produtsendid just Paradoksi loost šnitti võtsid.

On ju «Ära möödu must lähedalt» hiljemgi rahvusvahelise tähelepanu alla sattunud: 2011. aastal tegi sellest ingliskeelse kaveri bändi Cutting Crew ninamees Nick Van Eede, kelle suurim hitt «(I Just) Died in Your Arms» on tuttav tervele maailmale.

Kuula ka Paradoksi loo ingliskeelset versiooni:

Paradoksi kitarrist Jaan Reim rahustab plagiaadikütid aga maha: pole need lood nii sarnased ühti. «Mulle ei tundu nende lugude algusrifid eriti kokku langevat,» kommenteeris Reim Elu24-le.

Oma kõrv on siiski kuningas!

Paradoksi kitarrist Jaan Reim Järva-Jaani kevadrokil 2016. aastal.
Paradoksi kitarrist Jaan Reim Järva-Jaani kevadrokil 2016. aastal. Foto: Dmitri Kotjuh/JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles