Kulturisti ülestunnistus «Radaris»: kui tahad võistluskonkurentsis suuri lihaseid, pead selle otsuse tegema

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Telemagasin «Radar» suunas Seefeldis lahvatanud dopinguskandaali valguses fookuse teisele spordialale, kus keelatud ainete kasutamine on sportlaste hulgas avalik saladus. Saade käsitles kulturismis võistlevate sportlaste hulgas, kui ka laiemalt jõusaalikultuuris levivast steroidide nagu näiteks meessuguhormooni testosteroon kasutamist. «Radar» tõestas, kui lihtne on keelatud aineid kätte saada ja kui tõsiste probleemidega steroide kasutavad mehed arsti juurde jõuavad.

Keelatud ainete kasutamisega vahele jäänud Eesti kulturistide nimekiri on võrdlemisi pikk. Dopingupatuste hulgas on näiteks Argo Ader, Ivo Parveots, Mihkel Jakobson, eluaegset võistluskeeldu kannavad Marek kalmus, Viktor Tkatšenko ja Aleksandr Aleksejev. «See on tõsi, et seal leitakse kõige rohkem kasutajaid ja seal teatakse ka, et kõige rohkem kasutatakse,» ütles spordibioloog ja Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port.

Lugu on seda erakordsem, et «Radarile» nõustus andma avameelse intervjuu Marko Tooming, fitnessi maailmas tuntud kui Joker, kes esimese kulturistina avalikult kaamera ees oma nime ja näoga tunnistab, et on võistlusvormi saavutamiseks kasutanud anaboolseid steroide ja et keelatud ained on selle spordiala lahutamatu osa. «Kui sa tahad võistluskonkurentsis suuri lihaseid, siis sa pead selle otsuse tegema. Pange ükskõik milline Eesti tipp, kes väidab et ta on puhas, valedetektori testi tegema, ma ei usu et detektor ei hakkas karjuma «vale-vale-vale!»,» rääkis Tooming.

Kristjan Port vastas seda väidet kommenteerides, et tegu on puhtalt spekulatsiooniga, kuid lisas, et see spekulatsioon on õigustatud ja ta saab aru sellest ütluse taustast. «Ma ise selle ütlusega kaasa ei läheks, vastasel juhul ma torpedeeriksin neid, kes üritavad ausad olla ja ma olen näinud ka kulturiste, kes üritavadki ausat sporti teha. Kui ühed kasutavad, siis nende lihased on suuremad ja siit kerkibki see kahtlus, et ega nad loomulikul teel seda teha ei saaks.»

Kui lihtne on steroide hankida, mida ütlevad teema kohta personaaltreener Kristjan Konsap ja uudistemagasini «Reporter» ankur Jaanus Koort ning mida räägib terviseriskide kohta meestearst Kristjan Pomm, loe Radarist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles