Lennusadam avab naistepäeval põneva näituse meremehe ihast ja igatsusest

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aron Urb

8. märtsist saab Lennusadamas vaadata Hollandi multimeediakunstniku Saskia Boddeke näitust «Sex & the Sea». Kunstinäitus räägib loo meremehe ihast ja igatsusest.

Boddeke sõnul taotleb näitus tervikuna külastajatele eelkõige emotsiooni jätmist. Võrreldes varem ekponeerituga Hollandis, Taanis, Rootsis ja Soomes on seekordne näitus täienenud mitmel moel. Näiteks on lisandunud installatsioon «Kiri pudelis», mis on ajendatud Soome neidude kirjadest Hiiumaa mehele aastatel 1915–1916.

«See installatsioon kujutab justkui tunnete raamatukogu,» viitas kunstnik näituseruumi ees olevatele raamatukogulikele lugemislaudadele ja pudelikirjadele raamaturiiulitel. Kirjadest inspireerituna kavandab Saskia Boddeke nende ainetel filmi loomist. Filmikunstnikuna on Boddeke Eesti kinopublikule tuttav PÖFFilt, kus 2018. aastal linastus film «Greenaway Alphabet» tema abikaasast Peter Greenawayst.

«Eesti Meremuuseumi jaoks on enam kui aasta ette valmistatud näitus olnud suur koostööprojekt,» rääkis muuseumi sisuvaldkonna juht Gerly Heinsoo. «Installatsiooni sobivaid esemeid on laenatud ligi 20 muuseumilt ja eraisikult. Samas võimaldas näituse vaatenurk tuua Meremuuseumi kogust välja mitu kaunist laevamudelit, mida ei ole pikka aega eksponeeritud,» lisas Heinsoo.

Näituse juurde on loodud muuseumitund 8.-12. klassile, kus saavad kokku sajanditagune elu merel ja kaasaegsed noorte suhted. Eesti disainer Kirill Safonov on loonud meremuuseumi külastusjuhtide vormirõivaste juurde näituse sümboolikat kandvad elemendid. Fotograaf Mark Raidpere ja stilist Katrin Aasmaa koostöös valmivad värvikate karakteritega mängukaardid.

Näitus on soovitav alates 12. eluaastast ja jääb avatuks 19. jaanuarini 2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles