Kalurid leidsid 1641. aastal uppunud laeva ankru, kuid kus on sellel laeval olnud kuld ja hõbe?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kalurid leidsid Cornwalli lähedalt 17.sajandi aardelaeva ankru
Briti kalurid leidsid Cornwalli lähedalt 17.sajandi aardelaeva ankru Foto: twitter.com

Briti kalurite võrku jäi 17. sajandil uppunud kaubalaeva Marchant Royal ankur, kuid laeva pardal oli kunagi suures koguses kulda ja hõbedat.

Kalurid olid Cornwalli vetes Land’s Endi rannast 30 kilomeetri kaugusel, kirjutab msn.com.

Kalurid teatasid oma leiust allveearheoloogidele, kelle andmetel oli 1641. aastal tormis uppunud laeval üle 45 000 kilo kulda, millest osa oli müntides, ja 400 kangi hõbedat. Aardelast oli pärit Mehhikost, tegemist oli tõenäoliselt asteekide kullaga. 

Tänapäeval on sellise lasti väärtus üle miljardi naela.

Briti meedia teatel uppus «ujuvaks El Doradoks» nimetatud laev Scilly saarestiku lähedal olles saabunud Mehhikost Ühendkuningriiki.

Allveearheoloogide teatel oli Merchant Royali ankrut lihtne kindlaks teha, kuna sellel on laeva nimi. Ka ankru suurus ja leiukoht näitasid, et tegemist on just selle laeva ankruga.

«Ankru leidmine viitas, kus võib olla selle väga väärtusliku lastiga laeva vrakk. Amatöörsukeldujad peaksid sellest paigast eemale hoidma, sest vrakk asub võrlemisi sügaval ning sinna sukeldumiseks on vaja erivarustust ja oskusi,» teatas aardekütist allveearheoloog Mark Milburn.

Kuna see aardelaev asub Ühendkuningriigi vetes, siis tuleb riigilt sukeldumiseks luba taotleda. Aarde pinnaletooja võib selle endale jätta, kuid selle pealt tuleb makse tasuda.

Milburn lisas, et kalurite võrku jäänud ja pinnale toodud ankur konserveeritakse ja säilitatakse.

Briti kalurid leidsid Cornwalli lähedalt 17.sajandi aardelaeva ankru
Briti kalurid leidsid Cornwalli lähedalt 17.sajandi aardelaeva ankru Foto: twitter.com

Merchant Royal ei ole ainus aardelaev, mille kohta on viimasel ajal on andmeid saadud. 

2018. aastal leiti Cornwalli vetest 1684. aastal uppunud laev, mis vedas Indiast Ühendkuningriiki teemante ja pärleid.  Ka see laev uppus tormi tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles