Milline siis oli kuninglik pulm Versailles’ lossikompleksis, mille pärast Renault-Nissani eksboss uurimise alla sattus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Autofirma Renault-Nissan eksjuht Carlos Ghosn ja ta teine naine Carole abiellusid 2016. aasta oktoobris, pidades uhke pulmapeo kuulsas Versailles’ lossikompleksi kuuluvas väiksemas Grand Trianoni lossis.  

Prantsuse ja Briti meedia teatel uurib Prantsuse prokuratuur nüüd, kas autofirma võis maksudest kõrvale hiilida ja firma vara väärkasutada, kuna Renault maksis osaliselt selle pulmapeo kinni.  

Pulmateemaatika idee saadi režissöör Sofia Coppola filmist «Marie Antoinette», mille kostüüme, dineesid ja pidutsemist jäljendati.

Kaader filmist «Marie Antoinette». Pildil Jason Schwartzman kuningas Louis XVI ja Kirsten Dunst kuninganna Marie Antoinette'ina
Kaader filmist «Marie Antoinette». Pildil Jason Schwartzman kuningas Louis XVI ja Kirsten Dunst kuninganna Marie Antoinette'ina Foto: Rights Managed / Columbia Pictures / Ronald Grant/Scanpix

Peol lahutasid 18. sajandi stiilis meelt palgatud näitlejad, kes kandsid ajastutruusid kostüüme. Pruudi, Carole Ghosni kostüümi valmistas tuntud moelooja Rabih Kayrouz, kes muutis pruudi üsna Prantsuse kuninganna Marie Antoinette’i sarnaseks.

Näitlejanna Kirsten Dunst 2006. aasta filmis «Marie Antoinette» Prantsuse 18. sajandi kuninganna Marie- Antoinette'ina.
Näitlejanna Kirsten Dunst 2006. aasta filmis «Marie Antoinette» Prantsuse 18. sajandi kuninganna Marie- Antoinette'ina. Foto: General / ©2006 TopFoto/Scanpix

Pulmapeol kasutati kristalli ja portselani, mis on Versaille’ lossis olevate ajalooliste nõude koopiad.  

Pulmalaual oli näha eksklusiivseid sööke ja jooke, meenutades stseene filmist «Marie Antoinette».

Kaader filmist «Marie Antoinette». Pildil Kirsten Dunst kuninganna Marie Antoinette'ina
Kaader filmist «Marie Antoinette». Pildil Kirsten Dunst kuninganna Marie Antoinette'ina Foto: Personalities / Credit: TopFoto/Scanpix

Paar sõnas enne pulma, et nad tahavad oma 120 külalisele tekitada tunde, et nad on kuninganna Marie Antoinette’i ja kuninga Louis XVI õukonnas.

Prantsuse meedia teatel neil see ka õnnestus, sest eksklusiivsusest ja luksusest selles pulmas puudus ei olnud.

Sotsiaalmeedias kommenteeriti, et Ghosnid olid tõepoolest nagu 18. sajandi kuningas ja kuninganna, kes elavad luksuses, saades raha sealt, kus neil seda õigus saada ei ole.

«Kui oleks samasugune olukord nagu 18. sajandi revolutsiooni eelselt ja seadused seda lubaksid, siis oleks nad giljotiini alla saadetud,» kirjutasid kommenteerijad.

Veel öeldi, et kas Ghosnid viitasid lookas pulmalauaga kuninganna Marie Antoinette’i poolt väidetavalt öeldud lausele, et kui vaesetel ei ole leiba, siis söögu nad kooke.

Oli ka neid, kelle arvates on Carlos Ghosn oma näojoonte poolest sarnane Prantsuse kuninga Louis XIV.

Grand Trianon on loss, mis kuulub Versailles' lossikompleksi, asudes põhihoonest loodes.

Versailles' lossikompleksi Grand Trianoni loss
Versailles' lossikompleksi Grand Trianoni loss Foto: Hervé Champollion / akg-images /Scanpix

Selle lasi ehitada kuningas Louis XIV (valitses 1643 – 1715) endale ja oma armukesele, markiis de Montespanile (eluaastad 1640 – 1707). Kuningas korraldas seal väiksemaid koosviibimisi, olles vaba etiketist ja saades vabalt suhelda.

Louis XIV
Louis XIV Foto: Royalty / ©2003 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix
Markiis de Montespan
Markiis de Montespan Foto: SCANPIX

Grand Trianoni ümbritseb park, kus on ka Petit Trianoni loss, mille lasi ehitada kuningas Louis XV, kes valitses 1715 – 1774.

Marie Antoinette (2. november 1755 Viin – 16. oktoober 1793) oli Prantsusmaa ja Navarra kuninganna 1774–1790, Louis XVI abikaasa. Ta sündis Saksa-Rooma keisri Franz I ja Maria Theresia peres.

Prantsuse kuninganna Marie Antoinette (1755 - 1793) Jean-Baptiste Gautier Dagoty maalil, mis valmis 1775
Prantsuse kuninganna Marie Antoinette (1755 - 1793) Jean-Baptiste Gautier Dagoty maalil, mis valmis 1775 Foto: World History Archive / TopFoto/Scanpix

15-aastaselt abiellus ta Prantsusmaa troonipärijaga, kellest sai 1775 kuningas Louis XVI.

Nii Marie Antoinette kui Louis XVI giljotineeriti Prantsuse revolutsiooni ajal 1793. aastal riigireetmise eest.

Forbesi andmetel on Prantsuse-Liibanoni-Brasiilia juurtega Carlos Ghosni vara suurus 100 miljonit dollarit (88 miljonit eurot).

Carlos Ghosn 2009
Carlos Ghosn 2009 Foto: Shizuo Kambayashi / AP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles