Petuskeemi järellainetus: sarja «Lastega kodus» staar Lori Loughlin lasti üüratu kautsjoni vastu vabadusse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lori Loughlin punasel vaibal.
Lori Loughlin punasel vaibal. Foto: Zuma Press/Scanpix

Sarja «Lastega kodus» näitleja Lori Loughlin, kes sebis oma tütred petuskeemi abil eliitülikoolidesse, maksis ära hiiglasliku kautsjoni ning pääses taas vabadusse.

USA prokuratuur uurib petuskeemi, mille abil kümned jõukad ja tuntud inimesed üritasid oma lapsi saada sisse mainekatesse ülikoolidesse, sh Yale, Stanford ja Georgetown, vahendab BBC. Kolledžid pole süüdistusi saanud.

Näitleja Lori Loughlin, keda eestlased tunnevad kui «Lastega kodus» Rebeccat, jäi süüdi petuskeemis osalemises ning pääses vabaks, kui maksis ära ühe miljoni USA dollari (umbes 885 000 eurot) suuruse kautsjoni.

Ametivõimude sõnul maksid Loughlin ja tema abikaasa, disainer Mossimo Giannulli pool miljonit dollarit altkäemaksu, et nende tütred saaksid Lõuna-California ülikooli USC-sse. Tütred võeti kooli vastu kui sõudmistiimi liikmed, ehkki kumbki neist selle alaga tegelenud pole.

Loughlin astus kohtu ette kolmapäeval ning sai loa reisida filmivõtetega seoses riigist välja, Briti Columbiasse (provints Kanada lääneosas). Sama süüdistuse sai teisipäeval ka Giannulli ning pidi kodu tagatiseks panema, et ühemiljoniline kautsjon ära maksta.

Mõlemad Loughlini ja Giannulli tütred õpivad praegu USC-s, kuhu nad pääsesid sõudmistiimi liikmetena. Tüdrukud süüdistust ei saanud.

Lisaks Loughlinile on petuskeemi segatud ka «Meeleheitel koduperenaiste» sarjas Lynette'i mänginud Felicity Huffman, kellel keelas kohtunik samuti Põhja-Ameerikast lahkumise.

Felicity Huffman kohtumajas.
Felicity Huffman kohtumajas. Foto: AFP/SCANPIX

Kokku on süüdistatuid 50, paljud neist on kuulsused või suurfirmade juhid. Kuuldavasti maksid nad kuni 6,5 miljonit USA dollarit, et õpilaste kolledžisse sisseastumise katsete tulemusi võltsida või mõjutada treenereid andma spordistipendiume õpilastele, kes tegelikult spordiga ei tegele.

Näiteks Huffman, kelle abikaasa on samuti tuntud näitleja William H. Macy, maksis 15 000 dollarit, et eksamitulemusi mõjutada. Macy süüdistust pole saanud, kuigi oli ilmselt skeemist teadlik. Huffman saatis e-kirjad, millega organiseeris oma vanemale tütrele paremad eksamitulemused.

Huffmani abikaasa William H. Macy saabus kohtusse.
Huffmani abikaasa William H. Macy saabus kohtusse. Foto: AP/Scanpix

Petuskeemi eestvedaja William Singer teeb võimudega koostööd ning tunnistas ennast süüdi katuse pakkumises, rahapesus ja õigusemõistmise takistamises. Väidetavalt teenis ta kaheksa aasta jooksul selle skeemiga 25 miljonit USA dollarit.

Karistuse saab Singer teada juunis. Teda võib oodata kuni 65 aasta pikkune vanglakaristus ja enam kui ühe miljoni dollariline trahv.

William Singer lahkub kohtust.
William Singer lahkub kohtust. Foto: AFP/SCANPIX

Teisipäeval said süüdistuse 33 lapsevanemat ning 13 treenerit ja Singeri abistajat.

Skandaal on uuesti toonud tähelepanu alla selle, kuidas president Donald Trumpi väimees Jared Kushner Harvardisse sisse sai. Nimelt annetas Kushneri isa vahetult enne ülikooli pääsemist koolile 2,5 miljonit USA dollarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles