Vargad viisid kunstiteose teadmata, et see oli politsei poolt tellitud võltsing

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pieter Bruegel noorema «Ristile löömine»
Pieter Bruegel noorema «Ristile löömine» Foto: akg-images/Scanpix

Itaalia põhjaosas Liguurias Castelnuovo Magras viisid vargad kirikust 17. sajandi flaami kunstniku Pieter Bruegel noorema maali «Ristile löömine».

Vargad ei teadnud, et politsei oli nende kohta saanud vihje ja lasknud teha kolm miljonit eurot maksvast maalist ülitäpse koopia, mille lasid riputada kirikusse originaalmaali asemele, teatab telegtaph.co.uk. 

Politsei lisas kirikusse turvakaameraid ja uurijad vaatavad nüüd läbi lindistus, et teha kindlaks isikud, kes 13. märtsil kirikust võltsmaali kaasa viisid.

Kuna maalivahetamine oli politsei salaoperatsioon, siis Castelnuovo Magra võimud sellest ei teadnud. Linnapea Daniele Montebello kurtis pärast maalivargust meediale, et nad kaotasid väärtusliku maali ja see on suur hoop, sest teos oli üks turismimagnetitest.

Kohaliku meedia teatel saabusid vargad 13. märtsi keskpäeva paiku Santa Maria Maddalena kiriku juurde valge Peugeot’ga, nad läksid kirikusse ja lõhkusid luku, mis oli pandud maali kaitsva klaaskapi uksele.

Pieter Bruegel noorema «Ristile löömine»
Pieter Bruegel noorema «Ristile löömine» Foto: akg-images/Scanpix

Mehed jooksid koos maaliga kirikust välja, istusid autosse ja sõitsid teadmata suunas.

Seda märkasid kaks kiriku lähedal elavat naist, kes helistasid nii politseisse kui linnapeale.

Politsei rahustas hiljem linnavõime, et tegemist ei olnud originaalmaali, vaid võltsinguga ning originaalteos on turvalises kohas.

Itaalia politsei. Pilt on illustreeriv
Itaalia politsei. Pilt on illustreeriv Foto: EPA/Scanpix

«Ilmnes, et politsei lasi koopia teha rohkem kui üks kuu enne originaalmaali vargust. Neile tuli vihje, et seal on gäng, mis tahab maali varastada ja nad astusid samme selle ennetamiseks,» teatas linnapea hiljem pressikonverentsil.

Pieter Bruegel noorema maal, mille mõõdud on 43 sentimetrit korda 67 sentimeetrit, varastati sellest kirikust ka 40 aastat tagasi. Siis leidis politsei maali kohtu poolt süüdi mõistetud kriminaali kodust, kes oli vahetult enne maalivargust vanglast välja saanud.

Maali «Ristile löömine» ostis Pieter Bruegel nooremalt Hollandis resideerunud Itaalia saadik. See teos oli saadiku suguvõsas aastasadu, kuid 19. sajandil kinkis pere selle kirikule.

Pieter Bruegel noorema maal on tegelikult koopia ta kuulsa isa, Pieter Bruegel vanema maalist.

1564. aastal Brüsselis sündinud Pieter Bruegel noorem astus oma isa jälgedes, saades maalikunstnikuks. Kuid talle meeldis pidutseda ja tal oli sageli rahanappus. Selle tõttu hakkas ta isa maalidest koopiaid tegema, kuid tal valmis ka mitmeid originaalmaale.

Koopiate tegemisest hoolimata sai Pieter Bruegel noorem juba oma eluajal kuulsaks, tänapäeval on ta töid näha nii Amsterdami Rijksmuseumis, Pariisi Louvre’is kui Peterburi Ermitaažis.

Castelnuovo Magra Santa Maria Maddalena kiriku preestri, isa Alessandro Chiantaretto sõnul on see maal väärtuslik ja näitab kunstnik Pieter Bruegel noorema annet maalida oma isaga sarnaselt.

Pieter Bruegel noorem (ajavahemikul 23. mai kuni 10. oktoober 1564 – ajavahemikul märts kuni mai 1638) oli flaami kunstnik, kes tegi nii oma isa Pieter Bruegel vanema maalide koopiaid kui maalis ise.

Isa maalidest tehtud koopiad said 16. – 17. sajandil Euroopa jõukate seas väga populaarseks, suurendades Pieter Bruegel vanema kuulsust.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles