Video: maoori tsiklimehed mälestasid terrorirünnakus hukkunuid sõjatantsuga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christchurchi mootorratturite ühenduse maooridest liikmed kandmas ette traditsioonilist haka tantsu
Christchurchi mootorratturite ühenduse maooridest liikmed kandmas ette traditsioonilist haka tantsu Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Uus-Meremaa tsikligrupeeringu Black Power maooridest liikmed kogunesid 17. märtsil Christchurchi Al Noori ja Linwoodi mošee juures, kus mälestasid sõjatantsuga 15. märtsi terrorirünnakus hukkunuid.

News.com.au andmetel hukkus Austraalia päritolu 28-aastase paremäärmuslase Brenton Tarranti rünnakus 50 inimest ja umbes sama palju sai vigastada. Hukkunute ja vigastatute seas on ka lapsi.

Brenton Tarrant kohtus
Brenton Tarrant kohtus Foto: MARK MITCHELL / AFP/Scanpix

Maooride mootorratturitegrupi liidrite teatel näitasid nad oma tantsuga solidaarsust teiste Uus-Meremaal elavate rahvusgruppidega, kaasa arvatud moslemitega.

«Osad inimesed peavad meid gängiks ja arvavad, et tegeleme kuritegevusega. See ei ole nii, me oleme lihtsalt mootorrataste entusiastid. Meile ei ole tähtis, milline on kellegi nahavärv, usk, arusaamad või välimus. Oleme siin, et avaldada toetust moslemitele, kes kaotasid palju lähedasi,» laususid juhid.

Christchurchi mootorratturite ühenduse maooridest liikmed kandmas ette traditsioonilist haka tantsu
Christchurchi mootorratturite ühenduse maooridest liikmed kandmas ette traditsioonilist haka tantsu Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Nad lisasid, et Uus-Meremaal on valgenahalisi paremäärmuslasi, kes ei väärtusta teisi kultuure ja arusaamu, olles väga enesekesksed ja vägivaldsed.

Christchurchi mootorratturite grupeeringusse kuuluv Shane Turner selgitas, mis on haka tants ja sinna juurde kuuluv mana.

«Haka on maoori kultuuri tähtis osa. Vanal ajal valmistusid sõdalased, nii mehed kui naised selle abil lahinguks, viies end vaimselt ja kehaliselt vastavasse seisundisse. See on nagu tantsuline meditatsioon. Haka tantsuga võetakse tänapäeval vastu tähtsad külalisi, tähistatakse saavutusi ja sündmusi, kuid mälestatakse ka lahkunuid,» selgitas Turner.

«Tants sisaldab ka mana’t ehk austuse avaldamist ja toetamist. Näitamist, et kannatanud ei ole üksinda, vaid neil on toetajaid. Oleme varem olnud ühtne pere, 2011. aasta Christchurchi maavärina ajal, ja oleme ka nüüd. Moslemid ei ole oma murega üksinda,» jätkas tsiklimees.

Uus-Meremaa haka tant sai maailmakuulsaks 19. sajandi lõpul, kui selle riigi jalgpalli- ja ragbimeeskonnad tantsisid seda enne rahvusvahelisi matše. Kuna need meeskonnad koosnevad ka nüüd enamjaolt maooridest, siis ka nüüd tantsitakse  enne kohtumisi haka’t.

Uus-Meremaa politsei ja meedia teatel avas austraallasest paremäärmuslane Brenton Tarrant tule 15. märtsil kell 13.40 kohaliku aja järgi Christchurchi kesklinnas asuvas Al Noori mošees ja siis suundus edasi kesklinnast eemal asuvasse Linwoodi islamikeskuse mošeesse, kus hakkas tulistama kell 13.55.

Uus-Meremaa politsei valvamas Christchurchi Al Noori mošee juures, kus 15. märtsil leidis aset tulistamine
Uus-Meremaa politsei valvamas Christchurchi Al Noori mošee juures, kus 15. märtsil leidis aset tulistamine Foto: DAVID MOIR / AFP/Scanpix

Uurimine näitas, et terroristil kulus ühest mošeest teise sõitmiseks umbes 8 – 9 minutit.

Enne tulistamist avaldas ta internetis 74-leheküljelise manifesti, milles kuulutas, et teeb 15. märtsil mošeerünnaku ajal, mil on pärastlõunane palvus.

Tarranti teates oli ka, et ta suureks eeskujuks on norrakas terrorist Anders Behring Breivik.

Uus-Meremaa politsei arreteeris Tarranti, kelle juurest leiti lisaks relvale kaks pommivööd. Talle esitati süüdistus mõrvas.

Uusmeremaalsed, kaasa arvatud peaminister Jacinda Ardern mälestasid hukkunuid, tuues lilli, pärgi ja küünlaid mošeede juurde. 

Uusmeremaalased mälestamas Christchurchi Al Noori mošeerünnakus hukkunuid
Uusmeremaalased mälestamas Christchurchi Al Noori mošeerünnakus hukkunuid Foto: Vincent Thian / AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles