Video: Londoni kurikuulus sarimõrvar Rappija-Jack võis olla poolakast habemeajaja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti 19.sajandi ajaleheillustratsioon, millel on kujutatud Rappija-Jacki ja tema ohvrit
Briti 19.sajandi ajaleheillustratsioon, millel on kujutatud Rappija-Jacki ja tema ohvrit Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/TOM M/Scanpix

Briti ajaloolased ja krimiteadlased on aastakümneid üritanud lahendada saladust, kes oli 19. sajandil Londonis mitu prostituuti tapnud kurikuulus Rappija-Jack, keda ei tabatud. 

Uue teooria kohaselt võis mõrvariks olla 23-aastane poolakast habemeajaja Aaron Kosminski, kes elas koos kahe venna ja õega 1888. aastal East Endis Whitechapelis, kus tal oli ka habemeajamissalong, teatab dailymail.co.uk.

Briti politseiarhiivis oleva pildi kohaselt võis poolakast sisserändaja Aaron Kosminski välja näha selline
Briti politseiarhiivis oleva pildi kohaselt võis poolakast sisserändaja Aaron Kosminski välja näha selline Foto: HO / AFP/Scanpix

Briti Liverpooli John Mooresi ülikooli teadlased tegid DNA-testi verele, mis saadi ühest mõrvapaigast asitõendina leitud sallilt. Uuringu kohaselt oli sallil kahe inimese verd, osa verest oli pärit tõenäoliselt mõrvarilt Aaron Kosminskilt ja teine osa prostituut Catherine Eddowesilt, kes elu kaotas.

Briti 19.sajandi ajaleheillustratsioon Rappija-Jacki ohvri leidmisest
Briti 19.sajandi ajaleheillustratsioon Rappija-Jacki ohvri leidmisest Foto: General / ©2001 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

Briti politseiarhiivis asuvate dokumentide kohaselt elas poolakast sisserändaja Kosminski Greenfield Streetil, mis asus kolmanda ohvri Elizabeth Stride’i elupaigast vaid 180 meetri kaugusel.

«Uurisime molekulaarsel tasandil ainsat allesolevat füüsilist tõendit, mida saab otse seostada Rappija-Jacki ja tema poolt toime pandud mõrvadega. Tegemist on mõrvapaigalt leitud salliga,» sõnasid teadlased.

Politseidokumentide kohaselt tappis Rappija-Jack Catherine Eddowesi 30. septembril 1888 Whitechapelis Mitre Square’il. Mõrvar oli selle prostituudi neerud välja lõiganud ja põsed noaga läbistanud.

Briti meedia kirjutas siis, et mõrvar arvatavalt küpsetas neerud ja sõi need ära. Tegemist oli nagu stseeniga iidsest kultuurist, kus tapetud vaenlase siseorganid tema jõu endale saamiseks ära söödi.

Väljaande Illustrated Police News 1888. aasta üks numbritest kajastamas Rappija-Jacki poolt toime pandud mõrvasid
Väljaande Illustrated Police News 1888. aasta üks numbritest kajastamas Rappija-Jacki poolt toime pandud mõrvasid Foto: akg-images / British Library /Scanpix

Poolakast habemeajajat pidas 2014. aasta uuringus Rappija-Jackiks ka soomlasest krimiantropoloog Jari Louhelainen, kuid siis ei leidnud see toetust.

Lisaks Catherine Eddowesile langesid Rappija-Jacki ohvriks veel neli niinimetatud tüüpohvrit:  

Mary Ann Nichols kaotas elu 31. augustil 1888, Annie Chapman 8. septembril 1888, Elizabeth Stride 30. septembril 1888 ja Mary Jane Kelly 9. novembril 1888.

Prantsuse ajalehes 1888 ilmunud pilt, millel politsei leiab Rappija-Jacki ohvri
Prantsuse ajalehes 1888 ilmunud pilt, millel politsei leiab Rappija-Jacki ohvri Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Scanpix

Need viis naist olid põhiohvrid, kuid neile lisandus veel naisi, kuna Whitechapelis jätkusid prostituutide mõrvad kuni 1891. aastani.

Kohtuarstide dokumentide kohaselt eemaldas Rappija-Jack igalt oma ohvrilt mõne organi. Kuna sisselõiked ja organite eemaldamised olid tehtud oskuslikult, siis arvati, et tegemist on kirurgi, arsti, laibalahkaja või lihunikuga.

Foto Londoni East Endist Whitechapelist umbes 1890
Foto Londoni East Endist Whitechapelist umbes 1890 Foto: Rights Managed / Mary Evans / Peter Higginbotham/Scanpix

Briti politseil oli üsna mitu kahtlusalust, isegi kuningliku perega seotud inimesi, kuid kellegi süüd ei suudetud tõestada.

Arvatakse, et sarimõrvar esitles end prostituutidele kui klienti ja viis nad paika, kus sai nad varjamatult tappa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles