SUUR ÜLEVAADE ⟩ Need on Eesti vanimad siiani tegutsevad ansamblid, üks lausa vanem kui Rolling Stones

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanimate tegutsevate ansamblite nimekirjas on ka Vennaskond, Apelsin, Terminaator ja Ultima Thule.
Vanimate tegutsevate ansamblite nimekirjas on ka Vennaskond, Apelsin, Terminaator ja Ultima Thule. Foto: Postimees/Scanpix

Kui maailma vanim seni tegutsev ansambel alustas juba 50ndatel, siis ka Eestis on vähemalt üks kooslus, mis on lavalaudu kulutanud kauem kui The Rolling Stones või The Who.

Maailma vanimaks tegutsevaks rokkbändiks peetakse Golden Earringi, mis alustas tegevust 58 aastat tagasi. Kuulsaimaks «vanaks» bändiks võib ilmselt pidada The Rolling Stonesi, mis on tegutsenud 1962. aastast saati ega näita väsimise märke.

Kuna ansamblite nimistust ei saa välja jätta ka vokaalgruppe, võib maailma vanim tegutsev kollektiiv olla hoopis USA meeskvartett Four Tops, mis tegutseb 1953. aastast saati, ehkki alles on jäänud ainult üks algkoosseisu liikmetest.

See selleks, nüüd aga Eesti ansamblite juurde: alustame noorimast ning lõpetame vanimaga. Sõelale jäid ainult need pundid, millel turjal juba üle 25 tegutsemisaasta, samuti jätame seekord kõrvale pikaaegsed sooloartistid, nagu Anne Veski või Ivo Linna.

Blind

Kui keegi Blindi teab, siis ilmselt kunagise hiti «Astronaut» kaudu, millel laulsid Lea Liitmaa ja Tanel Padar. 1994. aastal tegevust alustanud ansambel kavatses kümme aastat tagasi pillid kotti panna, aga see pole siiani lõplikult õnnestunud ning aeg-ajalt võib neid ikka festivalilavadel trehvata.

Pedigree

Baltikumi üks esimesi industriaalmuusika bände tuli kokku 1993. aastal ning on aastate jooksul välja andnud 11 kauamängivat. Tänavu jaanuaris tähistati 25. sünnipäeva.

Smilers

Tänini üks edukamaid Eesti rokkansambleid alustas tegevust 1993. aastal Helsingis, viljeledes esialgu ingliskeelset muusikat. 90ndate teisel poolel murti läbi ka Eestis. Esialgsetest liikmetest pole alles kedagi peale bändi juhtfiguuri Hendrik Sal-Salleri.

Winny Puhh

Punk-metalit viljelev Põlva šokibänd tuli kokku 1993. aastal, ehkki ise peavad nad oma sünnikuupäevaks 28. septembrit aastal 1994, mil valiti nimi Winny Puhh. Suurimat tuntust ning isegi rahvusvahelist edu nautis bänd 2013. aastal, kui etteaste Eesti Laulult võitis ka välismaalaste, sh moedisainer Rick Owensi tähelepanu.

2 Quick Start

Väidetavalt Eesti viimase 25 aasta populaarseim ansambel 2 Quick Start on tantsuks mänginud juba 1992. aastast saati. 90ndate menubänd pälvis mullu Eesti Muusikaauhindadel auhinna «Panus Eesti muusikasse».

Untsakad

Folgibänd Untsakad tuli kokku 1992. aastal, ehkki tegutses esialgu nime all Rahvastepall. Aasta hiljem vahetati nimi välja ning rahvamuusikat viljelev ansambel tegutseb aktiivselt tänini.

The Tuberkuloited

Sindi rokkbänd Tuberkuloited alustas tegevust 1991. aastal ning on lühemate ja pikemate pauside järel alati uuesti kokku tulnud. Vahepeal vahetati välja isegi bändi laulja Summer ehk Indrek Raadik, kuid nüüd on temagi tagasi, ning sel nädalal anti välja lausa uus singel. Ansambli juhtfiguur on endiselt kitarrist Alar Aigro.

Psychoterror

Punkbänd Psychoterror andis esimese kontserdi 20. septembril 1991. aastal ning teeb siiani jõudsalt uut muusikat, andnud alles möödunud aastal välja albumi «Käärid».

Jäääär

Jäääär sündis 21. jaanuaril 1991 Tartus ning annab tasapidi kontserte siiamaani. Ansambli «maskott» on bändimeeste enda sõnul laulja ja kitarrist Jaan Sööt.

Metro Luminal

Möödunud aastal uue koosseisuga comeback'i teinud ja albumi välja lasknud kollektiiv, mille suurim hitt «Isa tuli koju» on tõeline 90ndate hümn, tegutseb 1988. aastast saati. Algkoosseisust on alles vaid ansambli liider Rainer Jancis, kuid praegune bassimees Kalle Nettan liitus vaid aasta hiljem.

Väikeste Lõõtspillide Ühing

VLÜ sündis bändimeeste sõnul 1989. aasta juunis noorukite taltsutamatust himust mängida lõõtspille. Tänavu tähistatakse 30. aasta juubelit ning suveks on plaanitud suur sünnipäevatuur. Bändi ninamees on ikka Marko Matvere.

Compromise Blue

Bändi enda sõnul on Compromise Blue üks vanemaid, aga võimalik, et ka kõige vanem järjepidevalt tegutsev nn idabloki bluusibänd, mis loodi 1988. aastal vabrik Salvo suveniiritsehhi sööklas. Algkoosseisust on järel vaid kitarrist Raul Ukareda, laulja Emil Rutiku liitus 1989. aastal.

Terminaator

Eesti esirokkarid andsid esimese kontserdi vabariigi aastapäeval 1988. aastal. Kuigi koosseis on aastate jooksul nii palju muutunud, et alles on vaid juhtfiguur Jaagup Kreem, on just praegune Terminaatori koosseis kõige pikemalt muutumatuna koos püsinud. Praegu valmistab bänd ette uut stuudioalbumit.

Ultima Thule

Rokilegend Ultima Thule tuli kokku 1987. aastal ning algsest koosseisust on tänaseks alles Riho Sibul, Raul Vaigla ja Aare Põder. Kuigi sageli Ultima Thule lavalaudadele ei satu, kuid laiali mindud samuti pole.

Kolumbus Kris

Roki- ja bluusibänd Kolumbus Kris on bändidest, mil turjal üle 30 tegutsemisaasta, üks aktiivsemaid: tänavuse aasta esimeseks pooleks on juba kirjas üle kümne kontserdi ning mõni projekt ulatub tulevassegi aastasse. Algsest koosseisust on alles kolm meest: Aivar Oja, Jaanus Raudkats ja Urmas Vare.

Röövel Ööbik

Indie-rokki viljelev punt tuli kokku 1987. aastal ning nautis ootamatut tuntust 2009. aastal, kui nende lugu «Kids Stuff Rock» sai «Ühikarottide» tunnusmuusikaks. Album «Ringrada», millelt nimetatud lugu pärines, valiti Eesti Muusikaauhindadel lausa aasta albumiks. Lavale satub Röövel Ööbik harva, paar korda aastas.

Singer Vinger

Singer Vinger võiks edetabelis isegi kõrgemal kohal figureerida, kui algusest peale oleks tegutsetud sama nime all. Ansambli eelkäijad olid Pära Trust, mis lõpetas tegevuse 1981. aastal, ning Turist, mille tegevus keelati 1986. aastal ära, kuna oli noorte jaoks «sobimatu». Seejärel vahetati nimi mugavalt Singer Vingeriks.

J.M.K.E.

Eesti legendaarseim punkansambel alustas tegevust 1986. aastal, kusjuures esimesel kontserdil soojendati eelmainitud Turisti. Algkoosseisust on tänaseks alles ainult juhtfiguur Villu Tamme.

Vanemõde

Eksisteerimast ei lakka ka diskopungibänd Vanemõde, mis alustas 1985. aastal, ning sai juba toona tuntuks kui ansambel, mille liikmed vahetuvad kiiremini kui bändimeeste sokid. Mikrofoni tagant on läbi käinud Hardi Volmer, Urmas Alender, Hendrik Sal-Saller ja Artur Talvik, viimastel aastatel ka Jan Uuspõld, Tõnu Trubetsky ja Eesti Laulu poolfinalist Ranele.

Vennaskond

Punkbänd, mille hitti «Insener Garini hüperboloid» on lauldud ka öölaulupeol, sai kokku 1984. aastal, kusjuures esimesel kontserdil mängis basskitarri Tarmo «Kojamees» Kruusimäe. Koosseis muutus juba pärast toda kontserti ning praegu pole algsest koosseisust järel kedagi peale Tõnu Trubetsky.

Kulo 

Punkbänd Kulo tegi esimesed proovid 1984. aastal ning astus lavale aasta hiljem Koerus. Bändi ninamees on ja oli iseäraliku häälega Tarmo «Kojamees» Kruusimäe. Erilist aktiivsust mehed enam üles ei näita, heal juhul antakse üks-kaks kontserti aastas.

Karavan

Karavan loodi 1983. aasta novembris ning veereb Karl Madise juhtimisel siiani edasi.

Velikije Luki

1982. aastal kokku tulnud punkbändi Velikije Luki koosseisus olid Munk ehk Ivo Uukkivi ja toona tundmatu Villu Tamme. Nemad on bändis senini. Ansambli suurim hitt on vaieldamatult «Tallinn põleb». Lavalaudadel võib punti näha pigem harva, kuid paar kontserti aastas pole siiani ületamatu olnud.

Mahavok

Tänavu Eesti Muusikaauhindadel elutööauhinna «Panus Eesti muusikasse» pälvinud ja samal galal vägeva lavanumbriga maha saanud Mahavok alustas tegevust 1982. aastal. Enne seda tegutseti nime all Spiraal. Bändi juhtfiguur on endiselt Heini Vaikmaa ja «Mägede hääl» kõlab edasi, olgugi et mitte Kare Kauksi esituses.

Hetero

Võru hevilegend, mis vallutas omal ajal Nõukogude Liidu suuri lavasid, alustas 1980. aastal, ehkki jällegi võiks bändile tinglikult paar aastat otsa liita, kuna Hetero eelkäija Eleegia tegutses juba 1976. aastal. Märkimisväärselt on Eleegia-aegsest koosseisust alles lausa neli liiget. Tänavu peaks ansamblist ilmuma ka kodukootud dokumentaalfilm.

Propeller

Legendaarne punkansambel tähistab tänavu kahe kontserdiga 40. aasta juubelit. Kas Propellerit võib täie kohaga tegutsevaks ansambliks nimetada, on kaheldav, kuna ametlikult lõpetati tegevus juba 1980. aastal, mil bänd ära keelati. Lõplikult pole püssi siiani põõsasse visatud, siin-seal võib Propellerit paari aasta tagant ikkagi kohata.

Rock Hotel

Rock Hotel, mis viljeleb nimele vastavalt rokkmuusikat, alustas tegevust 1978. aastal. Kui kitarristid välja arvata, on bänd algusest peale püsinud samas koosseisus: mikrofoni taga Ivo Linna, bassil Heigo Mirka, klahvide taga Margus Kappel ja trummidel Harry Kõrvits.

Suveniir

Kultusansambel Suveniir, mis oli 80ndatel nii populaarne, et pidi mitmes kohas korraga esinema, asutati 1974. aastal ning tähistab tänavu kontsertidega 45. aasta lavajuubelit. Nüüd kuuluvad ansamblisse Sirje ja Rein Kurg, Peeter Jaska ja Are Jaama, lauljana on läbi käinud ka Toomas Anni.

Kuldne Trio

Kuldne Trio tuli kokku 1974. aastal, tegutsedes algselt nime all Hõbedased Kaksikud. Siis olid koosseisus Jüri Vlassov ja Mihkel Smeljanski, just nagu praegugi. Õige pea liitus duetiga Nõukogude armeest tagasi tulnud Fixist tuntud viiuldaja Vello Toomemets ning bändist saigi trio.

Apelsin

1974. aastal loodud levimuusikabändi teavad kõik laulude «Matkalaul» («seljakotid selga...») ja «Sügistuuled» järgi. Algkoosseisust on siiani ansamblis kaasa löömas Tõnu Aare ja Ants Nuut. 45 aasta jooksul on bändis laulnud ka Mati Nuude ja Ivo Linna.

Kukerpillid

Meie tabelis jäävad Kukerpillid kolmandale kohale, kuid väidetavalt on just nemad Eesti vanim pausideta tegutsenud ansambel. Mida võib muusikas ja bänditegemises pausiks pidada, on muidugi omaette küsimus: kui kontserte ei anda, aga ametlikult pole lahku mindud, võib bändi ikkagi mööndustega tegutsevaks lugeda. Kukerpillid alustasid tegevust 1972. aastal.

Fix

Äsja 50. aasta juubelit tähistanud Fix tuli kokku Tartus 1968. aastal ning mängis tollase biitmuusika vaimus tantsupalu. Algkoosseisust on tänaseks järel vaid ansambli liider Väino Land.

Laine

Eesti vanim bänd on vokaalansambel Laine, mis alustas tegevust juba 1960. aastal, kaks aastat varem kui The Rolling Stones. Tõsi küll, algsest koosseisust pole tänases Laines järel enam kedagi. Praegu esineb Laine triona: Merle Lilje, Krista Grinbergs-Raigla ja Sirje Põllu alustasid ansamblis 70ndatel ning lubavad samas vaimus veel kümme aastat edasi kütta.

Ansambel moodustati 1960. aastal Eesti NSV Riikliku Filharmoonia juurde, algkoosseisus oli kaheksa neidu. Esimene kontsert toimus 6. novembril 1960. aastal Estonia kontsertsaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles