Video: Austraalia rannalt leitud suurt surnud kala peeti laevavrakiks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Austraalia Murray jõe suudmealalt leiti kuukala (Mola mola)
Lõuna-Austraalia Murray jõe suudmealalt leiti kuukala (Mola mola) Foto: twitter.com

Austraalia lõunaosas leidsid kalur Steven Jones ja ta sõber Coorongi lähedalt Murray jõe suudmealalt suure objekti, mida nad kaugemalt vaadates pidasid filmi võttepaiga butafooriaks või osaks laevavrakist, kuid katsumisel said aru, et tegemist on kalaga.

Mehed jäädvustasid leiu ja Jonesi naine Linette Grzelak postitas selle pildi sotsiaalmeediasse, saades palju kommentaare, teatab msn.com.

Asjatundjate hinnangul oli tegemist kuukalaga (Mola mola), keda tavaliselt Austraalia vetes ei leidu. See kala on lühikese kehaga ja lapik. 

Lõuna-Austraalia Murray jõe suudmealalt leiti kuukala (Mola mola)
Lõuna-Austraalia Murray jõe suudmealalt leiti kuukala (Mola mola) Foto: twitter.com

Lõuna-Austraalia loodusmuuseumi ekspertide hinnangul on see kala ligi kahe meetri pikkune. Kuukalad võivad kasvada rohkem kui kolmemeetriseks ja nende uimede ulatus võib olla üle nelja meetri.

Lõuna-Austraalia looduspargid jagasid Grzelaki postitatud fotot lisades, et kuukala on maailma suurim luukala ja võib kaaluda rohkem kui keskmine sõiduauto.

«Ei ole teada, mille tõttu see kala hukkus. Tal ei ole silmnähtavaid vigastusi ja tõenäoliselt oli ta enne surma hea tervise juures,» lisasid asjatundjad.

Zooloog Ralph Fosteri arvates võis see kala kaotada elu mõne jahiga kokkupõrkel ning lained kandsid ta surnukeha randa. 2018. aastast on teada juhtum, milles Rolex Sydney Hobart purjetamisvõistlusel jäi ühe jahi teele kuukala, kuid siis sai vigastada jaht, mitte kala.

Kuukala Mehhiko rannalähedases vees
Kuukala Mehhiko rannalähedases vees Foto: Mark Carwardine / 3/Scanpix

Kuukalad toituvad planktonist ja meduusidest ning see kala võib tulla üsna ranna lähedale kui seal on palju meduuse. Kuukala on oma ingliskeelse nime sunfish saanud selle järgi, et talle meeldib end enne sukeldumist päikese käes end soojendada.

2017. aastal leiti USA California rannalt suur kala, mis meenutas kuukala. Zooloogid tegid kindlaks, et tegemist on kuukala ühe liigi mola tecta’ga (inglise keeles  hoodwinker ocean sunfish), kelle kohta on väga vähe andmeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles