15-aastane printsess saab tulevikus positsiooni, mida Norras ei ole naistel olnud üle 600 aasta (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra printsess Ingrid Alexandra
Norra printsess Ingrid Alexandra Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NEWS AGENCY/Scanpix

Printsess Ingrid Alexandra on oma isa, kroonprints Haakoni järel Norra troonipärimises teine ja tõenäoliselt teeb ta ajalugu, olles Norras alles teine kuninganna.

Printsess Ingrid, kes sündis 21. jaanuaril 2004 Oslos Rikshospitaletis, on kroonprints Haakoni ja kroonprintsess Mette-Mariti esimene ühine laps, teatab aftonbladet.se.

Vasakult: Norra kroonprintsess Mette-Marit, printsess Ingrid Alexandra ja kroonprints Haakon
Vasakult: Norra kroonprintsess Mette-Marit, printsess Ingrid Alexandra ja kroonprints Haakon Foto: Larsen, Haakon Mosvold / NTB scanpix/Scanpix

Printsessi saatus otsustati ta sünnihetkel, sest Norra kuninglikus peres saab vanim laps troonipärijaks. Kunagi saab Ingridist kuninganna, olles Norra ajaloos alles teine selle riigi eesotsas olev naismonarh. 

Eelmine Norra kuninganna elas keskajal, üle 600 aasta tagasi.

Kuninganna Margarete I (märts 1353 – 28. oktoober 1412) oli Taani ja Norra kuninganna (1387 – 1412) ning Rootsi regent (1389 – 1412).

Ta oli Taani kuninga Valdemar IV Atterdagi (umbes 1320 – 24. oktoober 1375) tütar. See kuningas ei suutnud hoida enda käes Taani valdusi Eestis ja müüs need pärast 1343. aasta jüriöö ülestõusu Saksa ordule, saades maade eest umbes neli tonni hõbedat.  

Taanil ja Eestil ei ole säilinud sellist sidet nagu on Taanil ja Rootsil, sest mõlemas riigis on seni kuninglikud suguvõsad.

Rootsi kroonprintsess Victoria on üks printsess Ingridi ristivanematest ning printsess Ingrid oli Victoria ja ta mehe, prints Danieli pulmas pruutneitsiks.

Selle aasta alguses 15-aastaseks saanud Ingridile on kuninglik pere andnud üha rohkem esindusülesandeid ni ng ta on saatnud oma vanemaid vastuvõttudel.

Norra printsess Ingrid Alexandra ja ta isa, kroonprints Haakon
Norra printsess Ingrid Alexandra ja ta isa, kroonprints Haakon Foto: EPA/Scanpix

Printsess Ingrid õpib Oslos rahvusvahelises koolis.

«On tähtis, et ta oskas rääkida ja kirjutada väga heas inglise keeles. Veel õpib ta prantsuse ja saksa keelt, sest ka need on tähtsad,» selgitas Norra õukonna pressiesndaja Marianne Hagen.

Norra meedia teatel on 15-aastane printsess Ingrid aktiivne teismeline, kellele meeldib murdmaa- ja mäesuusatamine ning surfamine.

Kroonprints Haakonil ja ta naisel on ka poeg, prints Sverre Magnus. Perre kuulub samuti Mette-Mariti ja ta endise elukaaslase Morten Borgi poeg Marius Borg Høiby.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles