Põhjus, miks Elizabeth II ja ta mees ootasid 3. ja 4. lapse saamisega kümme aastat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elizabeth II ja prints Philip 1951. aasta augustis Clarence House'i aias koos prints Charlesi ja printsess Anne'iga
Elizabeth II ja prints Philip 1951. aasta augustis Clarence House'i aias koos prints Charlesi ja printsess Anne'iga Foto: / AP/Scanpix

Briti kuninganna Elizabeth II ja ta mehe, prints Philipi esimene laps, Walesi prints Charles sündis 1948 ja printsess Anne 1950, kuid siis oli kümne aasta pikkune vahe enne kui 1960 sündis prints Andrew ning 1964 sündis prints Edward.

Kuningliku pere biograafi Sally Bedell Smithi sõnul oli selle põhjuseks peresisene vihavaen ja võimuvõitlus, teatab express.co.uk.

Kui printsess Elizabeth sai 1952. aastal pärast oma isa, kuningas George VI surma kuningannaks, tahtis ta abikaasa, prints Philip, et nende lapsed hakkaksid kandma tema perekonnanime Mountbatten.

See ei meeldinud Elizabeth II emale, kuninganna Elizabethile ja vanaemale, kuninganna Maryle ning peaminister Winston Churchillile, kelle arvates pidid kuninglikud lapsed kandma Windsori nime.

Elizabeth II ema, kuninganna Elizabeth 1989
Elizabeth II ema, kuninganna Elizabeth 1989 Foto: Royalty / ©2002 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

Elizabeth II pidi lõpuks sellele kolmikule alla vanduma ja oma abikaasa soovi tagasi lükkama.

9. aprillil 1952 andis Elizabeth II välja deklaratsiooni, mille kohaselt kannavad tema lapsed perekonnanime Windsor.

Biograaf Smithi sõnul oli prints Philip sellest löödud ja ta olevat sõpradele öelnud, et tunneb end Windsorite seas amööbina.

«Olen Ühendkuningriigis ainus mees, kellel ei lubata lastele oma perekonnanime panna,» olevat prints aastaid tagasi öelnud.

Biograafi teatel langetas prints Philip otsuse, et kui ta lastele ei lubata panna nime Mountbatten, siis ta rohkem lapsi ei taha.

Siiski sai kuninglik paar ka kolmanda ja neljanda lapse.

Kui Elizabeth II ootas 1960. aastal prints Andrewd, külastas ta endist peaministrit Harold Macmillanit, et rääkida temaga perekonnanime teemal, mis kunagi ta abikaasat ärritas.

Macmillani mälestuste kohaselt tahtis kuninganna oma mehele meelehead teha ja vana vihavaenu maha matta.

Macmillan lahendas probleemi 8. veebruaril 1960, 11 päeva enne prints Andrew sündi.

Siis välja antud deklaratsiooni kohaselt hakkavad Elizabeth II järeltulijad, kellel on Tema Kuningliku Kõrguse, printsi või printsessi tiitel kasutama perekonnanime Mountbatten-Windsor.

Sama perekonnanime saavad ka kuninglikku perekonda abielluvad naised.

Elizabeth II ja prints Philip 1965. aasta aprillis Frogmore House'i treppidel koos oma nelja lapsega. Taga seisavad printsess Anne ja prints Charles, prints Andrew seisab kuninganna kõrval ja prints Edward on kuninganna süles
Elizabeth II ja prints Philip 1965. aasta aprillis Frogmore House'i treppidel koos oma nelja lapsega. Taga seisavad printsess Anne ja prints Charles, prints Andrew seisab kuninganna kõrval ja prints Edward on kuninganna süles Foto: Rights Managed / Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles