Ansambel Naised Köögis mälestab märtsiküüditamise ohvreid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised Köögis
Naised Köögis Foto: Facebook/Kerttu Kruusla

Täna täitub seitsekümmend aastat märtsiküüditamisest 1949. aastal. Selle puhul on kirjutanud ja avaldanud ansambel Naised Köögis laulu, mis seda rasket aega meenutab ja ohvreid mälestab.

«Oma uue looga «Kirovi tähtede all» mälestame nii märtsi- kui juuniküüditamise ohvreid, kellest valdav osa olid naised ja lapsed. Meiegi ansambli liikmetel on Siberisse saadetute hulgas lähisugulasi. Need vangilaagrisse saadetud vanaemade lood puudutasid meid niivõrd, et tegime laulu, mille peategelaseks on keset elu õitseaegu külmale maale saadetud naine,» kirjutab ansambel oma Facebooki lehel.

«Küüditamise toimumisest puudub Eestis pildi- ja filmimaterjal peaaegu täielikult. Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu jagas meiega oma fotokogu küüditatute elust Siberis. Selle liigutava ja suures osas senini avaldamata pildimaterjali palusime pilt-videoks kokku panna fotokunstnikul Gabriela Liivamägil.»

Viljandist pärit bändi liikmed on Kristiina Ehin, Katrin Laidre, Sofia Joons ja Kairi Leivo.

Kuula lugu ja mälestame märtsiküüditamise ohvreid koos!

Endine Nõukogude liidu juhile ja 20. sajandi ühele suurimale diktaatorile Jossif Stalinile on omistatud tsitaat: «Surm lahendab kõik mured - pole inimest, pole probleemi».

Kui see oleks tema oma olnud, siis oleks see selgitanud ka küüditamise tagamaid.

Vikipeedia kirjutab, et tegelikult pärineb see tsitaat Anatoli Rõbakovi romaanist «Arbati lapsed» (1987). Rõbakov on hilisemates mälestustes tunnistanud, et mõtles selle lause välja.

Kuid dokumenteeritud on tema tsitaadid:

«Tänu on koerte haigus.»

«Ainuke tõeline võim kuulub püssile.»

«Inimesed, kes hääletavad, ei otsusta midagi. Need, kes hääli loevad, otsustavad kõik.»

Jossif Stalin 1946. aastal.
Jossif Stalin 1946. aastal. Foto: Cont.ws
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles