Kosmoseagentuurid pakuvad laiskadele inimestele unelmate tööd

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kölnis asuv Saksa kosmoseuuringute keskus, kus uuritakse kaaluta oleku mõju astronautidele
Kölnis asuv Saksa kosmoseuuringute keskus, kus uuritakse kaaluta oleku mõju astronautidele Foto: imago images / Günther Ortmann/Scanpix

Head uudised, laisad inimesed! USA kosmoseagentuur NASA ja Euroopa kosmoseagentuur ESA pakuvad tööd neile, kes on mõnevõrra laisad ja kellele ei meeldi töötada 9 – 17.

Soovijatel tuleb lennata Saksamaale Kölni, kus asub Saksa kosmoseuuringute keskus, milles tehakse une- ja magamisuuringuid, milles uuritakse, kuidas inimkeha reageerib teatud asendis olemisele ja kaaluta olekule, teatab news.com.au.

Neis uuringutes, mis kestavad selle aasta septembrist detsembrini, tuleb katsealustel erinevatel aegadel olla voodis pikali 60 päeva.

Uneuurijate sõnul saab pikali olekuga imiteerida kaaluta olekut ning uurida, mis juhtub sel ajal lihaste ja luudega ning samuti seda, miks vedelikud siis keha ülemisse poolde kogunevad.

Uuringu eesmärgiks on leida viise, kuidas vähendada kaaluta olekuga kaasnevaid negatiivseid mõjusid astronautidele.

Könis asuv Saksamaa kosmoseuuringute keskus, kus uuritakse kaaluta oleku mõju astronautidele
Könis asuv Saksamaa kosmoseuuringute keskus, kus uuritakse kaaluta oleku mõju astronautidele Foto: imago images / Günther Ortmann/Scanpix

Kahe kuu jooksul elavad katsealused, kes on jagatud kaheks grupiks, ühes suures ruumis.

Ühe grupi liikmeid liigutatakse tsentrifuugis, mis on kunstgravitatsiooni kamber, teist gruppi ei liigutata.

Kosmoseteadlased, arstid, õed, füsioterapeudid ja toitumisteadlased tagavad, et kõikidel katsealustel oleks maksimaalselt mugav ja hea olla.

Katsesse otsitakse 12 meest ja 12 naist. Kandieerimiseks peab olema 24 – 55-aastane ja mittesuitsetaja. Lisnõudeks on, et pikkus peab olema 152 – 190 sentimeetrit ja kehamassi indeks 19 – 30.  

Katsealuseks pürgijatel tuleb täita küsimustik, milles uuritakse nii vaimse kui kehalise seisundi kohta ning läbida kehalise koormuse test.

Kates osalejad saavad 16 500 eurot.

Töökuulutust Saksa kosmosekeskuse leheküljelt vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles