George Clooney kutsub seksuaalvähemuste õiguseid eiravaid hotelle boikoteerima (1)

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Clooney kutsub seksuaalvähemuste õiguseid eiravat hotelli boikoteerima
George Clooney kutsub seksuaalvähemuste õiguseid eiravat hotelli boikoteerima Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS

Hollywoodi näitleja George Clooney kutsub üles boikoteerima üheksat luksushotelli, millel on seos Bruneiga, pärast seda, kui valitsus teatas, et gei seks ning abielu petmine on varsti surmaga karistatav.

Uus seadus rakendub alates 3. aprillist. Selle tulemusena võib homoseksuaale Bruneis ees oodata surnuks piitsustamine või kividega loopimine, vahendas BBC. 2014. aastal sai Bruneist esimene Ida-Aasia riik, mis võttis vastu islami seaduse ehk šaaria, kuigi sellele sai osaks üleüldine hukkamõist.

George Clooney leiab, et tegu on inimõiguste rikkumisega. 

«Uudistelaviini hulgas, kus me näeme, et maailm liigub tagasi autoritaarse võimu alla, paistab selline asi välja,» kirjutas näitleja ja lavastaja «Deadline'ile» kirjutatud kolumnis. «Bruneis on monarhia ja vaevalt boikott neile kuidagi mõju avaldab, aga kas me tõesti aitame maksta selliste inimõiguste rikkumiste eest?»

Clooney tõi välja, et USAs, Suurbritannias, Prantsusmaal ja Itaalias Brunei investeerimisagentuurile kuuluvaid hotelle peaksid boikoteerima need, kes ei ole riigi käitumisega päri.

Bruneid, mis asub Borneo saare, valitseb sultan Hassanal Bolkiah ning on saanud rikkaks tänu õli ja gaasi eksportimisele. Sultan on ka Brunei investeerimisagentuuri, mille alla kuuluvad maailma ühed luksuslikumad hotellid nagu Dorchester Londonis ja Beverly Hillsi hotell Los Angeleses.

Brunei sultan Hassanal Bolkiah.
Brunei sultan Hassanal Bolkiah. Foto: Olivia Harris / Reuters

«Ma olen nii mõnestki nendes peatunud, aga seda sellepärast, et ma ei olnud teinud oma kodutööd selles osas, kellele need kuuluvad,» lisas Clooney. «Iga kord, kui me peatume, peame koosolekuid või sööme ühes nendest üheksast hotellist, anname me raha inimestele, kes piitsutavad või loobivad kividega surnuks oma kodanikke.»

George Clooney ei ole avaliku elu tegelastest selles võitluses üksi. Aastal 2014 teatasid nii Ellen DeGeneres ja Stephen Fry, kes on mõlemad homoseksuaalid, et kavatsevad boikoteerida Brunei antigei seaduseid.

Sultan tutvustas ranget Islami karistusseadustikku viis aastat tagasi, mille rakendamine võtab mitu aastat. Uute seaduste kohaselt raiutakse vargal esimese rikkumise järel käsi otsast ja teise rikkumise järel jalg.

Kui 72-aastane sultan, kes on üks maailma jõukamaid mehi, teatas seadusemuudatustest, siis nimetas ta seda riigi ajaloo üheks uhkeimaks osaks.

George Clooney väljaütlemine ei ole aga kõikidele meeldinud. «Real Time with Bill Maher» saatejuht nimetas näitleja plaani hotelle boikoteerida «kanapasast läbiimbunud tokenismiks». «Kui sa tahad neile tõesti tagasi teha, siis ära autoga sõida. Ära kasuta kütust.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles