Merilin Taimre lasi oma lemmiklooma steriliseerida

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merilin Taimre.
Merilin Taimre. Foto: Merilin Taimre blogi

Blogija Merilin Taimre otsustas ette võtta teekonna, mida teevad paljud loomaomanikud ehk lasi loomakliinikus oma kassi steriliseerida.

Merilin Taimre jagas kassi teekonda loomakliinikusse ka Instagrami vahendusel. Piltide pealt on näha, et ega kass sellest protsessist väga vaimustunud polnud.

Merilin Taimre lasi oma kassi steriliseerida.
Merilin Taimre lasi oma kassi steriliseerida. Foto: Kuvatõmmis Instagramist

Loomulikult on küsitav, kas kassike ikka teadis, mis teda ees ootas.

«Ma lasin ta steriliseerida Tallinna Loomakliinikus. Mulle meeldis personal ja see, et nad olid mu kodusele lähedal,» kiitis blogija kogu protsessi.

Merilin Taimre lasi kassi steriliseerida loomakliinikus
Merilin Taimre lasi kassi steriliseerida loomakliinikus Foto: Kuvatõmmis Instagramist

Kassi jaoks aga ei ole teekond veel lõppenud, kui loomake peab järgmised kolm päeva valuvaigisteid manustama ja kandma meditsiinilist kostüümi, et ta õmbluseid ei lakuks.

Merilin Taimre kassike peab nüüd kolm päeva valuvaigisteid manustama.
Merilin Taimre kassike peab nüüd kolm päeva valuvaigisteid manustama. Foto: Kuvatõmmis Instagramist

Tallinna Loomakliinik pakub ka ohtralt informatsiooni selle kohta, miks ja millal tuleks mõelda lemmiklooma steriliseerimise peale.

«Osad loomaomanikud peavad seda operatsiooni hädavajalikuks, samas teised leiavad jällegi, et see on loomapiinamine ning las kassid naudivad elu,» on loomakliiniku lehel kirjas. «Üritame siinkohal välja tuua mõned põhjused, miks neid operatsioone tehakse, millal on selleks parim aeg ning kummutada mõned selle teemaga seotud müüdid.»

Kassi steriliseerimine tuleks ette võtta, et vältida soovimatuid järglaseid.

Vältimaks soovimatut käitumist. Suguküpseks saades hakkavad isased kassid sageli märgistama, võivad muutuda häälekamaks, aktiivsemaks ja agressiivsemaks.

Emastel kassidel esineb märgistamist harva, kuid jooksuaja saabudes võivad nad olla isastest kordades häälekamad ning nõudlikumad.

Steriliseerimine hoiab ära emakapõletikud ning vähendab piimanäärmekasvajate riski.

Steriliseerimine ja kastreerimine vähendavad hulkumist ja haiguste levikut. Isased kassid kogunevad sageli jooksuajas emaste lähedusse ning harvad ei ole ka kaklused. See annab aga võimaluse erinevate viiruste (sealhulgas kasside immuunpuudulikkuse viirus –FIV) ja parasiitide levikuks.

Aga kõigele vaatamata on ka selle juures riskid. Iga operatsiooni ja narkoosiga kaasneb risk, kuid tervel ja tugeval loomal korraliku jälgimise juures on see siiski väga väike.

Paranemisega seotud probleemid ning tüsistused on samuti suhteliselt harvad. Kõige sagedasemad on liigsest lakkumisest tekkinud haavapõletikud, mida saab ennetada krae või kostüümi abil.

Ülekaal - peale steriliseerimist ja kastreerimist võib ainevahetus aeglustuda ning anda võimaluse ülekaalu tekkeks, kuid ka see on õige toitumisega välditav.

Käitumismuutused - reeglina on rahulikum käitumine seotud vanusega ja teatud puhkudel ka ülekaaluga, mitte otseselt steriliseerimise ja kastreerimisega.

Kuseteedega seotud probleemid - need riskid on pigem tubastel, väheliikuvatel ja ülekaalulistel kassidel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles