Kokka sel nädalavahetusel koos! Superhead nipid, kuidas lapsele maailmamaitseid tutvustada (1)

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Lapse maitsemaailma avardamisega tuleb tegelema hakata võimalikult varases eas, sest vaid nii muutub mudilane enesekindlaks eksperimenteerijaks, kellega on lihtne põneva toidukultuuriga kaugetesse riikidesse rännata ning kellele ei ole vaja õhtusöögiks eraldi makarone keeta.

Laialdased teadmised toidust võimaldavad lastel õppida ka erinevaid kultuure paremini tundma, seega ei ole Daily kaubamärgi all koolitoitlustust pakkuva Baltic Restaurants Estonia AS müügi- ja turundusjuhi Tiiu Endriksoni sõnul erinevate riikide toitude tundmine oluline üksnes suuremate toiduvalikute nimel.

Selleks, et lapsevanemad saaksid ka kodus põnevaid kulinaarseid katsetusi ette võtta ilma, et laps neisse roogadesse põlglikult suhtuks, jagab Endrikson soovitusi lastele maailmamaitsete tutvustamiseks.

Kaasa laps planeerimisse

Kui laps soovib ja on selleks valmis, siis tuleks teda julgustada perele pühapäevaseks lõunasöögiks kohvikut või restorani valima. Kui olete koos mõnes toredas riigis puhkust veetnud, siis aita lapse jaoks erinevad sihtkohad ja nende toit kindla restoraniga kokku viia. Samuti on igas peres äärmiselt tähtsal kohal toidukordade planeerimine ning lapse kaasamine otsustusprotsessi aitab tal end tunda võrdse pereliikmena. Olles ise otsustanud ja kaasa rääkinud, tunneb ta suurema tõenäosusega huvi toiduvalmistamise vastu ja soovib ka vanematega koos näiteks India karrit süüa või gruusiapäraselt valmistatud sealiha mekkida.

Vürtse tutvusta tasapisi

Paljude riikide söögikultuuri iseloomustab erinevate tšillide tulisus ning ingveri ja vürtside soojus, millega aga lapsed pole tihti harjunud.

Lapsele tuleb vürtsimaailma tutvustamiseks särtsutäis maitsed pisut mahedamaks muuta. Näiteks võibki Daily eeskujul valmistada taipärast suppi maheda lillkapsaga. Samuti aitab vürtsiseid maitseid mahendada koore lisamine toidule.

Veel võib lapse lemmiktoidu sisse segada üht väljavalitud vürtsi, kuid vaid nii palju, et see oleks vaevutuntav. Luba pisikesel marakratil harjuda ja siis võid juba kogust suurendada või teise vürtsi tutvustamise juurde asuda. Näiteks sobib kaneeli raputada hommikuhelvestele või jogurtisse ning küüslauk supi sisse purustamiseks. Kindlasti tasub aga ettevaatlik olla tšilliga ja selle tutvustamine jätta hilisemasse aega, sest tänu oma tulisusele võib see lapsele valu põhjustada. 

Ära valmista lapsele eraldi toitu

Väikelaste puhul on arusaadav, et teatud vanuseni on mõned toiduained menüüs välistatud ning ka maitsestamisega tuleb tagasi hoida. Kuid teatud vanusest on oluline lapsi liigselt mitte hellitada, neile näiteks õhtusöögiks eraldi makarone keetes või kanafileed praadides. Kooliealised lapsed peaksid juba kindlasti vanematega sama toitu sööma. Kuna vanemad on lastele eeskujuks, siis on tõenäosus suur, et pärast korralikku selgitustööd mereandidest või vürtsidest on nad neid rõõmuga valmis ka proovima.

See aitab maitsemeelel areneda ning täiskasvanuna ei ole niimoodi kasvanud laste puhul suure tõenäosusega tegemist pirtsutavate inimestega, kes paljusid asju oma menüüst välja soovivad jätta.

Ühenda mäng ja toit

Kõik mängud ei pea toimuma õues või nutiseadmes. Mõelge hoopis välja üks eriline reisimäng. Siin võib lapsevanem ise valida kujuteldava sihtkoha ja seda muuhulgas ka läbi toidu tutvustada. Kuid ärge jätke seda mängu üksnes piltide ja saadete põhiseks, vaid valmistage iga riigi põhjalikumaks tundmiseks ka selle kuulsaimat rooga. Olgu selleks aasiapärane nuudliroog, sushirull, mõni põnev magusroog või hoopis mõne eksootilise puuvilja mekkimine. Teadmiste kasvamisega suureneb ka lapse huvi kaugete maade ja põnevate maitsete vastu ning läbi mängu on seda kõike hulga lihtsam teha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles