Pildid ja video: Julian Assange peeti kinni, kuid kus on ta karvane sõber?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saladokumentide avaldamisega tegeleva mittutulunudusorganisatsiooni WikiLeaks asutaja, austraallane Julian Assange peeti Briti politsei poolt kinni.

Assange sai 2012 Ecuadori võimudelt asüüli, elades selle riigi Londoni saatkonnas kuni 11. aprillini 2019, teatavad AFP ja Reuters.

WikiLeaksi asutaja Julian Assange 11. aprillil 2019 pärast arreteerimist
WikiLeaksi asutaja Julian Assange 11. aprillil 2019 pärast arreteerimist Foto: HANNAH MCKAY / REUTERS/Scanpix

WikiLeaks avalikustas ka USA diplomaatilisi ja militaarse sisuga saladokumente, mille tõttu USA ootab Assange’i loovutamist, et ta kohtu alla anda.

Kohe pärast 47-aastase Assange’i kinnivõtmist küsiti sotsiaalmeedias, et kus on selle mehe kuulus, lipse kandev kass.

Julian Assange'i kass
Julian Assange'i kass Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Reuters/Scanpix

Ecuadori saatkonnas elades pidi Assange alluma karmidele reeglitele. Üheks reegliks oli, et ta peab oma kassi eest hoolitsema, kuid saatkonna töötajate sõnul ta ei teinud seda.

Ecuadori saatkond teatas 2018. aasta oktoobris, et Assange on lohakas, ei hoolitse enda ega oma karvase sõbra hügieeni eest. Ta teeb seda vaid siis, kui temalt seda nõutakse.

Assange’i kass on isegi kuulsam kui mees ise. Assange’i toetajad tegid talle mitu sotsiaalmeedia kontot, Twitteris kannab see nime Embassy Cat (saatkonna kass).

Seal on fotosid, millel kass näeb välja nagu diplomaat, kandes lipsu.

Kuna kassi ei olnud 11. aprilli politseioperatsiooni ajal näha, hakati sotsiaalmeedias küsima, et kus on Assange’i kuulus karvane sõber. Seal levivad teooriad ja meemid, et mis kassiga juhtuda võis.

Briti ajakirjanik James Ball oli üks esimesi, kes teatas kassi võimalikust asukohast.

«Minu andmetel andis Ecuadori saatkond Julian Assange’i kassi loomade turvapaika. Seega on kassil arvatavalt juba uus kodu ja politsei ei arreteerinud kassi,» teatas ajakirjanik oma tviidis.

Balli sõnul pakkus ta end kassi adopteerima.

Julian Assange'i kass
Julian Assange'i kass Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Reuters/Scanpix

Julian Paul Assange (sünninimi Julian Paul Hawkins; sündinud 3. juulil 1971 Queenslandis Townsville'is) on Austraalia internetiaktivist ja ajakirjanik, WikiLeaksi peatoimetaja. Varem on ta tegutsenud programmeerijana.

WikiLeaks alustas USA saladokumentide avaldamist novembris 2010 ning 7. detsembril 2010 vahistas Suurbritannia politsei Assange’i, kuna kaks rootslannat süüdistasid teda vägistamises.  Assange eitas naiste vägistamist ja avaldas meedias arvamust, et tegemist on fabritseeringuga, et ta tegevust takistada ja mainet kahjutada.

Hiljem kaks naist loobusid tema vastu esitatud süüdistustest ja Rootsi kaotas Assange’i vastu huvi. Küll aga tahab USA teda kätte saada ja dokumentide lekitamise eest karistada.

Juunis 2012 sai Assange Ecuadori võimudelt asüüli ja ta asus elama selle riigi saakonnahoonesse Londonis. Assange jäi sinna seitsmeks aastaks, sealt väljuda ta ei saanud, sest siis oleks Briti politsei ta vahistanud.

Ecuador langetas märtsis otsuse Assange’i varjupaigaõiguse lõpetamise kohta ja 11. aprillil võttis Briti politsei WikiLeaksi asutaja kinni.

Julian Assange'i kõrvaldamine Ecuadori saatkonnast
Julian Assange'i kõrvaldamine Ecuadori saatkonnast Foto: Ekraanitõmmis Sky Newsi videost

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles