Notre-Dame oli täielikust hävingust 15–30 minuti kaugusel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Notre Dame'i läänefassaadi kellatornid pääsesid põlengust
Notre Dame'i läänefassaadi kellatornid pääsesid põlengust Foto: LEWIS JOLY/SIPA / LEWIS JOLY/SIPA/Scanpix

Prantsuse siseministeeriumi teatel oli Pariisi Notre-Dame’i (Jumalaema) kirik täielikust hävingust vaid 15–30 minuti kaugusel, kuna kiriku katuse ja kesklöövi hävitanud tuli liikus kiiresti kahe kellatorni suunas.

Tuletõrjujad riskisid oma eluga, minnes põlevasse ja ohtlikku kirikusse, et takistada põlengu jõudmist läänefassaadil asuva kahe tornini, teatab theguardian.com.

Pariisi prokuröri Remy Heitzi teatel said tuletõrjujad 15. aprilli õhtul katedraali juurde kaks väljakutset. Esimene oli kell 18.20 kohaliku aja järgi ja siis tulekollet ei leitud. Teine väljakutse oli kell 18.43 kohaliku aja järgi ja siis olid leegid juba katusest väljas.

Tuletõrjujad kustutamas Notre-Dame'i põlengut 15. aprillil
Tuletõrjujad kustutamas Notre-Dame'i põlengut 15. aprillil Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Tuletõrjujad üritasid katusepõlengule piiri panna, kuid see ei õnnestunud ning nii tammepuust katus kui võlvid langesid kokku. Samuti varises pikihoone katusel olnud 90-meetrine nelitistorn. Osa reliikviaid jõuti kirikust välja tuua, osa langes tuleroaks. Mitmed maalid ja klaasvitraažid said tule- ja suitsukahjustusi.

Prokurör Heitzi sõnul on põlengu uurimine pikaajaline ja taastamine veelgi pikem protsess.

Prokurör lisas, et esimesena uuritakse katedraali restaureerimise eest vastutanud firmat Le Bras Freres. Selle omanik Julien Le Bras teatas 2018 enne renoveerimise algust, et eesmärk on säilitada võimalikult palju algupärast ja tehakse kõik, et hoonet midagi ei ohustaks ega kahjustaks. 

Prantsuse president Emmanuel Macron
Prantsuse president Emmanuel Macron Foto: YOAN VALAT- POOL/SIPA /Scanpix

Renoveerimisekspertide andmetel võib Notre-Dame’i taastamisele kuluda 20 aastat ja miljardeid eurosid.  Prantsuse president Emmanuel Macron on optimistlikum, lubades tuntud katedraali taastada viie aastaga.

Notre-Dame'i hävinenud võlvid
Notre-Dame'i hävinenud võlvid Foto: AMAURY BLIN / AFP

16. aprilli õhtuks olid prantsuse jõukad eraisikud ja firmad annetanud Notre-Dame’i taastamiseks üle 650 miljoni euro.

856-aastase Notre-Dame’i katedraali juures on seni tuletõrje- ja politseivalve.

Osa Notre-Dame'i kesklöövist pärast põlengut
Osa Notre-Dame'i kesklöövist pärast põlengut Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles