California «õudustemaja» lapsed: oleme vanematele andestanud ja nad väärivad kergemat karistust

Inna-Katrin Hein
Copy
David Turpin (paremal) ja Louise Turpin politseifotol
David Turpin (paremal) ja Louise Turpin politseifotol Foto: JOSE ROMERO / AFP

Ameerika Ühendriikides Californias päästeti 2018. aasta jaanuaris Perrises asuvast «õudustemajast» 12 last, kes elasid seal vanemate poolt vangistatuna mustuses ja näljas. 

Nende olukorrast andis politseile teada 17-aastane õde, kes pääses põgenema ning lapsed päästeti, teatab telegraph.co.uk.

Politsei arreteeris David ja Louise Turpini, neile esitati süüdistus nende 13 lapse vangistamises ja piinamises ning nad anti kohtu alla.

Kohus määras David ja Louise Turpinile eluaegse vangistuse selle aasta veebruaris ja nad saavad esitada kohtule tingimisi karistuse palve alles pärast 25 aastat vangistust.  

Nüüd pöördusid Turpinite lapsed kohtu poole, et nad on oma vanematele andestanud ning nende vanemad ei ole eluaegset vangistust ära teeninud, vaid väärivad kergemat karistust. 

Laste sõnul ei olnud nende vanemad tegelikult «koletised», vaid ülihoolitsevad, kuna kartsid, et nendega võib väljapool kodu midagi juhtuda ja selle tõttu pidid nad kodus olema.

Üks tütardest sõnas, et nende vanemad ei tahtnud neile halba, vaid tegid kõike armastusest nende vastu.

Ajakirjanikud Californias Perrises Turpinite maja juures
Ajakirjanikud Californias Perrises Turpinite maja juures Foto: Mike Blake / Reuters/Scanpix

«Elu võis vahel olla raske, kuid see tegi mind tugevaks. Pidin võitlema, et minust saaks see, kes ma olen. Olen oma loomuselt võitleja ja ma suudan nüüd kõigi eluraskustega toime tulla,» sõnas 17-aastane tütar, kes õed-vennad päästis.

Politsei teatel olid Turpinite lapsed leidmisel vanuses 2 – 29 eluaastat ning nende sotsiaalsed oskused jätsid soovida. Vanemad kaitsesid ennast, et nende lapsed olid kodusel õpetamisel ja selle tõttu ei käinud koolis.

Nad lisasid, et on usklikud ja jumal soovitas neil palju lapsi saada.

Arstlik kontroll näitas, et kaks teismelist tüdrukut olid nii kõhnad, nagu nad oleksid olnud koonduslaagris. Arstide teatel ei olnud nende laste kehaline areng normaalne ja tulevikus ei ole neil võimalik lapsi saada.

57-aastane isa David Turpin sõnas kohtus, et ta armastab oma lapsi ning nende kodus hoidmine ja koolitamine ei olnud viga.

50-aastane ema Louise Turpin teatas, et ka tema armastab oma lapsi väga ning tal on kahju, kui lapsed pidasid kodus kasvamist vangistamiseks.

David Turpin (vasakul) ja Louise Turpin jaanuaris 2018 California Riverside'i kohtus
David Turpin (vasakul) ja Louise Turpin jaanuaris 2018 California Riverside'i kohtus Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Kohtunik Bernad Schwartz sõnas, et lapsi kodus vangistuses hoides kahjustasid vanemad nende vaimset, emotsionaalset ja kehalist arengut.

«Lapsed said pesta paar korda aastas, nad olid päevad läbi majas ja nad ei saanud isegi aeda minna. Nad said vaid ühel korral päevas süüa. Sellised tingimused meenutasid koonduslaagrit,» lisas kohtunik.

Vanemad olid täitnud dokumendid ja teatanud California osariigi haridusametile, et koolitavad oma lapsi kodus, tegelikult nad seda ei teinud.

Laste seast kõige hakkajam, 17-aastane tütar sõnas, et vanemad ei harinud neid ning ta ei ole esimest klassigi lõpetanud.

Seitse vanemat last elavad nüüd iseseisvat elu. Kolm neist läbisid kiirkorras kooliprogrammi, osutudes andekateks ning nüüd õpivad nad California ülikoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles