Jaapanis müüakse «vana ajastu» õhuga purke

Inna-Katrin Hein
Copy
Jaapani keiser Akihito külastas 23. aprillil 2019 keiserlikku Musashino mausoleumi, kuhu on maetud ta isa, keiser Hirohito
Jaapani keiser Akihito külastas 23. aprillil 2019 keiserlikku Musashino mausoleumi, kuhu on maetud ta isa, keiser Hirohito Foto: Koji Sasahara / AP/Scanpix

Jaapanis algab 1. mail uus ajastu, kuna seal asub troonile uus keiser ja sellest lähtuvalt tõi firma Heso Production Company müügile «vana ajastu» õhuga purgid, mille hind on 1080 jeeni (8,4 eurot).

Purgis on õhk, olles mälestus 30 aastat troonil olnud keiser Akihito ajastust, mis kannab nime Heisei, teatab telegraph.co.uk.

«Uus ajastu on saabumas ja Heisei kaob. Loodame, et see kohe ajalukku jääva ajastu suveniir inimestele meeldib,» sõnas Heisei õhku tootva firma president Minoru Inamoto.

Seda õhku pannakse purkidesse Jaapani keskosas Gifu prefektuuris asuvas Henaris, mille kirjapilt on peaaegu samasugune kui Heiseil.

Õhupurgis on ka viiejeenine münt, mis peaks tooma õnne.

Lisaks Heso Production Companyle on veel mitmed firmad paisanud müügile Heisei ajastu suveniire. Nende seas on kuldmünte, millele on graveeritud Heisei, samuti mitmesuguseid maiustusi, millest osad olid populaarsed keiser Akihito ajastu alguses, kuid nüüd hakati neid taas tootma. Veel saab soetada Heisei T-särke, sööginõusid ning nii alkohoolseid kui alkoholivabasid jooke.

1.mail 2019 algab Jaapanis  Reiwa (harmoonia) ajastu ja siis istub keisritroonile uus keiser Naruhito, kellest saab Jaapani 126. keiser.

Jaapani kroonprints Naruhito ja ta naine, kroonprintsess Masako. Neist saavad 1. mail Jaapani uus keiser ja keisrinna
Jaapani kroonprints Naruhito ja ta naine, kroonprintsess Masako. Neist saavad 1. mail Jaapani uus keiser ja keisrinna Foto: Issei Kato / Reuters/Scanpix

Keiser Akihito loovutab Krüsanteemtrooni oma vanimale pojale 30. aprillil, loobudes ise võimust ja troonist. Siis lõppeb ametlikult Heisei  ehk rahu võidulepääsu ajastu. 

Mitmed ärid on toonud müügile ka uue ajastu suveniire, teiste seas T-särke, märke, nutitelefonide katteid, kleepse ja Reiwa sake.

Jaapani valitsuskabineti sekretär Yoshihide Suga teatamas, et 1. mail 2019 algab Jaapanis Reiwa ajastu
Jaapani valitsuskabineti sekretär Yoshihide Suga teatamas, et 1. mail 2019 algab Jaapanis Reiwa ajastu Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP/Scanpix

Akihito (23. detsember 1933) on Jaapani keiser alates 1989. aastast, mil suri tema isa Hirohito ehk Shōwa-tenno. Akihito on Jaapani 125. keiser.

Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michiko külastasid 19. aprillil Jaapani keskosas asuvat Mie prefektuuri
Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michiko külastasid 19. aprillil Jaapani keskosas asuvat Mie prefektuuri Foto: JAPAN POOL VIA JIJI PRESS / AFP/Scanpix

Ta abiellus tavakodaniku Michiko  Shōdaga 10. aprillil 1959. Neil on kolm last: 23. veebruaril 1960 sündinud kroonprints Naruhito, 11. novembril 1965 sündinud prints Akishino ja 18. aprillil 1969 sündinud Sayako Kuroda, endine printsess Sayako.

Jaapani kroonprints Akihito ja kroonprintsess Michiko mängimas 1959 Tokyos tennist
Jaapani kroonprints Akihito ja kroonprintsess Michiko mängimas 1959 Tokyos tennist Foto: EPA/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles