Kongolasest pargivaht gorillaselfist: mägigorillad on suurepärased imitaatorid

Inna-Katrin Hein
Copy
Pargivaht Matthew Shamavu ja kaks mägigorillat
Pargivaht Matthew Shamavu ja kaks mägigorillat Foto: twitter.com

Kongo Demokraatliku Vabariigi Virunga rahvuspargi pargivaht Mathieu Shamavu tegi selfi, millel ta on koos kahe mägigorillaga. Ta postitas pildi sotsiaalmeediasse, kus see jäi paljudele silma. 

Pildil on näha gorillasid mehe taga ja jääb mulje, nagu nad teaksid, et neil tuleb foto jaoks poseerida, teatab theguardian.com.

Shamavu selgitas nüüd, miks ta sellise foto tegi. Mehe sõnul oli ta oma nutitelefonis e-posti vaatamas, kui märkas lähedal kahte emast orvuks jäänud mägigorillat, Ndakazit ja Ndezet, kes tema liigutusi jäljendasid. Ta arvas, et pilt neist kolmest oleks vahva.

Pargivaht Matthew Shamavu ja kaks mägigorillat
Pargivaht Matthew Shamavu ja kaks mägigorillat Foto: twitter.com

Virunga rahvuspargi teatel olid Ndakazi ja Ndeze esimesed kaks orvust mägigorillat, kes toodi Senkwekwe mägigorillade orbude keskusse. Tegemist on maailmas ainas sellise keskusega.

Ndakazi ja Ndeze kaotasid oma pered 12 aastat tagasi, kui salakütid nende pereliikmed maha lasid.

Shamavu selgituse kohaselt jõudsid need gorillad keskusse beebidena ja inimese hoole all olles on nad õppinud hooldajate liigutusi imiteerima.

«Meie liigutuste ja tegevuste jäljendamine on osa nende käitumisest. Nad jäljendavad kõike, mida me teeme, olles suurepärased imitaatorid,» teatas kuulsaks saanud selfi teinud pargivaht.

Ta lisas, et nad üritavad pakkuda mägigorilladele võimalikult looduslähedast elu, kuid kuna nad on seal nende hooldajatena, siis ei jää nende tegevus inimahvidele märkamata.

«Moodustame koos gorilladega suure perekonna. Me hooldame ja söödame neid ning mängime nendega. Nende ahvide jaoks oleme nende vanemad ja sõbrad,» jätkas Shamavu.

Kongo Demokraatliku Vabariigi Virunga rahvuspargi töötaja koos mägigorilladega
Kongo Demokraatliku Vabariigi Virunga rahvuspargi töötaja koos mägigorilladega Foto: twitter.com

Virungat peetakse Aafrika kõige mitmekesisemaks rahvuspargiks, kus on nii troopilist metsa, lumega kaetud mägesid, aktiivseid vulkaane kui ka pelgupaik ohustatud mägigorilladele.

Looduses elavad selle liigi esindajad lisaks Kongo Demokraatlikule Vabariigile ka Rwandas ja Ugandas.

Virunga rahvuspargi vahid ja töötajad peavad tagama nii külastajate kui gorillade turvalisuse.

Möödunud aastal tapsid salakütid selle rahvuspargi ühe vahi ja võtsid kolm turisti pantvangi. Pärast seda suleti rahvuspark külastajatele ja avati taas selle aasta veebruaris.

Virunga rahvuspargi juhid loodavad, et gorillaselfi aitab pargi mainet taastada ja tuua rohkem annetajate raha, mille eest gorillasid hooldatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles