Astrofüüsikud avastasid hiiglaslikud mustad augud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus elliptilises galaktikas asuvats mustast august
Kunstniku nägemus elliptilises galaktikas asuvats mustast august Foto: SCANPIX

USA  California ülikooli astrofüüsikud avastasid kaks hiiglaslikku musta auku, mis kumbki on ligi kümme miljardit korda suuremad kui meie Päike.

Need kaks musta auku asuvad kahe elliptilise galaktika keskel rohkem kui 300 miljoni valgusaasta kaugusel Maast, edastab AP.

Galaktilistes mõõtmetes arvestades on need mustad augud seega Maale üsna lähedal.

«Need mustad augud on hiiglaslikud. Me ei lootnud selliseid leida, kuna nad on massiivsemad, kui lubavad oletada galaktikad, kus need asuvad. Need kaks on väga ebatavalised,» selgitas astrofüüsik Chung- Pei Ma.

Eelmine rekordiline must auk oli kuus miljardit korda suurem kui Päike.

Teadlased oletavad, et need mustad augud on varajase universumi kvasarite jäänused. Neil mustadel aukudel on samasugune mass nagu noortel kvasaritel. Siiani on nad olnud teadlaste pilgu eest hästi varjatud.

Teadlased kasutasid mustade aukude otsimiseks nii maapinnal olevaid teleskoope, Hubble´i kosmoseteleskoopi kui Texases asuvaid superarvuteid.

Uuriti tähti, mille lähedal arvati mustad augud olevat.

Mustad augud on nii tihedad, et isegi valgus ei pääse sealt välja. Ülitihedalt kokku surutud aine tõttu on neil väga suur külgetõmbejõud.

Teadlaste sõnul võib kõikide galaktikate keskel must auk olla. Mida suurem on galaktika, seda suurem võib olla ka must auk.

Uurijate kinnitusel on viimased leiud näidanud, et mustade aukude kasvamises on erinevusi, hoolimata galaktikate suurusest.

Mustad augud tekivad tavaliselt oma arengu lõppu jõudnud tähtedest, millel ei ole enam sisemist energiaallikat. Selle tõttu variseb täht omaenda raskuse all kokku. See nähtus kannab nime gravitatsiooniline kollaps.

Teadlased spekuleerisid, et nüüd leitud kaks musta auku olid «peidus», kuna nad on üsna vaiksed. Märgatavalt vaiksemad ja ilmetumad, kui kunagised aktiivsed galaktikatuumad kvasarid.

«Minu kui astronoomi jaoks oli nende mustade aukude avastamine umbes sama, et kohtud hiiglastega, kelle kohta on varasemast teada vaid fossiilide põhjalt. Nüüdne erakorraline leid lubab meil uurida, kas neil mustadel aukudel olid «väga pikka kasvu vanemad» või miks nad sõid «palju spinatit»,» selgitasid astrofüüsikud.

Uurijate sõnul võib leiduda veelgi suuremaid musti auke, kui nüüd avastatud. Nad lisasid, et miljoni dollari küsimus on, kui suureks mustad augud paisuda võivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles