Talvel näevad naised silmaprobleemide tõttu vanemad välja?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvel näevad naised silmaprobleemide tõttu vanemad välja?
Talvel näevad naised silmaprobleemide tõttu vanemad välja? Foto: SCANPIX

Iluteadlaste meeskonna uuring näitas, et talvel näevad naised silmaümbruse probleemide tõttu nelja aasta ja seitsme kuu võrra vanemad välja.

New Yorgi ilulaboratooriumis uuriti 5000 naise silmaümbrust erinevatel aastaaegadel, edastab The Telegraph.

Külmadel kuudel tekkisid enamiku naiste silmade ümber tumedad rõngad ning rohkem kortse.

Uurijate arvates on talvine vananemisprotsess seotud vähese päikesevalgusega. Heledal, mitte päevitunud nahal tulevad silmaprobleemid rohkem esile.

Samuti on talvisel ajal päikesevalguse vähesuse tõttu organismis ka vähem D-vitamiini ning heaoluhormooni seratoniini.

«Uuringud on näidanud, et talvisel ajal tekivad silmadeümbruse probleemid, kaasa arvatud silmaalused kotid ja paistetus D- ja K-vitamiini puuudusest. Ka ollakse vähese päikesevalguse tõttu enam väsinud ning immuunsüsteemiga võib probleeme tekkida,» sõnas vananemist uuriv ekspert Mark Binette.

Binette´i sõnul ei pruugi talvisel ajal tekkinud silmaprobleemid sooja aja saabudes kaduda, vaid võivad olla permanentsed. Enamikul naistel need probleemid siiski kaovad.

«Meie uuring näitas, et naised muretsevad talvest tingitud tumedate rõngaste pärast rohkem kui kortsude pärast, millest on võimalik kerge vaevaga vabaneda. Kui kümme aastat tagasi pidasid naised võitlust eelkõige kortsudega, siis nüüd ka tumedate rõngastega silmade ümber,» selgitas ekspert.

Ta jätkas, et tumedad silmaalused ja silmaümbruse paistetus annab 40. aastasele naisele kohe 4,7 aastat juurde.

«Tegelikult ei näita east vanemana vaid kortsud ja halliks minevad juuksed, vaid ka silmaümbruse tumedad rõngad,» lisas spetsialist.

Tumedad rõngad on üsna levinud probleem. Need tekivad kui väikestest kapillaaridest lekib verd naha pealmise kihi alla. Kui veri puutub kokku hapnikuga, muutub ta inetut sinist värvi, mis on sarnane sinise silmaalusega.

Silmaümbruse nahas tekib ka vedeliku kogunemine, tuues kaasa ka paistetuse.

Eriti on see näha talvisel ajal, mil nahk on päikese puuduse tõttu heledam.

Suvel on nahk päevitunud ning siis ei ole silmaümbruse probleemid nii nähtavad.

Uurijad märkasid, et talvisel ajal oli 82 protsendil naistest probleeme tumedate ja paistes silmaalustega, suvisel ajal seevastu vaid 36 protsendil.

Kevadel, kui päikest on rohkem, kadusid enamikul naistest ka silmaümbruse probleemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles