Video: Antarktika jäämaraton pani maksimaalselt proovile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika jäämaraton pani maksimaalselt proovile
Antarktika jäämaraton pani maksimaalselt proovile Foto: SCANPIX

Antarktikas viidi läbi jäämaraton, millel osales 36 jooksjat 17 riigist.

41,6 kilomeetri pikkune jooksuvõistlus toimus üsna madala temperatuuri juures, edastab The Telegraph.

Start oli Antarktika ühes baaslaagris Union Glacier, mis asub Lõunapooluselt umbes 96 kilomeetri kaugusel.

Enne võistlust hoolitsesid sportlased selle eest, et nende nahk külmas kannatada ei saaks. Riided olid vastavalt kliimale mitmekihilised. Lisaks olid ka kaitseprillid.

Jooksjate sõnul olid karmid kliimatingimused just selle jooksu korraldamise eelduseks.

«Olin esialgu selle suhtes pisut pelglik, kuid mingil kummalisel viisil ma nautisin seda. Antarktikas jooksnud on varem pikki vahemaid läbinud mägedes, džunglis ja kõrbes. Külmas jooksmine oli meie jaoks uus kogemus,» sõnas jooksu korraldaja Richard Donovan.

Ilm oli Antarktika maratoni toimumise ajal ideaalne.

«Siinses kliimas tuleb jooksmist alustada väga, väga aeglaselt. Kõik on võimelised seda distantsi läbima, kuid samas tuleb olla kursis ki8llmaoludega, sest need mängivad jooksu õnnestumisel suurt rolli,» selgitas jooksja Elizabeth Chapman.

Ta lisas, et esimesed paar kilomeetrit sundis ta end jooksma tavapäraselt aeglasemalt, kuna tahtis tunnetada, kuidas ta end tunneb. Jooksu lõpul lisas ta kiirust.

Jäämaratoni võitis prantslane Clément Thévenet. 37-aastane erapankur oli kogu distantsi jooksul esimene. Ta aeg oli kolm tundi 47 minutit. Teiseks tuli ameeriklane Alvin Matthews, kes oli prantslasest 33 minutit aeglasem.

«See oli suurepärane kogemus. Maailmas on veel palju asju, mida teha. Arvan, et tulen Antarktikasse veel tagasi mitte vaid mägironimisega tegelema või matkama, võimalik, et ka maratoni uuesti jooksma. Kuid tegin seda juba korra,» lausus võitja.

Antarktika maratonil osales ka üheksa naist. Naiste arvestuses tuli esikohale Londonist pärit inglanna Yvonne Brown, kelle aeg oli neli tundi ja 26 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles