Nunnad peaksid hakkama võtma antibeebipille?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katoliku nunnad
Katoliku nunnad Foto: SCANPIX

Austraalia teadlaste sõnul peaksid katoliku nunnad võtma antibeebipille, kuna need võivad takistada vähi teket.

Uurijate sõnul maksavad katoliku nunnad oma tsölibaadi eest kõrget hinda, kuna neil on laste mitte saamise tõttu suurem oht rinna-, munasarjade- ja emakavähiks, kirjutab meditsiiniväljaanne The Lancet.

Nunnad ei rasestu, sünnita ega imeta. See tähendab seda, et viljakas eas on neil rohkem menstruatsiooniperioode.

Mitmed uuringud on näidanud, et rasestumisvastased tabletid kahandavad naistel emaka ja munasarjade vähi teket.

Vatikan on siiani rasestumisvastastesse vahenditesse üsna negatiivselt suhtunud.

«Katoliku kirik on kõik kunstlikud rasestumisvastased vahendid hukka mõistnud. Nende jaoks on ainus raseduse vältimise viis tsölibaat. Paavst Paul VI andis 1968. aastal välja dekreedi «Humanae Vitae», seal olevat saaks aga kohandada ka nunnadele,» lausus Monashi ülikooli uurija Kara Britt.

Britti sõnul seisab dokumendis, et orgaanilisi haigusi tohib ravida ka ravimitega, millel võib olla rasestumisvastane mõju.

«Kui katoliku kirik lubaks nunnadel kasutada rasestumisvastaseid tablette, siis vähendaks see neil vähi tekke riski. Tänapäeva 94 790 katoliku nunna maksab oma tsölibaadi eest tervisega kõrget hinda,» jätkas teadlane.

Juba 1713. aastal tõdes üks Itaalia arst, et nunnade seas on rinnavähk väga levinud haigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles