Madeleine McCanni kadumisest möödub 12 aastat, vandenõuteooriad ei taha vaibuda

Inna-Katrin Hein
Copy
Madeleine McCann enne oma kadumist 2007
Madeleine McCann enne oma kadumist 2007 Foto: Anonymous / AP/Scanpix

Homme, 3. mail möödub 12 aastat briti tüdruku Madeleine McCanni kadumisest Portugalis Algarves Praia da Luzis ning seni ei teata täpselt, mis tüdrukuga juhtus ja kas ta võib seni elus olla.

Kuna Portugali ja Briti politsei ning eradetektiivid ei ole tüdrukut leidnud, levivad seni vandenõuteooriad, milles seas on näiteks, et ta ema Kate McCann oli luureagent, vanemad tapsid kogemata Madeleine’i ja matsid ta salaja ning tüdrukut ei ole kunagi tegelikult olnudki, teatavad BBC, People ja iltalehti.fi.

Madeleine McCann kolmeaastasena enne oma kadumist
Madeleine McCann kolmeaastasena enne oma kadumist Foto: / AP/Scanpix

Rohkem kui 13 miljonit eurot maksma läinud otsingutes on vaid üks fakt kindel, et Madeleine McCann magas 3. mail 2007 koos kaksikutest õe ja vennaga Praia da Luzi suvituskorteris ja ta vanemad olid koos sõpradega lähedal restoranis õhtust söömas. Kui ema Kate McCann läks kella 22.00 paiku kohaliku aja järgi lapsi kontrollima, oli Madeleine kadunud.

Kate ja Gerry McCann käisid lapsi kontrollimas iga poole tunni tagant. Ka McCannide sugulastel ja sõpradel oli Portugali puhkusel lapsi kaasas, kes samuti õhtusel ajal juba magasid.

McCannide teatel olid restorani aknast näha nende suvituskorteri aknad, kuid nad ei märganud, et keegi oleks suvituskoha akent avanud, sisenenud ja siis väljunud. Kuid Madeleine kadumise järel märkasid vanemad, et mitu akent olid lahti.

Suvituskorterid Portugalis Praia da Luzis, millest Madeleine McCann 2007 kadus
Suvituskorterid Portugalis Praia da Luzis, millest Madeleine McCann 2007 kadus Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP/Scanpix

Lisaks Portugali ja Briti politseile asusid ka vanemad tütart eradetektiivide abil otsima, kuid kohe leidus neid, kelle arvates oli Madeleine’i kadumises midagi hämarat.

Portugali ekspolitseinik Gonçalo Amaral ja tema kirjutatud raamat «The Truth of the Lie»
Portugali ekspolitseinik Gonçalo Amaral ja tema kirjutatud raamat «The Truth of the Lie» Foto: Joao Henriques / AP/Scanpix

Portugali endine politseinik Gonçalo Amaral, kes 2007 oli seotud Madeleine’i otsingutega, hakkas hiljem Kate ja Gerry McCanni süüdistama, et vanemad on oma lapse surmas süüdi ja üritavad seda kinni mätsida. Ta avaldas oma teooriast ka raamatu, mille müügi tahtsid McCannid kohtu abil keelata.

Amaral on veendunud, et McCannide suvituskohas leidis aset õnnetus tunde enne seda, kui Madeleine väidetav kadumine aset leidis. Vanemad põletasid lapse surnukeha ja lavastasid sissemurdmise.

Ühe teooria kohaselt andsid vanemad Madeleine’ile kogemata liiga suure koguse unerohtu, mille tõttu laps suri. Sellest räägiti ka Netflixi uues, Madeleine McCanni kadumist käsitlevas dokumentaalsaates.

Gerry ja Kate McCann 2010. aastal Portugalis Lissabonis. Neil on käes otsimisplakatid, millel on nende tütar kolmeaastasena (vasakul) ja politsei poolt vanemaks töödeldud pildil
Gerry ja Kate McCann 2010. aastal Portugalis Lissabonis. Neil on käes otsimisplakatid, millel on nende tütar kolmeaastasena (vasakul) ja politsei poolt vanemaks töödeldud pildil Foto: FRANCISCO LEONG / AFP/Scanpix

Inglased Robbyn Swan ja Anthony Summers kirjutasid Madeleine kadumisest raamatu ja selles seisab, et kui vanemad teatasid juhtunust, siis asuti last kisa-kära saatel otsima. Kohale saabusid nii sõbrad ja sugulased kui politsei. Samas kaksikud ei ärganud selle lärmi peale, vaid magasid sügavalt. Raamatu autorite arvates andsid vanemad enne restorani minemist oma kolmele lapsele unerohtu.

Portugali politsei uurimisandmete kohaselt leidsid narkokoerad nii McCannide suvituskohast kui nende üüriautost viiteid uimastavale ainele.

Portugali uuriv ajakirjanik Felícia Cabrita on tegelenud Madeleine McCanni kadumise teemaga pikalt ja ta sõnas Netflixi saates, et vanemate ja sõprade versioonid laste magamise kontrollimisest lähevad lahku.

Osa lähedaste arvates käisid McCannid oma lapsi kontrollimas iga 20 minuti järel, osa arvates iga 30 minuti järel. Oli ka neid kes, kes sõnasid, et laste kontroll toimus iga tunni järel. Ka teised vanemad käisid enda sõnul oma lapsi kontrollimas.

Cabrita lisas, et nii ei saanud just paljud selles laudkonnas mõnusat õhtut veeta, sest keegi neist käis kogu aeg lapsi kontrollimas,

«See õhtusöök oli nagu mingisugune seebiooper või mäng, kus tuli lauast lahkuda ja siis tagasi tulla,» arvas ajakirjanik.

Cabrita teatel ei märganud restorani töötajad, et McCannide ja nende lähedaste lauas olnud inimesed nii sageli lauast lahkusid, kui nad politseile väitsid.

«McCannide sõnul olid nende majutuskoha aknad restorani näha. See vastab tõele, käisin ise kontrollimas,» lisas ajakirjanik.

Samas on neid, kes ei usu unerohuteooriasse. Üks neist on kanai Sky News endine krimireporter Martin Brunt, kelle teatel on selles vastuolusid.

Brunti sõnul on nii Kate kui Gerry McCann meditsiiniharidusega ja kindlasti ei oleks nad andnud oma lastele unerohtu, rääkimata üledoosist.

«Nad ei ole inimesed, kes oleksid pärast tütre tapmist olnud nii külma kõhuga, et oleks läinud rahulikult restorani õhtustama. Lisaks on nad armastavad vanemad, seda on märgata nii nende kehakeelest kui käitumisest,» sõnas endine krimireporter.

Madeleine’i kadumise ajal sai Portugali politsei mitu teadet Praia da Luzi piirkonnas toime pandud sissemurdmiste kohta.

Sellega liitub teooria, et kurijategija murdis sisse McCannide majutuspaika, Madeleine ärkas siis üles ja sissemurdjal ei jäänud muud üle, kui laps vaigistada ja kaasa võtta.

Üks McCannide sõpradest teatas Portugali politseile, et ta käis oma lapsi kontrollimas ja kui ta restorani tagasi tuli, nägi ta kaugemal meest, kelle kätel oli pidžaamas laps, kuid ta ei osanud öelda, kas see võis olla Madeleine.

Madeleine McCann
Madeleine McCann Foto: Rahmat Gul / AP/Scanpix

Veel ühe teooria kohaselt ärkas Madeleine üles ja kuna ta ei leidnud vanemaid, läks neid otsima. Ta jõudis tänavale, kus ta langes lapseröövija kätte või sattus õnnetusse ja hukkus.

Portugali ja Briti väljaannete teatel oli 2007 Praia da Luzis käimas mitmeid ehitusprojekte ja Madeleine võis sattuda mõnele sellisele. See teooria on poolik, kuna üheltki ehitusplatsilt ei leitud väikese tüdruku surnukeha.

Veel on oletatud, et Madeleine jäi auto alla ja juht varjas kuritegu, viies tüdruku surnukeha kaasa ja mattis ta kuhugi.

Portugali ja Briti politsei ei ole välistanud, et tüdruk langes inimkaubandusega tegelevate lasteröövijate või pedofiilide kätte.

McCannide palgatud eradetektiivide sõnul teguses 2007 Praia da Luzis mitu inimröövigrupeeringut.

Pärast Madeleine McCanni kadumist said uurijad maailma eri paikadest teateid, et tüdrukut on seal nähtud, kuid mitte ühtegi neist teadetest ei ole leidnud kinnitust.  

Veel on arvatud, et inimröövijad müüsid Madeleine’i mõnele USA või Kanada jõukale lastetule paarile.

On ka üle võlli teooriaid, millest üks on, et ema Kate McCann töötas Briti luures ja isikud, kelle hämaraid tegusid ta Portugalis uuris, võtsid kättemaksuks ta tütre. Selle teooria käis välja Portugali politsei allikas ja sellest kirjutasid Portugali väljaanded.

Kõige jahmatavam teooria on, et Madeleine McCanni ei ole kunagi olemas olnud, vaid see tüdruk on väljamõeldis. Selle taga oli Briti valitsus, mille eesmärgiks oli viia lapse kadumise looga tähelepanu eemale probleemsetest asjadest ja parandada oma politsei mainet.

On ka neid teoreetikuid, kelle arvates on Madeleine McCann leitud, kuid talle on antud uus identiteet, et ta saaks normaalset elu elada.

Madeleine McCann politsei töödeldud fotol, milline võib ta 13-aastasena välja näha
Madeleine McCann politsei töödeldud fotol, milline võib ta 13-aastasena välja näha Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

«Meedia on aastaid kirjutanud Madeleine McCannist. Tüdruku leidmine oleks rahvusvaheline sensatsioon ja see laps ei saaks enam kunagi elada normaalset elu. Selle tõttu oli targem teeselda, et tüdruk on seni kadunud,» kirjutas väljaanne Tab.

Samas Madeleine’i vanemad Kate ja Gerry McCann on jätkanud eradetektiivide abil lapse otsinguid ja nad on veendunud, et tütar on elus. Madeleine McCann saab 12. mail 15-aastaseks.

Briti politsei on aastate jooksul avaldanud mitu arvutis töödeldud pilti, milline Madeleine vanemana võiks välja näha.

Madeleine McCann, paremal pildil on politsei fototöötluse abil andnud lapse kuueaastase välimuse
Madeleine McCann, paremal pildil on politsei fototöötluse abil andnud lapse kuueaastase välimuse Foto: HO/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles