2029. aastal on Maast mööda põrutavat suurt asteroidi näha palja silmaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Herscheli kosmoseobservatooriumi fotod asteroid Apophisest
Herscheli kosmoseobservatooriumi fotod asteroid Apophisest Foto: HO / AFP/Scanpix

Kümne aasta pärast, 2029. aastal liigub meie planeedist mööda asteroid Apophis, mis astronoomide teatel on ohtlik, kuna ta möödub vaid 30 500 kilomeetri kauguselt.

Astronoomide andmetel on 13. aprillil 2029 mööda põrutavat asteroidi näha ka ilma teleskoobita, teatab msn.com. 

Komsosteadlased tõid võrdluseks, et näiteks Kuu asub siis Maast umbes 385 000 kilomeetri kaugusel ehk ligi 13 korda kaugemal kui Apophis. 

Nad lisasid, et Apophist ei pea kartma, sest Maale see asteroid ei lange, kull aga annab võimaluse nii teadlastel kui huvilistel seda kosmilist külalist oma silmaga näha.

NASA foto asteroid Apophisest (ringi sees)
NASA foto asteroid Apophisest (ringi sees) Foto: HO / AFP/Scanpix

Teleskoopide abil on võimalik seda asteroidi näha detailselt ja uurimine annab uusi andmeid, milline see asteroid on ja mida saab teha, kui selle tõttu tekib ohuolukord.

Teadlased selgitasid, et 370 meetri laiune Apophis on 13. aprillil 2029 taevas näha särava tähena, mis liigub väga kiiresti.

Kui veel mõned aastad tagasi arvasid astronoomid, et Apophis kujutab Maale ohtu, kuid edaspidised uuringud välistasid selle.

Kuigi 2029 lendab Apophis Maast mööda, ei tea kosmoseteadlased, mis saab järgnevalt. See asteroid võib kujutada ohtu 2036 ja 2068.

Apophise suurusega asteroidid võivad kukkuda Maale iga 80 000 aasta tagant.

Vandenõuteoreetikud arvavad, et astronoomid valetavad Apophise kohta ja see asteroid võib Maale langeda ning nüüdset elu võib tabada hiidsisalike saatus. 

65 miljonit aastat tagasi langes tänapäeva Mehhiko alale asteroid, mis tekitas tuumatalve sarnase olukorra, käivitades liikide massilise väljasuremise. Eelkõige kannatasid hiiglaslikud hiidsisalikud. 

Asteroid liikumas Maa suunas. Pilt on illustreeriv
Asteroid liikumas Maa suunas. Pilt on illustreeriv Foto: sebastien decoret / PantherMedia / sebastien decoret/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles